Συζητήθηκε στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ Χριστίνα Σταρακά για το θέμα της αναμόρφωσης του δικαστικού χάρτη της χώρας.
«Η Αιτωλοακαρνανία έχει ανάγκη δύο αυτόνομα Πρωτοδικεία σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, ανέφερε η κ. Σταρακά που έκανε λόγο για «εμπαιγμό» και «μπάλα στην εξέδρα» από τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης για τις δικαστικές δομές της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας.
Στην πρωτολογία του ο αρμόδιος Υφυπουργός Ιωάννης Μπούγας παρέθεσε τα στοιχεία για τους δικαστικούς σχηματισμούς στην Αιτωλοακαρνανία και τον αριθμό των δικαστών και υπαλλήλων που υπηρετούν σε αυτά.
Δεν απάντησε για την έδρα του Πρωτοδικείου – Ίδιες αρμοδιότητες για Αγρίνιο και Μεσολόγγι
Απέφυγε ωστόσο για μια ακόμη φορά να ανοίξει τα χαρτιά του για το ζήτημα του Πρωτοδικείου ενόσω η Αιτωλοακαρνανία διεκδικεί τη διατήρηση και των δυο σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο με τη σημερινή μορφή. Το ενδεχόμενο ωστόσο διατήρησης ενός ως κεντρικού και υποβάθμισης του άλλου, προκαλεί «ανταγωνισμό» στις δύο πόλεις.
Ειδικότερα, στη δευτερολογία του ο κ. Μπούγας ανέφερε, για μία ακόμη φορά, πως θα εξακολουθήσει να λειτουργεί το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο όμως δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για την έδρα του κεντρικού Πρωτοδικείου στην Αιτωλοακαρνανία.
«Από την πρώτη στιγμή δεν μιλήσαμε με διαρροές. Δώσαμε και το πόρισμα της παγκόσμιας τράπεζας και το πόρισμα της επιτροπής στη δημοσιότητα ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της εισηγείται ο καθένας σε σχέση με τον δικαστικό χάρτη.
Θα εξακολουθήσει να λειτουργεί το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κάτι το οποίο δεν ήταν στις προτάσεις των Φορέων οι οποίοι γνωμοδότησαν για τον δικαστικό χάρτη», τόνισε ο κ. Μπούγας.
Ο Υφυπουργός δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση για την έδρα του Πρωτοδικείου στην Αιτωλοακαρνανία και τόνισε πως Αγρίνιο και Μεσολόγγι θα λειτουργούν ως Πρωτοδικεία με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες που έχουν και σήμερα.
Ανέφερε συγκεκριμένα: «Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους δικαστικούς σχηματισμούς, ανεξάρτητα το πού θα συγκεντρωθούν οι οργανικές έδρες των δικαστών θα εξακολουθήσουν και το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο να λειτουργούν ως Πρωτοδικεία με τις ίδιες ακριβώς αρμοδιότητες που έχουν και σήμερα.
Ίδιες υποθέσεις τα δικάζονται σε αυτά με τις ίδιες αίθουσες από τους ίδιους δικηγόρους.Αυτό το οποίο κάνουμε με την ενοποίηση είναι η κατάργηση των ειρηνοδικείων. Πέραν των δύο πρωτοδικείων που θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν έχοντας τις ίδιες υποθέσεις, εξετάζουμε την δημιουργία περιφερειακών εδρών.
Εκεί θα εκδικάζονται υποθέσεις αστικές Μονομελούς Πρωτοδικείου και υποθέσεις ποινικές Μονομελούς Πλημμελειοδικείου. Αυτό είναι συμφέρον για τον πολίτη διότι θα έχει εγγύτερη αμεσότερη και οικονομικότερη πρόσβαση στη δικαιοσύνη διότι πολλαπλάσιες υποθέσεις του θα δικάζονται στον τόπο συμφερόντων του».
31 δικαστές και 79 δικαστικοί υπάλληλοι στην Αιτωλοακαρνανία
Αναφέρθηκε ο κ. Μπουγάς σε στοιχεία για την απονομή της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης στην Αιτωλοακαρνανία αναφέροντας πως λειτουργούν επτά αυτοτελείς δικαστικοί σχηματισμοί.
Πρόκειται για το Εφετείο Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, το Πρωτοδικείο Αγρινίου με έδρα το Αγρίνιο που υπηρετούν 8 δικαστές και 22 δικαστικοί υπάλληλοι, το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου με έδρα το Μεσολόγγι που υπηρετούν έξι δικαστές και 15 δικαστικοί υπάλληλοι, το Ειρηνοδικείο Αγρινίου με έδρα το Αγρίνιο που υπηρετούν επτά Ειρηνοδίκες και 15 δικαστικοί υπάλληλοι, το Ειρηνοδικείο Μεσολογγίου που υπηρετούν έξι δικαστές και δώδεκα δικαστικοί υπάλληλοι, το Ειρηνοδικείο Ναυπάκτου με έναν δικαστή και δέκα δικαστικούς υπαλλήλους και το Ειρηνοδικείο Βάλτου με τρεις δικαστές και πέντε δικαστικούς υπαλλήλους.
Συνολικά στη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στον πρώτο βαθμό υπηρετούν 31 δικαστές και 79 δικαστικοί υπάλληλοι.
«Διαπιστώνεται πως και στην Αιτωλοακαρνανία η λειτουργία μικρών δικαστηρίων και μια ανορθολογική κατανομή των υποθέσεων στον πρώτο βαθμό. Οι Ειρηνοδίκες είναι δικαστές και περιβάλλονται με τις ίδιες συνταγματικές εγγυήσεις όπως οι Πρωτοδίκες. Δικάζουν όμως λιγότερες υποθέσεις σε σχέση με τους συναδέλφους τους.
Υποθέσεις υλικής αρμοδιότητας μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ και μάλιστα συμβαίνει και το παράδοξο υπόθεση με το ίδιο δίκαιο και ίδια δικονομία να δικάζεται σε διπλανή αίθουσα όταν υπερβαίνει τις 20 χιλιάδες. Αυτό προκαλεί παθογένειες στην απονομή της Δικαιοσύνης, ανορθολογισμό στην κατανομή των υποθέσεων και επιδιώκουμε όλα αυτά να αρθούν με τον νέο δικαστικό χάρτη που θα έρθει σε λίγες μέρες σε διαβούλευση», σημείωσε ο Υφυπουργός.
Τι ανέφερε για τους δικαστές
Με τον νέο δικαστικό χάρτη το Υπουργείο επιχειρεί την συγκέντρωση των δικαστών σε ένα κεντρικό Πρωτοδικείο, ο προϊστάμενος θα παραγγέλλει Πρωτοδίκες για να μεταβαίνουν όπου υπάρχει (Περιφερειακή Έδρα) για να δικάζουν τις υποθέσεις και όπως υπογράμμισε ο Υφυπουργός «με έναν τρόπο ίδιας κατανομής και οι δικαστές να διαχειρίζονται τον όγκο των δικογραφιών και να επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης».
«Προσπαθούμε με βάση τον εξορθολογισμό που κάνουμε τη συγκέντρωση των δικαστών σε ένα κεντρικό Πρωτοδικείο, ο προϊστάμενος να παραγγέλλει Πρωτοδίκες να μεταβαίνουν όπου υπάρχει για να δικάζουν τις υποθέσεις και μάλιστα με έναν τρόπο ίδιας κατανομής και οι δικαστές να διαχειρίζονται τον όγκο των δικογραφιών και να επιταχύνεται η απονομή της δικαιοσύνης», σημείωσε.