Παρασκευή, 23 Απριλίου, 2021

Το Δημόσιο ζητά 50.000 ευρώ από νοσηλεύτρια που είχε μετατρέψει το 14 του απολυτηρίου Λυκείου σε… 20!

Το Δημόσιο ζητά 50.000 ευρώ από νοσηλεύτρια που είχε μετατρέψει το 14 του απολυτηρίου Λυκείου σε… 20!

Αρχικά το Δημόσιο ζητούσε όλο το ποσό που είχε αποκτήσει η νοσηλεύτρια στα 17 χρόνια της εργασίας της, όμως την Τετάρτη, επικαλούμενο την αρχή της δίκαιης ισορροπίας, μείωσε το ποσό στις 50.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, στη μείζονα Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο επίτροπος Επικρατείας, Αντώνιος Νικητάκης, πρότεινε την Τετάρτη να απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης κατά της καταλογιστικής πράξης σε βάρος νοσηλεύτριας, με την οποία το ελληνικό Δημόσιο ζητά να επιτρέψει όλο το ποσό των αποδοχών της που είχε λάβει από την ημέρα διορισμού της έως την ημέρα κατά την οποία απολύθηκε, επειδή αποκαλύφθηκε ότι προσκόμισε πλαστό πτυχίο Λυκείου κατά τον διορισμό της.

Ειδικότερα, αρχικά το Δημόσιο καταλόγισε στη νοσηλεύτρια του κλάδου ΔΕ, το ποσό των 179.000 ευρώ, δηλαδή, ζήτησε να επιστρέψει στο κράτος το εν λόγω ποσό, που αντιστοιχεί στο σύνολο των αποδοχών που έλαβε επί 17 χρόνια στο Δημόσιο, μέχρι την ημέρα της απόλυσής της. Στη συνέχεια, το Δημόσιο, επικαλούμενο την αρχή της δίκαιης ισορροπίας, μείωσε το ποσό του καταλογισμού στις 50.000 ευρώ.

Η απόφαση της 35μελούς Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποτελέσει πιλότο για τις ανάλογες περιπτώσεις καταλογισμού μισθών που έχουν γίνει, μετά τον συνολικό έλεγχο στον Δημόσιο τομέα για πλαστά απολυτήρια Λυκείων και πτυχίων.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, ο δικηγόρος της νοσηλεύτριας διευκρίνισε ότι η πλαστογραφία ανάγεται στο ότι ο απολυτήριος βαθμός από «14,33» πλαστογραφήθηκε στο «20», χωρίς αυτό να έχει όμως επιπτώσεις στους συνυποψήφιους της, οι οποίοι και αυτοί διορίστηκαν.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της απολυθείσας, το μεγάλο ύψος του καταλογισμού μετατρέπεται αυτοδικαίως σε κύρωση, κάτι που εξέρχεται του πλαισίου της νομιμότητας, ενώ το Δημόσιο, με τον καταλογισμό των αποδοχών των 17 ετών, στην ουσία απολαμβάνει την παροχή της εργασίας της επί σειρά ετών, χωρίς να καταβάλει μισθούς, μετατρέποντας έτσι το κράτος σε παράνομο εργοδότη.

Ο κύριος Νικητάκης ανέφερε ότι ορθά ερμηνεύτηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και έγινε ο καταλογισμός των αποδοχών των 17 ετών στην νοσηλεύτρια, ενώ ο συνήγορος του Δημοσίου (ΝΣΚ) ανέφερε ότι η ίδια η νοσηλεύτρια προκάλεσε τον παράνομο διορισμό της και έτσι σωστά έγινε ο επίμαχος καταλογισμός.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Πηγή: reader.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.