Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Ομόφωνη απόφαση για τη διεκδίκηση της αργίας της 11ης Ιουνίου

Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου: Ομόφωνη απόφαση για τη διεκδίκηση της αργίας της 11ης Ιουνίου

Με εισήγηση του Δημάρχου Αγρινίου συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο η καθιέρωση της 11ης Ιουνίου κάθε έτους ως δημόσια εορτή, τοπικής και ιστορικής σημασίας,  και ημέρα αργίας για το Αγρίνιο. Σύμφωνησαν οι παρατάξεις, αύριο θα επιδοθεί επίσημη πρόσκληση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

Tη σύμφωνη γνώμη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης έλαβε η εισήγηση του δημάρχου Αγρινίου για την καθιέρωση της 11ης Ιουνίου κάθε έτους, επέτειος της απελευθέρωσης του Βραχωρίου από τον τουρκικό ζυγό το 1821, ως δημόσια εορτή τοπικής και ιστορικής σημασίας και ημέρα αργίας για το Αγρίνιο.

Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου που είναι σε εξέλιξη και τη σχετική εισήγηση έκανε ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου.
Όπως επισημάνθηκε, για να οριστεί ημέρα αργίας για τον εορτασμό ιστορικού ή θρησκευτικού γεγονότος τοπικού χαρακτήρα απαιτείται προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής.

Ο δήμαρχος Αγρινίου έκανε γνωστό εξάλλου πως θα αύριο θα επισκεφθεί  την Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να  ενημερώσει για τις δράσεις του Δήμου Αγρινίου για τις επετειακές εκδηλώσεις  σχετικά  με την απελευθέρωση της πόλης  και να της  επιδώσει επίσημη πρόσκληση να παραστεί  στους εορτασμούς.

 Σύμφωνα με την εισήγηση ο εορτασμός πραγματοποιείται με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα και αν και δεν καθιερώθηκε με τον τυπικά προβλεπόμενο τρόπο (έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για καθιέρωση Τοπικής Ιστορικής Εορτής), ήταν και είναι καθιερωμένος ως τέτοιος τόσο στην πατριωτική συνείδηση των κατοίκων, όσο και στην πράξη, με εκδηλώσεις που διοργανώνονται από το Δήμο, δυνάμει εθιμικού δικαίου.

Επισημάνθηκε πως με τα σημερινά δεδομένα η έλλειψη καθιέρωσης, κατά τον προβλεπόμενο τύπο, της εν λόγω τοπικής ιστορικής εορτής, δυσχεραίνει την συμμετοχή των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις πάγιες καθιερωμένες εορταστικές εκδηλώσεις.

Επι του θέματος οι εκπρόσωποι των παρατάξεων έκαναν διάφορες παρατηρήσεις και επισημάνσεις συμφωνώντας ωστόσο με τη διεκδίκηση της δημοτικής αρχής.

Η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά εξέφρασε προβληματισμό  για το αν προβλέπεται η δυνατότητα δύο αργιών σε ένα δήμο αναφέροντας πως ενδέχεται να έχει εκφραστεί και στο παρελθόν το συγκεκριμένο αίτημα.

Ο δήμαρχος Γ.Παπαναστασίου σημείωσε πως δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες για σχετικό αίτημα στο παρελθόν ενώ δεν έχει καν καθιερωθεί επισήμως ο εορτασμός ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα άλλων πόλεων όπου ισχύουν δύο αργίες.

Η εισήγηση του δημάρχου Αγρινίου 

Ο Γιώργος Παπαναστασίου αφού έκανε αναφορά στα ιστορικά στοιχεία της απελευθέρωσης εισηγήθηκε:

1. Την καθιέρωση της ημέρας εορτασμού της 11ης Ιουνίου κάθε έτους, επέτειο απελευθέρωσης του Αγρινίου από τον τουρκικό ζυγό, ως δημόσια εορτή τοπικής ιστορικής σημασίας και ημέρα αργίας για τις Δημόσιες Υπηρεσίες και για τα σχολεία της πόλης μας.

2. Οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που εδρεύουν στο Δήμο Αγρινίου, να λάβουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις της τοπικής ιστορικής εορτής,
σύμφωνα με το πρόγραμμα εορτασμού του Δήμου Αγρινίου και σε συνεργασία με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων να καταρτίζεται με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου. Οι εκδηλώσεις του εορτασμού περιλαμβάνουν γενικό σημαιοστολισμό από την 8η πρωινή της προηγούμενης ημέρας της εορτής μέχρι τη δύση του ηλίου της ημέρας της εορτής και φωταγώγηση του δημοτικού καταστήματος και των λοιπών δημοσίων κτηρίων, από τη δύση του ηλίου της προηγούμενης ημέρας της εορτής μέχρι τις πρωινές ώρες της επόμενης.

4. Η απόφαση να αποσταλεί στον Υπουργό Εσωτερικών για την προώθηση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος.

5. Ειδικά για το έτος 2021, και μέχρι την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την έγκριση των προγραμματιζόμενων
εορταστικών εκδηλώσεων την 11η Ιουνίου 2021.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ

    Ομόφωνη ( και σωστά!) η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ομόφωνη, όμως, και η εκκωφαντική σιωπή μπροστά στην βεβήλωση του ταπεινού Μνημείου, αφιέρωμένου στην 11η Ιουνίου, που βρίσκεται στην πλατεία Λουριώτου. Ακούει κανείς; Ή μήπως μαζί με τα απαραίτητα έγγραφα να στείλουμε και μια σημερινή φωτογραφία από το βεβηλωμένο Μνημείο; Πού ξέρεις; ϊσως τότε να “πείσουμε ” ! Αιδώς Αργείοι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.