Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, 2020

Η Δημοτσελίου σε πίνακα ζωγραφικής της δεκαετίας του ’20 με άλλη χάραξη!

dimotseliou20
Η οδός Δημοτσελίου. Έργο του Χρήστου Καρζή.

Του Λίνου Υφαντή,

Ένα σπάνιο οπτικό ντοκουμέντο του Μεσοπολέμου παρουσιάζεται στην παραπάνω εικόνα. Πρόκειται για ζωγραφικό πίνακα που απεικονίζει την Οδό Δημοτσελίου στο ύψος με την Οδό Σωκράτους την δεκαετία του ΄20. Η εικόνα “κοιτάζει” προς την σημερινή Οδό Παπαστράτου . Τον φόντο συμπληρώνουν τα χιονισμένο βουνό της Κυρά Βγένας που στέκουν αγέρωχα και έδιναν περισσότερη έμφαση στο Αγρινιώτικο αστικό τοπίο, λόγω φυσικά των χαμηλών σπιτιών και της έλλειψης των τσιμεντένιων πολυκατοικιών. Οι δρόμοι είναι χωμάτινοι και στο βάθος της εικόνας διακρίνεται ένα πηγάδι. Εντύπωση προκαλεί και ο Βλοχός για το “υποψιασμένο μάτι” που διακρίνεται πίσω από το κυπαρίσσι.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα στοιχεία που δόθηκαν από τον κο Βουγιουκλίδη Γεώργιο, Διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Αγγελοκάστρου, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη γειτονιά αυτή.  Το βασικό στοιχείο ότι η Δημοτσελίου δεν ήταν ευθεία αλλά διαγώνια και δεν ενώνονταν με τη σημερινή Ηρώων Πολυτεχνείου, παρά μόνο με ένα μονοπάτι. Άρα λοιπόν η ρυμοτομία της περιοχής είναι πολύ διαφορετική από σήμερα.

Για να περιγραφεί ακριβώς η τότε ρυμοτομία, στην θέση του πρώτου σπιτιού αριστερά βρίσκεται σήμερα περίπου η ταβέρνα “Φανάρι”. Δεξιά  ο ξύλινος φράκτης που διακρίνεται είναι από την δεξιά πλευρά της σημερινής οδός Δημοτσελίου.Εν ολίγοις το τρίγωνο που σχηματίζει ακριβώς μπροστά στον πίνακα ο χωμάτινος δρόμος σήμερα έχει οικοδομηθεί. Η σημερινή οδός Δημοτσελίου συνεχίζει στα  σπίτια που διακρίνονται δεξιά και το δίπατο που φαίνεται τέρμα δεξιά στο βάθος βρίσκεται ακριβώς στη σημερινή διασταύρωση της σημερινής οδός Δημοτσελίου με Γαλάνη. Πίσω από εκεί υπήρχαν Σουλιώτικες οικίες.  Ο δρόμος επομένως που φαίνεται και αντιστοιχεί στο πηγάδι δεν συμπίπτει με τη σημερινή χάραξη της οδού Δημοτσελίου.

Η ιστορία του καλλιτέχνη

Τον πίνακα φιλοτέχνησε από το μπαλκόνι του σπιτιού του που βρίσκονταν λίγο πιο πάνω από την οπτική του πίνακα ο καθηγητής Καλών Τεχνών Χρήστος Καρζής.

Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του Χ.Ι.Καρζή  το οποίο έγραψε η κόρη του Κων/να Καζή  και δημοσιεύθηκε το 2016 στο βιβλίο του Στέλιου Παπαντώνη“Δολιανίτικος Βίος” “Γεννήθηκε στα Δολιανά Αρκαδίας  το 1885. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε με τα άλλα δύο του αδέλφια στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Συμμετείχε στους Βαλκανικούς Πολέμους και είχε την τιμή το στρατιωτικό σώμα που υπηρετούσε να  μπει  νικηφόρα στα Ιωάννινα.  Στα μέσα της δεκαετίας του ‘ 20 ήρθε στην Αθήνα από το Αγρίνιο με δυσμενή μετάθεση λόγω πολιτικών φρονημάτων. Συγκεκριμένα  υπηρετούσε   στον Πειραία και ήρθε στο Αγρίνιο στα μέσα της δεκαετίας του ’20 ως καθηγητής τεχνικών.. (σ.σ. Ακόμα και τη δεκαετία του ’20 υπήρχαν πολιτικές διώξεις τέτοιου είδους μεταξύ Βενιζελικών και Αντιβενιζελικών).

Ο Χρήστος Καρζής υπήρξε σπουδαία φυσιογνωμία Δίδαξε στα νεόδμητα Παπαστράτεια Εκπαιδευτήρια ζωγραφική και πλαστικές τέχνες και υπήρξε δάσκαλος του φημισμένου γλύπτη Χρήστου Καπράλου.  Ο Χρήστος Καρζής  δυστυχώς έφυγε νέος το 1935. Τον πίνακα τον διέσωσε η κόρη του Κων/να Καρζή.

Πηγές:

Αφήγηση Κων/νας Καρζή από Στέλιος Παπαντώνης, Δολιανίτικος Βίος, 2016

Βουγιουκλίδης Γεώργιος, προφορική μαρτυρία

Η σημερινή περίπου οπτική του πίνακα. Η χάραξη της Δημοτσελίου είναι πλέον πολύ διαφορετική
Η σημερινή περίπου οπτική του πίνακα. Η χάραξη της Δημοτσελίου είναι πλέον πολύ διαφορετική

 

afoikarzoi
Πηγή: Στέλιος Παπαντώνης, Δολιανίτικος βίος

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. ΚΩΣΤΑΣ

    Η ΟΔΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΗΜΟΥ ΤΣΕΛΙΟΥ(ΔΗΜΟΣ ΤΣΕΛΙΟΣ) ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΗΜΟΤΣΕΛΙΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.