Σάββατο, 31 Ιουλίου, 2021

Δεν διορθώνεται το λάθος στην Αυτοδιοίκηση με νέα λάθη

Δεν διορθώνεται το λάθος στην Αυτοδιοίκηση με νέα λάθη

Η τωρινή κυβέρνηση επέλεξε με τον νέο νόμο που έφερε για την Αυτοδιοίκηση να τα δώσει όλα για να υπάρξει «κυβερνησιμότητα». Αυτό έφερε υπερβολές με αποκορύφωμα τον αφανισμό των τοπικών συμβουλίων ή την καθαρά… ενημερωτική χρησιμότητα που έχει το δημοτικό συμβούλιο σε κάποιες περιπτώσεις.

Θεωρήθηκε μείζον ζήτημα να μην υπάρξει κάποιος εκτροχιασμός εσόδων από το ενδεχόμενο οι δήμοι και-κυρίως-οι περιφέρειες να μην μπορούσαν να πάρουν και να δώσουν πόρους.

Το μεγάλο λάθος που έγινε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές είχε επισημανθεί εγκαίρως κι έγινε στη ουσία του Κλεισθένη 1. Αφού υπήρχε η διάθεση και η ανάλογη πλειοψηφία για απλή αναλογική, έπρεπε να μην υπάρχει δεύτερη Κυριακή στις εκλογές. Δήμαρχος θα έβγαινε ο πρώτος, τα συμβούλια θα ήταν αναλογικά και όλοι θα εκπαιδευόμασταν στην νέα πραγματικότητα, με στόχο τις συνεργασίες.

Αυτό δεν συνέβη και φτάσαμε να χρειάζονται αλχημείες για δημάρχους που στον πρώτο γύρο έβγαλαν κάτω από δέκα συμβούλους. Το κακό έγινε, όμως τώρα ελλοχεύουν δύο άλλα προβλήματα στον ορίζοντα.

Το πρώτο είναι ο εκάστοτε περιφερειάρχης ή δήμαρχος να πάει με το γράμμα του νόμου και να περνάει τα πάντα μέσα από τις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, καθιστώντας διακοσμητικούς τους αντιδημάρχους και διαδικαστικά τα περισσότερα συμβούλια. Κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων, θα δώσει αφορμή και στους πιο θερμόαιμους ή πιο… αγωνιστικούς συμβούλους να φέρνουν διαρκώς θέματα… γενικού ενδιαφέροντος στα συμβούλια και να τα κάνουν χώρους για διαλεκτική, διαπάλη και ψηφίσματα επί παντός του επιστητού.

Το δεύτερο κακό που μπορεί να μας βρει είναι όσοι θεωρούν τον νόμο αντισυνταγματικό και τις διαδικασίες αντιδημοκρατικές όχι μόνο να καταγγέλλουν, να αποχωρούν ή να βγάζουν ψηφίσματα διαμαρτυρίας(όπως έχουν κάθε δικαίωμα) αλλά να μην πειθαρχούν σε όσα ζητά ο πρόεδρος ή σε όσα προβλέπει ο κανονισμός. Να παίρνουν τον λόγο ακόμη κι αν τους έχει αφαιρεθεί ή αν έχουν παρακληθεί να μην τον πάρουν.

Θα ήταν ό, τι χειρότερο να επιστρέψουμε στο 2011 ή στο 2012 όταν τα δημοτικά συμβούλια ήταν πρόβες… ξεσηκωμού. Όπως ειπώθηκε και στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου, όποιος δεν αποδέχεται τους όρους που έχουν τεθεί με νόμο και θεωρεί αντισυνταγματικά όσα συμβαίνουν, πρέπει να τα καταφύγει στην ανώτατη Δικαιοσύνη και να περιμένει απάντηση.

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.