Κυριακή, 29 Μαρτίου, 2020

Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μητσοτάκη με εκπροσώπους φορέων

Δείτε σε βίντεο του agriniotv.gr τι συζητήθηκε στο Επιμελητήριο στη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ  με εκπροσώπους επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Το βίντεο μέχρι το 9.40′ αφορά την επίσκεψη στο δημαρχείο και εν συνεχεία τη συζήτηση στο Επιμελητήριο.
Στο Επιμελητήριο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο πως η ΝΔ αντιλαμβάνεται «μία διαφορετική οικονομική πολιτική από αυτήν που ακολουθεί η Κυβέρνηση» με «μία άλλη δημοσιονομική πολιτική που στηρίζεται στην απλή παραδοχή, λιγότερες κρατικές δαπάνες, λιγότεροι φόροι καθώς « Δεν γίνεται να συνεχίζεται άλλο αυτή η εξοντωτική, η εξοργιστική φορολογική επιβάρυνση νοικοκυριών, ελεύθερων επαγγελματιών, επιχειρήσεων».
Για τη συνάντηση στο Επιμελητήριο ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης: «Όπου και αν πάω, έχω την ευκαιρία να συνομιλώ με παραγωγικούς φορείς. Το έκανα και σήμερα σε μία πολύ ουσιαστική πιστεύω συζήτηση στο Επιμελητήριο. Άκουσα τους ανθρώπους του μόχθου, τους ανθρώπους της παραγωγής. Όλοι λένε το ίδιο πράγμα. Με αυτή τη φορολόγηση κανείς δεν πρόκειται να επενδύσει στην Ελλάδα. Για αυτό και εμείς δεσμευτήκαμε ξεκάθαρα σε μία σειρά από περικοπές φορολογικών συντελεστών, τις οποίες έχουμε κοστολογήσει και για τις οποίες μπορούμε να δεσμευτούμε ότι αμέσως όταν γίνουμε Κυβέρνηση μπορούμε να τις υλοποιήσουμε».
Έκανε λόγο για περικοπές κοστολογημένες που στη διετία δεν ξεπερνούνε τα 2 δις ευρώ. Αναφέρθηκε σε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών από τη ανάληψη της διακυβέρνησης, 20% τον πρώτο χρόνο και 10% τον επόμενο. Μείωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Μείωση του Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια ώστε να ξανακατέβει στον κατώτατο συντελεστή, κάτι το οποίο ενδιαφέρει ιδιαίτερα έναν αγροτικό Νομό. Κατάργηση του ειδικού φόρου στο κρασί που δεν απέφερε απολύτως τίποτα και χτύπησε έναν κλάδο της αγροτικής παραγωγής του πρωτογενούς τομέα που είναι ιδιαίτερα δυναμικός και προσελκύει επενδύσεις.
«Εμείς τι είπαμε λοιπόν; Μέτρα ύψους 1,3 δις ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δις ευρώ κοστολογημένα και εξισορροπημένα με αντίστοιχες περικοπές δαπανών. Αυτό μας κάνει υπεύθυνους. Κάντε μία αντιδιαστολή μεταξύ αυτών των δεσμεύσεων που κάνουμε εμείς και των 12 δις ευρώ του προγράμματος της Θεσσαλονίκης του κ. Τσίπρα το 2014, το οποίο από παροχές 12 δις, έγιναν τελικά φόροι και μέτρα ύψους 9 δις ευρώ», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Η συζήτηση διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, ενώ στο πάνελ πλάι στον Κυριάκο Μητσοτάκη βρέθηκαν ο Γραμματέας πολιτικής επιτροπής του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης και Μάριος Σαλμάς , ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Τσιχριτζής και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Φώτης Τσόλκας.
Από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου δόθηκε έμφαση στο θέμα της κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ενώ σε άλλο σημείο επεσήμανε ότι ο κλάδος της εστίασης θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με το νομοσχέδιο που κατατίθεται για τα πνευματικά δικαιώματα εντός των ημερών από την κυβέρνηση, που προσθέτει επιπλέον βάρη στους επαγγελματίες.
Μεταξύ των φορέων που πήραν τον λόγο ήταν ο Κ. Ρόκος, πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας,ο Λ. Υφαντής, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου,ο Θ. Κουτσουπιάς, πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, ο Β. Σπυρόπουλος, πρόεδρος Εμποροβιομηχανικού Συλλόγου Μεσολογγίου,ο Χρ. Τσιρώνης, πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου, ο Γ. Φαρμάκης από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο κ.α.
Για παραγωγική διαδικασία με στρεβλώσεις και απαρχαιωμένη που θέτει φραγμούς στην ανταγωνιστικότητα της χώρας έκανε λόγο ο Κ. Ρόκος και ζήτησε μεταρρυθμίσεις επ’ αυτού. «Δεν είναι δυνατό να υπάρξει ανταγωνιστικότητα στην οικονομία, χωρίς να έχουμε χρήσεις γης παντού στη χώρα», τόνισε ο πρόεδρος του παραρτήματος Αγρινίου του ΤΕΕ.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Λεωνίδας Υφαντής, αναφορικά με τον κλάδο των δικηγόρων έκανε λόγο για «τρομερή κρίση που οδηγεί σε σωρεία εξόδων από το επάγγελμα», ρωτώντας πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, ενώ μίλησε και για την κρίση του πολιτικού συστήματος και έθεσε και το ερώτημα «πως θα σταματήσει αυτή η πτωτική πορεία σε επίπεδο προσώπων».
Ο Θ. Κουτσουπιάς αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας, ζητώντας λύσεις «στα προβλήματα για τα οποία δεν χρειάζεται από το κράτος να καταβληθούν πολλά χρήματα, προβλήματα που είναι και τα περισσότερα».
Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να απαντήσει στην πλειοψηφία των ζητημάτων και των ερωτημάτων που τέθηκαν. Απαντώντας στους επαγγελματίες Εστίασης σχολίασε ότι κατά την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης της χώρας ο ΦΠΑ είχε μονομερώς μειωθεί στο 13% «κάτι που έφερε αποτελέσματα αφού υπήρξε και μείωση της φοροδιαφυγής», ενώ ζήτησε να υπάρξει και από τους επαγγελματίες μια «συμφωνία αλήθειας» που θα τους δεσμεύει ότι σε επόμενη μείωση του ΦΠΑ, θα ανταποκρίνονται στις φορολογικές τους υποχρεώσεις ώστε τα έσοδα από τη φορολογία να διοχετεύονται σε αναπτυξιακούς σκοπούς.

 

_dim8231-1

_dim8271-2 _dim8242_dim8274 dscn4110 dscn4112 dscn4116 dscn4120 dscn4122 dscn4124 dscn4126 dscn4128 dscn4130 dscn4136 dscn4137 dscn4140 dscn4142 dscn4144

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.