Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου, 2021

Δείτε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου

Δείτε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου


Δείτε σε απευθείας μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Η ημερήσια διάταξη ΕΔΩ.

Την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για  την ερχόμενη Δευτέρα προανήγγειλε ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου ώστε να υπάρξει ευρεία ενημέρωση και συζήτηση για τις αλλαγές που επίκεινται με το νέο νομοσχέδιο Κλεισθένης 1 για την Αυτοδιοίκηση. Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε το σημερινό δημοτικό συμβούλιο ενώ παράλληλα, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος Αγρινίου όλη η επόμενη εβδομάδα θα είναι γεμάτη από συνεδριάσεις της ΠΕΔ και της ΚΕΔΕ σχετικά με το ίδιο ζήτημα.

Εκατομμύρια τα χρέη από του παλιούς δήμους, πολίτες έχουν και δεν πληρώνουν!

Σε κεντρικό θέμα της συνεδρίασης αναδείχθηκε πάντως εκείνο που προκάλεσε  η ερώτηση του κ. Αντωνάκου σχετικά με το ποιος έχει χρέη από τους παλιούς δήμους και αν θα επηρεαστούν κυρίως μικροί οφειλέτες, ειδικά τώρα που από 1/5 θα ξεκινήσουν παντού οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί . Σύμφωνα με τον κ. Αντωνάκο έχουν υπάρξει κατασχέσεις ακόμη και για ποσά μεταξύ 300 και 500 ευρώ.

Απαντώντας ο κ. Φαρμάκης έκανε λόγο για μια παθογενή νοοτροπία αφού και οι μικροί οφειλέτες χρωστάνε αρκετά από τα 8,5 εκ. χρέη που πνίγουν τους δήμους ενώ το χαρακτηριστικό όλων είναι ότι δεν μπήκαν στον κόπο να διακανονίσουν τα χρέη τους. Όπως είπε δεν διαχωρίζονται με κωδικούς οι μεγάλοι από τους μικρούς οφειλέτες ενώ από κάποιες κατασχέσεις που έγιναν σε λογαριασμούς- διότι αυτό επιβάλλεται από τον νόμο, πλέον- σχεδόν όλοι βρέθηκαν να έχουν λεφτά! Και μάλιστα σεβαστά ποσά, απλά δεν ασχολούνται με το χρέος τους και το αφήνουν να παίρνει προσαυξήσεις. Μάλιστα οι πιο πολλοί είναι επιδοτούμενοι αγροκτηνοτρόφοι και βρίσκονται στους πρώην δήμους στις ορεινές και αγροτικές περιοχές του Αγρινίου.

Σύμφωνα και με τον δήμαρχο Αγρινίου «κάποιοι τους έμαθαν έτσι γιατί τους έλεγαν ότι δεν θα πληρώνουν νερό ή τέλη αλλά χρέωναν κανονικά. Πολλές εταιρίες έχουν πια κλείσει και ξέρουμε ότι έχουμε χάσει χρήματα αλλά αν πάμε σε μερικά χωριά θα δείτε ότι αυτοί που δεν πληρώνουν έχουν και απλά δεν θέλουν να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους!» Πάντως όπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου το μέτρο της κατάσχεσης σε λογαριασμό για ένα ποσό είναι κάτι άλλο, δεν έχει να κάνει με πλειστηριασμούς: «δεν θα πάμε σε πλειστηριασμό κανέναν για 2 ή 3 χιλιάδες ευρώ», εξήγησε.

Σκουπίδια από Αχαΐα και ερώτηση για το πασχαλινό κρέας

Νωρίτερα είχαν προηγηθεί  ανακοινώσεις των επικεφαλής των παρατάξεων που προκάλεσαν και απαντήσεις από την πλειοψηφία: ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου κ. Μοσχολιός ρώτησε για το αν ισχύει πως έρχονται και νέοι τόνοι σκουπιδιών από την Αχαΐας αυτή τη φορά, ενώ αναρωτήθηκε γιατί ο εισαγγελέας δεν διατάσει έρευνα και για ποιον λόγο δεν λύνεται το θέμα των σκουπιδιών σε Ηλεία και Αχαΐα εδώ και χρόνια. Ο κ. Ρόκος ρώτησε τι γίνεται με την περίφημη μελέτη των 30.000 ευρώ για την αναθεώρηση του ΓΠΣ που τελικά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα εδώ και τέσσερα ολόκληρα χρόνια . Και τέλος ο κ. Παπανικολάου από την Λαϊκή Συσπείρωση ρώτησε για τους πλημμυροπαθείς στο Ζευγαράκι κι αν θα μπορούσε ο δήμος Αγρινίου να κάνει κάτι παραπάνω για αυτές τις 213 οικογένειες που αποδεδειγμένα καταστράφηκαν. Σε αυτά τα τελευταία ζητήματα ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι ο δήμος πιέζει όσο μπορεί για το Ζευγαράκι αλλά τα λεφτά θα δοθούν από την κυβέρνηση(παρά τα όσα διαδίδονται από κάποιους, όπως είπε) ενώ για τα σκουπίδια θύμισε ότι έχει μηνυθεί μια φορά για τέτοιο θέμα, πρόκειται για υποχρέωση από τον νόμο αλλά το Αγρίνιο φροντίζει την επόμενη μέρα καθώς δύο προγράμματα για τον ΧΥΤΑ Στράτου θα φέρουν κάπου 10 εκατομμύρια για την επέκταση 4 κυττάρων σε έκταση αρκετών στρεμμάτων.

Να σημειωθεί ότι με ενδιαφέρον θα αναμένεται και η απάντηση σε ερώτηση του κ. Καζαντζή προς τον αντιδήμαρχο κ. Φαρμάκη για το θέμα του πασχαλινού κρέατος. Ο κ. Καζαντζής ρώτησε αν η διαδικασία ήταν σύννομη από τη στιγμή που αποκλείστηκε προμηθευτής ο οποίος  μειοδότησε ενώ η διαδικασία έτρεξε παρά το ότι εκκρεμούσαν οι ενστάσεις. Ο κ. Φαρμάκης για το θέμα αυτό δεσμεύτηκε να απαντήσει μέσα στον προβλεπόμενο μήνα εγγράφως.

dimotiko-symvoulio (2)

dimotiko-symvoulio (4)

dimotiko-symvoulio (7)

dimotiko-symvoulio (8)

dimotiko-symvoulio (10)

dimotiko-symvoulio (12)

dimotiko-symvoulio (14)

dimotiko-symvoulio (16)

dimotiko-symvoulio (18)

dimotiko-symvoulio (20)

dimotiko-symvoulio (22)

dimotiko-symvoulio (24)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.