Σάββατο, Μάρτιος 23, 2019

Συζήτηση για το …χαμένο αρχειακό υλικό των αποθηκών Παναγοπούλου στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Που είναι σε εξέλιξη. Διαβάστε επιγραμματικά τι συζητήθηκε και θα ακολουθήσει αναλυτική ενημέρωση. 

Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε με αναφορά του δημάρχου Αγρινίου στη απώλεια του γλύπτη Θόδωρου, εκφράζοντας την θλίψη του, όπως έκανε με την σειρά του και ο κ. Μοσχολιός, ενώ στη συνέχεια κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή και αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα του σπουδαίου Αγρινιώτη καλλιτέχνη σε δρόμο της πόλης.

Σε ερώτησή του, επανέφερε το θέμα της διανομής κρέατος το Πάσχα ο κ. Καζαντζής λέγοντας ότι η απάντηση όχι απλά δεν τον ικανοποίησε αλλά απευθύνθηκε μόνο σε εκείνον αγνοώντας το δημοτικό συμβούλιο. Όπως είπε, η απάντηση είναι μια ιστορική αναδρομή μόνο, ενώ οι πληροφορίες του ιδίου λένε πως τελικά ενεκρίθη η πληρωμή του όλου έργου.

Από την πλευρά του ο κ. Μοσχολιός εξέφρασε την απορία του για το πώς τελικά θα δοθεί το επίδομα στους πολύτεκνους που είχε υποσχεθεί παλιότερα ο κ. Παπαναστασίου, με τον δήμαρχο Αγρινίου να απαντά πως «θα γίνει και αυτό όπως έγινε και η μείωση των δημοτικών τελών και της ύδρευσης εφ΄όρου ζωής των ωφελούμενων, κάτι που η αντιπολίτευση δεν το είχε ψηφίσει».

Ως εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα ήρθε και η διευκόλυνση που ζητά ιδιώτης για να διαχειριστεί χώρο του δήμου που θα χρησιμοποιηθεί για ανεμογεννήτριες στην περιοχή του πρώην δήμου Στράτου. Με το όλο ζήτημα διαφώνησαν πλήρως οι κ.κ. Παπανικολάου, Αντωνάκος και Μερμίγκης οι οποίοι ήταν και οι μόνοι που δεν υπερψήφισαν την πρόταση. Αξιοσημείωτη η παρέμβαση Τραπεζιώτη ο οποίος εξήγησε πως με τον νέο νόμο υπάρχει δυνατότητα για δημιουργία τοπικών ενεργειακών συμπράξεων που θα καταστήσουν τις ΑΠΕ περισσότερο  ζήτημα με τοπική ωφέλεια. Επίσης ερώτηση εκτός ημερήσιας έκανε το Ανυπότακτο Αγρίνιο για το κυκλοφοριακό πρόβλημα στην οδό Κατράκη, για τι οποίο ο δήμαρχος Αγρινίου απάντησε ότι έχει να κάνει με τα έργα που γίνονται κατά καιρούς στην Πανεπιστημίου αλλά και γενικότερα με τα έργα που καθυστερούν να παραδοθούν στην ευρύτερη περιοχή.

Έντονη ήταν η συζήτηση για την συγχώνευση των 19ου και 9ου δημοτικών σχολείων του Αγρινίου. Το Σώμα τελικά ενέκρινε πρόταση για αναστολή της συγχώνευση των δύο σχολείων με μόνη διαφοροποίηση την αποχή του κ. Κολοβού που είναι και ο προϊστάμενος της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και δημοτικός σύμβουλος.

Για την περιοχή της Γαβαλούς υπήρξαν ερωτήσεις από τον κ. Θεοδωρόπουλο για το αν το τοπικό νηπιαγωγείο έχει σίτιση και καθαριότητα το τελευταίο διάστημα με την απάντηση να είναι ότι αυτό συνέβη μόνο για δύο μέρες, ενώ ερώτηση υπήρξε και για το κόψιμο εκατοντάδων δέντρων στην περιοχή, πράγμα στο οποίο απάντησε ο δήμαρχος Αγρινίου πως είναι πρόσφατο και δεν έχει άμεση ενημέρωση αλλά πιθανότατα αφορά σε έκταση που ανήκει στην Εκκλησία και απομένει να φανεί αν έδωσε άδεια το δασαρχείο.

Σε ότι αφορά το συχνά επανερχόμενο θέμα του τι έγινε το αρχειακό υλικό που δόθηκε από τους κληρονόμους Παναγόπουλου για τις ομώνυμες αποθήκες αυτό που μπορούμε να συμπεράνουμε είναι πως το υλικό δεν ξέρουμε πού είναι στο σύνολό του. Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Μπάδα δήλωσε πως το Πανεπιστήμιο είχε συμφωνήσει για την δημιουργία Μουσείου και για την απόδοση του συνόλου του κτιρίου στον δήμο κάτι που δεν έγινε τελικά. «Μιλάμε για ογκώδη υλικά που δεν μεταφέρονται εύκολα και δεν χάνονται», όπως είπε ο κ. αντιδήμαρχος.

Το συμπέρασμα που μπορεί να προκύψει από τις εισηγήσεις των κ.κ. Μπάδα, Κατσαρή- ως  υπεύθυνη του Πνευματικού Κέντρου Αγρινίου την επίμαχη  εποχή- και Αδάμη, ο οποίος έκανε και την εισήγηση ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, είναι πως το αρχειακό υλικό δεν ξέρουμε που είναι στο σύνολό του, δεν υπήρξε ποτέ πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής, ενώ από το 2007 και μετά αγνοείται η πορεία των αντικειμένων που βρισκόταν μέσα στις Καπναποθήκες. Για ένα διάστημα τα αντικείμενα είναι μέσα και μετά δεν είναι! Ο δε κ. Αδάμης τόνισε ότι πολίτης του Αγρινίου έχει υλικό στην διάθεσή του…

Την απορία τους για την ουσία της συζήτησης εξέφρασαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι(Ρόκος, Παππάς)για το είδος των πρωτοβουλιών που μπορούν να παρθούν και για το αν το δημοτικό συμβούλιο θα κάνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση «μαρτύρων». Πάντως από την πλευρά του ο δήμαρχος Αγρινίου εξήγησε ότι δεν θα υποβαθμιστεί το θέμα όπως θέλουν κάποιοι διότι «χάθηκε ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του Αγρινίου». Μάλιστα ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε και το «Ίδρυμα Παπαστράτος» και πως αυτό πέρασε, όπως είπε, «στα χέρια μιας ομάδας της πόλης».

Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο Μουσείο Καπνού και στο αν έγιναν ή όχι οι απαραίτητες ενέργειες για να γίνει στον συγκεκριμένο χώρο, όπως και το Λαογραφικό Μουσείο που είχε εγκριθεί κάποια στιγμή και επί υπουργίας Σκανδαλίδη. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντως, η συζήτηση διολίσθησε σε υπαινιγμούς και σε προσωπικές φιλονικίες που έρχονται από το παρελθόν και έφτασαν ακόμη και στο αν ποτέ παρελήφθη του κτίριο και το υλικό του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Μπάδα έκανε πρόταση για την διάσωση του πολιτιστικού υλικού του Αγρινίου μέσω ενός Ιστορικού Αρχείου της πόλης ενώ την ίδια στιγμή υπήρξαν πολίτες που δήλωσαν πως προτίθενται να κινηθούν νομικά για να διαπιστωθεί τι συνέβη και ποιος ευθύνεται για την απώλεια του αρχείου.

Και στο τέλος της συζήτησης ο κ. Αδάμης επανέλαβε ότι ο δήμος δεν γνώριζε την πορεία του υλικού που χάθηκε ενώ η μαρτυρία του κ. Σφυρή νωρίτερα, για το τι βρήκε όταν ανέλαβε ο ίδιος να καταγράψει τον χώρο είχε ειδικό ενδιαφέρον: «οι γείτονες για πολλά χρόνια έκαναν καταγγελίες για περιθωριακούς που ζούσαν στον χώρο και για τοξικομανείς. Ζούσαν ακόμη και κάποιες οικογένειες μέσα και απλά έφευγαν. Ο χώρος ήταν ανοιχτός για πολλά χρόνια, χωρίς κλειδαριές, χωρίς φύλαξη».

dimotiko-symvoulio (14) dimotiko-symvoulio (13) dimotiko-symvoulio (12) dimotiko-symvoulio (11) dimotiko-symvoulio (10) dimotiko-symvoulio (9) dimotiko-symvoulio (8) dimotiko-symvoulio (7) dimotiko-symvoulio (6) dimotiko-symvoulio (5) dimotiko-symvoulio (4) dimotiko-symvoulio (3) dimotiko-symvoulio (2) dimotiko-symvoulio (1)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.