Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Αποφάσεις για το νερό και τους απόρους στο δημοτικό συμβούλιο, αναβολή για κυκλοφοριακή ρύθμιση!

Αποφάσεις για το νερό και τους απόρους στο δημοτικό συμβούλιο, αναβολή για κυκλοφοριακή ρύθμιση!

δημοτικό-συμβούλιο-αγρινίου

Όταν τελείωσε η γνωστή-παράσταση με τους διαξιφισμούς που προκαλούν οι επιθέσεις του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου κ.Νίκου  Καζαντζή στον δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, μπόρεσε το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου να μπει και στην ουσία κάποιων σημαντικών θεμάτων. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι το κεντρικό  θέμα της ημερήσιας διάταξης, την μελέτη για την νέα κυκλοφοριακή ρύθμιση, την ανέβαλε το Συμβούλιο καθώς κρίθηκε ότι δεν ήταν ενημερωμένο επαρκώς το σώμα ενώ και η τοπική κοινωνία δεν έχει ακριβή εικόνα για το τι έχει προταθεί. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είχε έρθει στην πόλη και ο ίδιος ο μελετητής! Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που είπαν ότι αν δεν είχαν κρατήσει τόσο πολύ όλα τα υπόλοιπα θέμα και ειδικά αν δεν είχε γίνει ξεχωριστή συζήτηση επί της ΚΥΑ που αναμένεται για την αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης του νερού, μάλλον θα είχαμε κανονικά την συζήτηση για τις κυκλοφοριακές αλλαγές!

Προ ημερήσιας διάταξης έθεσε δυο ερωτήματα ο κ. Τραπεζιώτης, ένα για την χρησιμότητα και το κόστος της μετάβασης χορευτικών συγκροτημάτων στο Μακάο και ένα για τις ασφαλτοστρώσεις που έγιναν κι αν αυτές έχουν τεχνικά λάθη ή πρόκειται να «πέσουν» πάνω σε μελλοντικούς πεζόδρομους. Για το πρώτο απάντησε η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Παπαγεωργίου, ότι δεν υπήρξαν έξοδα «ούτε ενός ευρώ» για το ταξίδι στο Μακάο, ότι οι διοργανωτές πληρώνουν τα περισσότερα και όποιος συμμετέχει, συνεισφέρει τα υπόλοιπα, καθώς και ότι κάθε χρόνο πολλά χορευτικά του δήμου Αγρινίου καλούνται σε ανάλογα φεστιβάλ. Στο δεύτερο απάντησε ο δήμαρχος Αγρινίου ότι άλλαξε ο τρόπος που έγιναν τα ασφαλτικά έργα και μόνο στην περίπτωση του δρόμου έξω από το 4ο δημοτικό υπάρχει μια κακοτεχνία που οφείλεται σε φρεάτιο του ΟΤΕ. Όπως είπε, παλιότερα φρεάτια και αποστάσεις από πεζοδρόμια «κάποιοι δεν είχαν φροντίσει μα γίνουν σωστά». Σε ερωτήματα του κ. Ράπτη ο δήμαρχος Αγρινίου απάντησε, για την αποχέτευση στον πρώην δήμο Θεστιέων, ότι το έργο ανήκει στην Περιφέρεια και έχει υπογραφεί σύμβαση με την επιμέλεια των Τεχνικών Υπηρεσιών της ενώ, για την ύδρευση από την Παραβόλα μέχρι και το Αγγελόκαστρο, είπε ότι θα υπάρξει ένα βοηθητικό έργο αλλά, επειδή και το Αγρίνιο παίρνει νερό από το ίδιο αγωγό και αυτός δεν φτάνει, πρέπει να γίνει έργο από 10 έως 16 εκατομμύρια, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο με ένταξη στο ΕΣΠΑ ή άλλο μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων.

Στο σημείο αυτό υπήρξε και η καθιερωμένη σύγκρουση με τον κ. Μοσχολιό, ο οποίος κατηγόρησε την δημοτική αρχή πως χρησιμοποιεί λεφτά της ΔΕΥΑΑ για ασφαλτικές εργασίες, για να απαντήσει πολύ έντονα ο κ. Παπαναστασίου ότι κάτι τέτοιο είναι ψευδές και πως από τη ΔΕΥΑΑ χρησιμοποιούνται μόνο χρήματα για όμβρια και αγωγούς. Κάποια στιγμή η κατάσταση ξέφυγε, μάλιστα, όταν επιτέθηκε στον κ. Μοσχολιό «ως μηχανικό» κάτι που το εξέλαβε προσωπικά ο τελευταίος με το ζήτημα να λήγει με διορθωτική έκφραση του δημάρχου ότι «είναι καλός μηχανικός που πήρε λάθος πολιτικές αποφάσεις για το νερό», κατηγορώντας τον πως δεν φρόντισε για βασικά πράγματα για τον νέο αγωγό από το Καστράκι που απαιτείται.

Ακόμη, μετά από αίτημα του κ. Καμμένου(ζήτησε «προτάσεις και όχι μόνο αντιπολίτευση στην κυβέρνηση») ξεκαθαρίστηκε πως ζήτημα με τους παιδικούς σταθμούς στο Αγρίνιο ή τα ΚΔΑΠ «είναι δύσκολο να υπάρξει», όπως είπε ο αρμόδιος  πρόεδρος της ΚΟΙΠΑ κ. Bασίλης Καρακώστας, αφήνοντας πάντως αιχμές για το νέο σύστημα με τα voucher στους γονείς. Σε ότι αφορά ερώτηση του Ανυπότακτου Αγρινίου για την έξοδο από τον ΟΑΕΔ στην εθνική οδό ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι είναι γνωστό πως είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας και ο ίδιος έχει προτείνει να χρησιμοποιείται και η άλλη έξοδος από τις σχολές στο βόρειο τμήμα. Πάντως, ανάφερε πως η ερώτηση της παράταξης κάνει λόγο για «ανεπάρκεια του δήμου» όταν εκείνος πολλές φορές καλείται να αναλάβει και αρμοδιότητες άλλων, όπως το κόψιμο χόρτων σε δρόμους.

Η γνωστή «σύγκρουση» με Καζαντζή

Κάπου εκεί, μετά και από ερώτηση του κ. Τραπεζιώτη για τα γνωστά θέματα που έχουν απαντηθεί σχετικά με τον κ. Καλαμπαλίκη, άναψαν τα αίματα. Ο κ. Καζαντζής πήρε τον λόγο και επανέφερε όλα τα ζητήματα που έχει ξαναθίξει για την σχέση προσώπων από το οικογενειακό περιβάλλον του κ. Καλαμπαλίκη με έργα που έχουν εκτελεστεί από τον δήμο, με την πρόσθεση και του θέματος των αλλαγών «σε πρόσφατα ασφαλτοστρωμένους δρόμους που θα γίνουν πεζόδρομοι», όπως υποστήριξε για την Π.Σούλου. «Διότι εγώ δεν είμαι άσχετος, όπως είπε ο Παπαναστασίου» ανάφερε, για να απαντήσει ο τελευταίος ότι κάποιοι δεν μπορούν να δεχτούν ότι ο δήμαρχος επιλέγει συνεργάτες και αντιδημάρχους και ότι η μελέτη δεν έχει καμιά σχέση με τα χαρτιά που δείχνει ο κ. Καζαντζής! «Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι τσίρκο, σε ερωτήσεις σαν αυτές για τα γνωστά προσωπικά ζητήματα δεν θα απαντήσω ξανά», τόνισε ο κ. Παπαναστασίου.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι έχει τόσο πολύ κουράσει αυτή η υπόθεση ώστε ο κ. Αντωνάκος από την Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι ο ίδιος δεν θα συμμετάσχει πλέον «σε αυτό το τσίρκο» και θα παρουσιάζεται μόνο στα εντός ημερήσιας θέματα ενώ και άλλοι σύμβουλοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την πολύωρη ενασχόληση με τις διενέξεις των πρώην της ίδιας παράταξης και το αν πρέπει να απαντούν επί προσωπικού σύμβουλοι μεταξύ τους.

Δύο σημαντικά θέματα, πάντως, που με όλα αυτά πέρασαν σε δεύτερη μοίρα ήταν η ομόφωνη έγκριση στην συμμετοχή του Αγρινίου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτ. Ελλάδας για τους απόρους, καθώς και η έγκριση τελικά της πρότασης του δημάρχου και του κ. Καμμένου να αναζητηθούν συμμαχίες ενάντια στην ΚΥΑ που ετοιμάζεται για την αλλαγή στην τιμολόγηση του νερού και να τονιστεί ότι οι δήμοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε ότι αποφασιστεί και πάντως όχι σε αυξήσεις στο νερό.

Εδώ υπήρξε μια ενδιαφέρουσα σύγκρουση καθώς το θέμα έφερε η Λαϊκή Συσπείρωση η οποία ζήτησε να καταδικαστεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός καταγγέλλοντας ότι μπαίνει «περιβαλλοντικό τέλος» και φτιάχνεται πράσινο ταμείο, ειδικά για την άρδευση, που θα πολλαπλασιάσει τους λογαριασμούς. Με την Λ.Σ. συμφώνησαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμη και ο κ. Παππάς της πλειοψηφίας. Πάντως από τις εισηγήσεις, όσα είπε ο κ. Σφυρής από τον ΓΟΕΒ, αλλά και ο κ. Σκορδόπουλος από την ΔΕΥΑΑ, φάνηκε πως δεν έχουν παρθεί αποφάσεις ούτε από την ΚΕΔΕ καθώς η «διαβούλευση» ξεκίνησε αιφνιδιαστικά στις 23 του μήνα και λήγει μεθαύριο!

H συνεδρίαση δεν μεταδόθηκε σε livestreaming εξαιτίας βλάβης του συστήματος Σύζευξις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου , το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στην ζωντανή μετάδοση της 10ης Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου οφείλεται στην υπηρεσιακή υποδομή ΣΥΖΕΥΞΙΣ που χρησιμοποιούν όλοι οι δημόσιοι φορείς και όχι σε υπαιτιότητα του Δήμου Αγρινίου.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.