Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου, 2021

Κατσιφάρας: ποτέ στο παρελθόν το Αγρίνιο δεν είχε τόσους πόρους

Κατσιφάρας: ποτέ στο παρελθόν το Αγρίνιο δεν είχε τόσους πόρους

Συνέντευξη Τύπου με αναφορά και σε… “λαγούς της πολιτικής”.


«Το σχέδιο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το Αγρίνιο» ήταν ο τίτλος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας,  σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της Περιφέρειας στο Αγρίνιο.
Η συγκυρία της συνέντευξης δεν υπήρξε τυχαία. Επιλέχθηκε η σημερινή ημέρα ώστε να μην μείνουν αναπάντητα τα λεγόμενα του δημάρχου Αγρινίου Γ.Παπαναστασίου που σήκωσε τους τόνους καλώντας τον περιφερειάρχη να ανακαλέσει την ένταξη στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, κόστους 52.449.60, του έργου της διπλής σύνδεσης της Λευκάδας με Βόνιτσα και Άκτιο. Η διαφωνία του Γ.Παπαναστασίου εδράζεται όχι στη σκοπιμότητα του έργου άλλα στη  χρηματοδότηση του από την Περιφέρεια και όχι από εθνικούς πόρους.
«Είμαι εδώ για να απαντήσω στους πολίτες του Αγρινίου. Παρακολουθώ γκρίνια αλλά δεν την αντιλαμβάνομαι» είπε ο κ.Κατσιφάρας που πάντως πολλάκις επέμενε πως δεν ήρθε στο Αγρίνιο για να απαντήσει στον δήμαρχο. «Το Άκτιο- Βόνιτσα είναι στην Αιτωλοακαρνανία; Το αεροδρόμιο είναι στην Αιτωλοακαρνανία; Ναι ή όχι; Ο τουρισμός είναι αναπτυξιακή προτεραιότητα; Ναι ή όχι; Τα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας είναι η αιχμή του δόρατος , ναι ή όχι;» ξεκίνησε τις αναφορές του για το επίμαχο ζήτημα υπεραμυνόμενος  της επιλογής του. «Η πρόσκληση της περιφέρειας ήταν ανοιχτή και μπορούσαν οι πάντες να καταθέσουν πρόταση. Η σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό δεν έχει καν μελέτη», ανέφερε τονίζοντας πως καμιά περιφέρεια δεν αδικείται αλλά αξιοποιούνται οι πόροι.
«Είμαι Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας και όχι κάποιας συγκεκριμένης πόλης, του Αγρινίου, της Πάτρας ή του Πύργου. Αγωνιώ και έχω την ευθύνη για την ανάπτυξη και της τελευταίας γωνιάς της Περιφέρειάς μας. Παλεύω σταθερά, από την πρώτη στιγμή, την άρση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων, όχι στα λόγια αλλά εμπράκτως. Είναι κατ’ εξοχήν ένας τουριστικός οδικός άξονας που συνδέει το δυναμικό περιφερειακό μας αεροδρόμιο του Ακτίου με τη Βόνιτσα. Η απάντηση στην κρίση είναι η ανάπτυξη και ο τουρισμός είναι αναπτυξιακή πρόκληση» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας και κατέληξε:«Το έργο αυτό είναι ενταγμένο από το 2014 στο Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών 2014-2025, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υποδομών. Άρα η πρόταση του Δήμου Αγρινίου να πάρουμε πίσω το έργο, μάλλον προϋποθέτει ότι θα πρέπει να λάβουν την υπογραφή τους πίσω, τόσο η κυβέρνηση όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αναδρομική ισχύ μάλιστα, από το 2014».
Απαντώντας στο γιατί δεν χρηματοδοτείται το έργο και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έκανε λόγο για λαϊκισμό και τοπικισμούς λέγοντας πως το αεροδρόμιο Ακτίου είναι αναπτυξιακός πόλος που πρέπει να αξιοποιηθεί. «Η δυναμική της τουριστικής ανάπτυξης είναι στα δυτικά παράλια της Αιτωλοακαρνανίας ενώ είναι έτοιμες οι μελέτες και σε εξέλιξη η διαβούλευση με την Κυβέρνηση και για το δρόμο Πογωνιά-Πλαγιά», πρόσθεσε.Σημείωσε επίσης με νόημα πως “αν περιμέναμε το κεντρικό κράτος για να κάνει αυτά τα έργα θα περιμέναμε για δεκαετίες“.

2

«Υπάρχει μια γκρίνια, την οποία δεν μπορώ να αντιληφθώ, δεν μπορώ να την ερμηνεύσω”

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει σχέδιο, δεν κατανέμει χρήματα ανά περιοχή, υλοποιεί έναν αναπτυξιακό στρατηγικό σχεδιασμό, ο οποίος έχει προκύψει μετά από σκληρή δουλειά, σωστή προετοιμασία και ανοικτή διαβούλευση με όλη την κοινωνία. Αν μοιράζαμε τα χρήματα γεωγραφικά, τότε θα ήταν σαν να διαιωνίζαμε το παλιό χρεοκοπημένο μοντέλο που έφερε τη χώρα μας στο σημείο που βρίσκεται σήμερα». Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, στη διάρκεια της συνέντευξης παρουσιάζοντας τα έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στην περιοχή με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
«Υπάρχει μια γκρίνια, την οποία δεν μπορώ να αντιληφθώ, δεν μπορώ να την ερμηνεύσω. Γνωρίζω τους λαγούς στην πολιτική και θα φανεί στην πορεία… Κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας με υπεύθυνο τρόπο, για να έχουν όλοι οι πολίτες τις ευκαιρίες που δικαιούνται», συμπλήρωσε ο Περιφερειάρχης.
Όπως ανέφερε συνολικά, στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή εκτελούνται έργα ύψους σχεδόν 96 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη στο ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν ενταχθεί 12 έργα και δράσεις περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες ξεκίνησαν από τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ το μεγαλύτερο μέρος εντάχθηκε κυρίως το 2016-2017.
Επιπλέον, διενεργούνται εργολαβίες ύψους 4 εκατ. ευρώ για τις συντηρήσεις του εθνικού και του επαρχιακού δικτύου, ενώ περίπου στα 30 εκατ. ευρώ είναι το ποσό συνολικά της δαπάνης για τα υπό δημοπράτηση έργα στην ευρύτερη περιοχή, με το μεγαλύτερο μέρος από αυτά να είναι στο Αγρίνιο.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην έγκριση της στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) του Δήμου Αγρινίου, προϋπολογισμού περίπου 21 εκατ. ευρώ, η οποία περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο που στοχεύει, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, στην καλλιέργεια αστικών πολιτικών που συμβάλλουν στην αξιοποίηση συνολικά των δυνατοτήτων μιας περιοχής με ταυτόχρονη ανάπτυξη ισχυρών  συνεργασιών, που είναι μια νέα αντίληψη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό καθώς καλείται να εφαρμόσει πολυεπίπεδες ολοκληρωμένες λύσεις που απευθύνονται τόσο στους φορείς και στην επιχειρηματικότητα όσο και στην κοινωνία των πολιτών.
Η στρατηγική της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αφορά το σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας και όχι μόνο μεγάλες πόλεις,  τόνισε ο Απ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε πως την ερχόμενη εβδομάδα θα βγει και η πρόσκληση για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που θα έχει άμεση αξιολόγηση, θα εντάσσεται και θα δημοπρατείται άμεσα κάθε έργο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «όσο πιο γρήγορα τρέξουν οι φορείς, τόσο πιο γρήγορα θα αποδοθούν τα έργα στους πολίτες».
1 (5)Κλείνοντας ο κ. Κατσιφάρας τόνισε:«Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα. Θα συνεχίσουμε να αξιοποιούμε σωστά τους πόρους που έχουμε και να διεκδικούμε περισσότερους. Οι καιροί επιβάλλουν νέα αντίληψη για την ανάπτυξη, νέες προσεγγίσεις, νέες νοοτροπίες. Εμπιστοσύνη και συλλογική δουλειά, όχι κορώνες».
Στην συνέντευξη παρόντες ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, η Εκτελεστική Γραμματέας Διονυσία Μαράτου και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νίκος Υφαντής.
Στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη του Περιφερειάρχη με τους Αντιπεριφερειάρχες και τους στενούς συνεργάτες του, στους οποίους και υπογράμμισε πως «από εδώ και πέρα σηκώνουμε μανίκια, τρέχουμε περισσότερο και ασχολούμαστε με τη δουλειά και το σχέδιο μας».

«Οι λαγοί της πολιτικής»
To δημοσιογραφικό ενδιαφέρον πάντως τράβηξε η αναφορά Κατσιφάρα στους «λαγούς της πολιτικής» , μια φράση που χρησιμοποίησε στην αρχή της συνέντευξης . Είπε πως δεν αντιλαμβάνεται την γκρίνια αλλά γνωρίζει τους «λαγούς της πολιτικής». Ένα υπονοούμενο με στόχευση προφανώς στο δημαρχείο Αγρινίου . Το ποιοι εξυπηρετούνται από τους λαγούς δεν το ανέφερε ο περιφερειάρχης. “Θα φανεί”, είπε…

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. Φ.Νικος

  Συμπέρασμα….Ένας Πατρινός θα μας σώσει ???
  Αφήστε τα λογια, χορτάσαμε κύριε περιφερειάρχα και Δήμαρχε, κάντε την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια οδό για να γραφτείτε στήν ιστορία..

 2. PANE-6

  ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΔΡΑ Α.Ε.Ι. ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ, ΕΙΧΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΕΛ. ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΑ.

 3. R.D

  Τι ήλθε να κάνει ο περιφερειάρχης Πατρών στό Αγρινιο ????
  Όπως και οι εδώ παρατρεχαμενοι ????

 4. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΗΡΘΕ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΕΔΩ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΤΑ ΑΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΕΙ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΛΑΟ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΣΠΕΥΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΑ. ΤΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ; ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΑΠΑΞΙΩΣΕΙ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΝΟΜΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΣΟΥ; ΟΤΙ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙΣ ΜΙΑ ΠΟΛΗ 100.000 ΚΑΤΟΙΚΩΝ; ΟΤΙ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙΣ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ; OTI ENTEXNA ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ – ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ – ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ; ΟΤΙ ΣΤΑ ΠΗΓΑΔΑΚΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΙΟΝΙΑ ΣΤΟ ΧΑΛΙΚΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΒΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΛΛΗ; ΤΙ ΝΑ ΠΡΩΤΟΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΣΕΝΑ; ΔΙΝΕΙΣ ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ. ΕΙΣΑΙ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ! ΑΡΚΕΤΑ!

 5. PANE-6

  AGRINIO VICE ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΠΕΣ ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΡΙΞΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΦΟΡΕΣ. ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ;; ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΚΑΙ ΕΔΡΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΔΡΑ ΑΕΙ. ΑΝ ΕΣΥ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΟ ΓΙΑ ΚΑΝΕ ΜΑΣ ΜΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΕΙΣ ΟΠΩΣ Η ΤΡΙΠΟΛΗ ΚΑΙ Η ΛΑΜΙΑ; ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ; ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΩ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.