Το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) σε συνεργασία με τη Θεραπευτική Κοινότητα «ΓΕΦΥΡΑ» για βαριά ψυχικά ασθενείς του Τομέα Ψυχικής Υγείας 6ης ΥΠΕ και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), διοργανώνουν τη διημερίδα με τίτλο: «Δρω Εικαστικά στο ψυχικό τραύμα».
- Ημερίδα / ΑΝΟΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟ/ με τίτλο «Δρω Εικαστικά στο ψυχικό τραύμα» / Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) την Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025 και ώρα 10:30.
- Κλειστό Βιωματικό Εργαστήριο Συναισθημάτων / ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ «ΓΕΦΥΡΑ» Τομέα Ψυχικής Υγείας 6ης ΥΠΕ / με τίτλο «Καταπέλτης τεχνητών ήλιων» / Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ) Αθήνα, την 20 Μαρτίου 2025 και ώρα 11:00-13.00.
Κατά την πρώτη ημέρα της διημερίδας, επαγγελματίες από τον χώρο της ψυχολογίας, της ψυχοθεραπείας και των εικαστικών τεχνών θα προσφέρουν στους συμμετέχοντες εργαλεία και τεχνικές που αξιοποιούν την εικαστική έκφραση ως μέσο αποφόρτισης, επεξεργασίας και αποκατάστασης τραυματικών εμπειριών.
Τη δεύτερη ημέρα θα πραγματοποιηθεί το Βιωματικό Εργαστήριο Συναισθημάτων με τίτλο «Καταπέλτης τεχνητών ήλιων» με αφόρμηση την εικαστική έκθεση στο πλαίσιο παρουσιάσεων της Συλλογής ΕΜΣΤ με τίτλο: ΘΟΔΩΡΟΣ, ΓΛΥΠΤΗΣ: ΑΝΤΙ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗΣ.
Η διημερίδα περιλαμβάνει εισηγήσεις, παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια που επιχειρούν να αναδείξουν τη συμβολή της τέχνης στη διαχείριση και επεξεργασία του ψυχικού τραύματος.
Η διημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, φοιτητές και κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να γνωρίσει πώς η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα προς την ανακούφιση και τη θεραπεία.
Η πραγματοποίησης της αναφερόμενης δράσης εστιάζει στη θεραπευτική δύναμη της Τέχνης και στην ένωση των πανεπιστημιακών σχολών με τις θεραπευτικές κοινότητες ψυχικής υγείας και τους πολιτιστικούς οργανισμούς.
Στο πλαίσιο της διάρθρωσης και υλοποίησης προγραμμάτων Τέχνης που εφαρμόζονται στον γενικότερο χώρο της ψυχικής υγείας σε μουσειακούς χώρους (Πολιτιστική Συνταγογράφηση ως Συμπληρωματική Αγωγή στη Ψυχική Υγεία») δομήθηκε σταδιακά τα τελευταία επτά χρόνια Ομάδα Τέχνης ψυχικά ασθενών, με την ονομασία «ΔΡΩ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ» στη Θεραπευτική Κοινότητα «ΓΕΦΥΡΑ» για βαριά ψυχικά ασθενείς του Τομέα Ψυχικής Υγείας 6ης ΥΠΕ της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου. Η σχηματοποίηση της ανωτέρω Ομάδας Τέχνης πραγματοποιήθηκε από την εθελοντική δράση μιας ομάδας μεταδιδακτορικών ερευνητών και καθηγητών πανεπιστημίου (Δρ Αποστολίας Πάστρα, Δρ Μαρίας Βασιλειάδου, Δρ Μαρίας Αθανασέκου) σε συνεργασία με τα επιστημονικά μέλη της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΓΕΦΥΡΑ» για βαριά ψυχικά ασθενείς η οποία απαρτίζεται από τους:
- ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΜΠΡΟΥΜΑΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΤΟΜΕΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ-Ν.Μ.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
- ΦΩΤΕΙΝΗ BEΛΛIOYKOIN. ΛEITOYPΓOΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ “ΓΕΦΥΡΑ” ΓΙΑ ΨΥΧΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
- ΘΩΜΑΣ ΔOΓPANΛHΣ ΨYXOΛOΓOΣ MSc
- ΣΩΤΗΡΙΑ KΩΣTAPEΛOYEΠIΣKEΠTPIA YΓEIAΣ MSc
Η εν λόγω ομάδα «ΔΡΩ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ» μέσα από το θεραπευτικό πρίσμα συνδέει τους χώρους Τέχνης και τα έργα Τέχνης με τους ψυχικά ασθενείς μέσω της Διερευνητικής Δραματοποίησης που φωτίζει με καθοδηγούμενο τρόπο αφηρημένες συναισθηματικές έννοιες και απόκρυφες σκέψεις οι οποίες ενεργοποιούνται και εκφράζονται εικαστικά και λεκτικά από τους ψυχικά ασθενείς προσφέροντας τους ανακούφιση και δυνατότητα να εστιάσουν στο «εσωτερικό τους γίγνεσθαι».
Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στην άποψη ότι το μουσείο μετατρέπεται σε Θεραπευτικό Μουσείο καθώς πολλά προγράμματα ψυχικής υγείας συνδέονται με τη μουσειακή κοινότητα σε παγκόσμια κλίμακα.