Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου, 2020

Δυναμική παρουσία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο

Δυναμική  παρουσία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας

stathakis-anaptyksiakoΔυναμική ήταν η παρουσία της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου και Νοτιοδυτικής Ελλάδας στο 9ο Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση «Δυτική Ελλάδα: Πύλη Ανάπτυξης» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε στις 5 & 6 Φεβρουαρίου 2018 στην Πάτρα.
Οι παρεμβάσεις ήταν καίριες από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μας, τον Γενικό Γραμματέα και άλλα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, στην Θεματική Συνεδρία «Αναπτυξιακή Πολιτική, Επενδύσεις και Επιχειρηματικότητα», με παρόντες τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας κ. Γεώργιος Βαγενάς στην παρέμβασή του έθεσε τα εξής ζητήματα:
− Δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας μικρών επιχειρήσεων, χωρίς προϋποθέσεις που αποκλείουν μικρούς εμπόρους από την χρηματοδότηση.
− Ολοκλήρωση των μεγάλων έργων της Περιφέρειας, όπως: το οδικό δίκτυο Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα, η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα – Πύργος – Καλαμάτα, η κατασκευή του φράγματος Πείρου – Παραπείρου, η έλευση του φυσικού αερίου στην Πάτρα, έργα που θα προσδώσουν δυναμική και οικονομική ανάσα σε χιλιάδες επιχειρήσεις.
− Δημιουργία Ανοικτών Εμπορικών Κέντρων (Open Malls) σε όλες τις πόλεις και τα αστικά κέντρα.
− Δημιουργία ΒΙΟΠΑ στην Αιτωλοακαρνανία.
− Δημιουργία Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων στον Νομό Ηλείας.
− Ανεύρεση τρόπων τόνωσης και επέκτασης της κρουαζιέρας στην Περιφέρειά μας.
Θέματα για τα οποία δεσμεύτηκαν οι Υπουργοί ότι θα υλοποιηθούν και κάποια από αυτά θα εξετασθούν.
Το βράδυ ακολούθησε συνάντηση με την Υφυπουργό Οικονομικών κα Κατερίνα Παπανάτσιου, στην οποία καταθέσαμε τις προτάσεις μας για φορολογικά θέματα όπως:
− Δημιουργία αφορολόγητου για τους εμπόρους.
− Δημιουργία αδέσμευτου επαγγελματικού λογαριασμού.
− Σταθερή φορολογική νομοθεσία, με μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.
− Μείωση του ΦΠΑ.
− Ρύθμιση των φορολογικών υποχρεώσεων των εμπόρων σε 120 δόσεις, χωρίς προϋποθέσεις, για όλους.
− Απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ με ετήσιο τζίρο έως 25.000 ευρώ.
− Προστασία της ιδιόκτητης επαγγελματικής στέγης των εμπόρων από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Σημειωτέον δε ότι η Υπουργός άκουσε για πρώτη φορά αυτή την πρόταση και την θεώρησε δίκαιη.
Την δεύτερη ημέρα, στην Θεματική Συνεδρία «Κοινωνική Πολιτική, Εργασιακές Σχέσεις και Αλληλέγγυα Οικονομία», με παρόντες την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου, τις Αναπληρώτριες Υπουργούς κα Ράνια Αντωνοπούλου και κα Θεανώ Φωτίου, τον Υφυπουργό κ. Τάσο Πετρόπουλο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Ανδρέα Νεφελούδη, αναφερθήκαμε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί μας με το ασφαλιστικό σύστημα και ζητήσαμε:
− Πάγωμα όλων των παλαιότερων ασφαλιστικών εισφορών των εμπόρων και αποπληρωμή τους στο τέλος του ασφαλιστικού βίου κάθε ασφαλισμένου.
− Ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών σε 120 δόσεις, χωρίς «αστερίσκους», παρενθέσεις και δικλείδες ασφαλείας.
− Προστασία όλων των εμπόρων από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς για παλαιότερες οφειλές τους προς ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ.
− Κοινωνική πολιτική και δίκαιη μέριμνα για τους οικονομικά αδύναμους εμπόρους και μικρούς επιχειρηματίες.
− Αύξηση του ορίου οφειλής από τα 20.000 ευρώ στα 50.000 ευρώ, ώστε να μπορούν οι συνάδελφοί μας που έχουν κατοχυρώσει το όριο ηλικίας αλλά και τα συντάξιμα χρόνια να συνταξιοδοτούνται με παρακράτηση μικρού μέρους της σύνταξής τους.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, αναφερθήκαμε στους αρμόδιους Υπουργούς για τα προβλήματα που προκύπτουν αναφορικά με το Πρόγραμμα Διακανονισμού Οφειλών από την ΔΕΗ. Επισημάναμε την ανάγκη να αλλάξει ο θεσμός και το πλαίσιο των εκπτωτικών περιόδων, καθώς και την πάγια θέση της Ομοσπονδίας μας για λειτουργία των καταστημάτων μόνο 3 Κυριακές τον χρόνο (Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά – Βαΐων), πλην των τουριστικών περιοχών οι οποίες καλύπτονται από το νομοθετικό πλαίσιο.
Τέλος, το 2ήμερο Συνέδριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έκλεισε με την παρουσία του Προέδρου της ΟΕΣΠ&ΝΔΕ κ. Γεώργιου Βαγενά και Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στις ομιλίες του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολου Κατσιφάρα, του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας κ. Γιώργου Παπαναστασίου και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα.
Η ΟΕΣΠ&ΝΔΕ θα είναι παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις και θα παρεμβαίνει παντού, ώστε η φωνή ΟΛΩΝ των Εμπορικών Συλλόγων της Πελοποννήσου, της Νοτιοδυτικής Ελλάδας και των Ιονίων Νήσων να φθάνει και να ακούγεται δυνατά σε όλα τα κέντρα εξουσίας, και να πιέζει καθημερινά για την επιβίωση της μικρής και μικρομεσαίας επιχείρησης, αλλά και για την δημιουργία τρόπων επέκτασης και ανάπτυξής της.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.