Λ. Δημητρογιάννης: «Ξεκινά η διαβούλευση για τις δράσεις και τα έργα του Περιφερειακού Σχεδίου για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή»
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Αγρίνιο για την εκδήλωση παρουσίασης των δράσεων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Πέτρος Βαρελίδης, επισκέφθηκε και το Συνέδριο «Δυτικά Επιχειρείν 2022» που οργάνωσαν η AgrinioMedia και το ΙΕΑ.
Το κ. Βαρελίδη συνόδευε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης
Ο κ. Βαρελίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον φυσικό πλούτο της Αιτωλοακαρνανίας: «Πρόκειται για ένα μοναδικό τοπίο, με μοναδικούς υγροβιότοπους, που δεν παύει να έχει πολλά προβλήματα , ειδικά με την μη νόμιμη διαχείριση των αποβλήτων. Πρέπει λοιπόν, όλοι μαζί να προσπαθήσουμε και με τις τοπικές αρχές και με χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης να διαφυλάξουμε αυτό το μοναδικό περιβάλλον και το μοναδικό λιμναίο οικοσύστημα που υπάρχει στην περιοχή».
Ο κ. Βαρελίδης σημείωσε πως η παρουσία του στο Αγρίνιο, σχετίζεται με την εξέταση των προβλημάτων στα οικοσυστήματα, της προάσπισης του φυσικού περιβάλλοντος και των υγροτόπων που έχει η περιοχή.
Ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων απάντησε και στο ερώτημα περί συνύπαρξης της επιχειρηματικότητας κα της ανάπτυξης παράλληλα με την προστασία του περιβάλλοντος:
«Νομίζω ότι κάποιες φορές γίνεται το λάθος να πιστεύουμε ότι με διοικητικά μέτρα μπορούμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον. Ο τρόπος όμως για να γίνει αυτό, είναι να κάνουμε τον πολίτη να αισθανθεί πως είναι μοχλός ανάπτυξης για αυτόν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα δραστηριοτήτων αλλά αυτές να είναι νόμιμες, ελεγχόμενες για να μην καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον. Αν πάμε για τα πολλά, θα πιάσουμε τα λίγα, γιατί φέρνουμε τον πολίτη απέναντι στο περιβάλλον. Επομένως, πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία έτσι ώστε να υπάρχουν ευκαιρίες ανάπτυξης και ταυτόχρονα να προστατεύεται το περιβάλλον. Αυτό έχει γίνει σε πολλές χώρες, μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα».
Αναλυτικά οι δηλώσεις του κ. Βαρελίδη:
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Λάμπρος Δημητρογιάννης , δήλωσε πως περιφερειακή ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος σαφώς και είναι εφικτή και αυτό επιτυγχάνεται και μέσα από δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος:
«Το επιτυγχάνουμε καθοδηγώντας μεγάλες επαγγελματικές ομάδες στη βελτίωση της διαχείρισης των απορριμμάτων και των αποβλήτων τους. Κατά δεύτερον, στην προώθηση της πράσινης επιχερηματικότητας με ανάπτυξη υποδομών και επιχειρήσεων κυκλικής οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται και περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και θέσεις εργασίας. Ήδη έχουν γίνει μεγάλα βήματα όπως για παράδειγμα η έγκριση 70-80 επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ανακύκλωση αλλά και με την διαχείριση των μπάζων και άλλων παρόμοιων υλικών. Σίγουρα απομένουν ακόμη πολλά να γίνουν. Θεωρώ ότι βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινη επιχειρηματικότητα, είναι ένα από τα πεδία που πρέπει η Δυτική Ελλάδα να εστιάσει», ανέφερε.
Ο κ. Δημητρογιάννης συμπλήρωσε πως η Περιφέρεια είναι έτοιμη για να αξιοποιήσει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και μάλιστα, ανακοίνωσε ότι ξεκινά η διαβούλευση για τις δράσεις και τα έργα που θα πρέπει να γίνουν στο νέο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής:
«Σύντομα θα εγκριθουν οι περιβαλλοντικοί οροι του Περιφερειακού μας Σχεδιου Κλιματικης Αλλαγής και ξεκινάμε την ευρεία διαβούλευση με όλους τους θεσμικούς φορείς προκειμένου να καθορίσουμε τις δράσεις και τα έργα που πρέπει να γίνουν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής».
Όπως φαίνεται, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος θα είναι και η πρώτη Περιφέρεια που θα έχει εγκεκριμένο τέτοιο σχέδιο.
Οι δηλώσεις του κ. Δημητρογιάννη: