Σάββατο, 31 Οκτωβρίου, 2020

Δυτική Ελλάδα: 6η συνάντηση της ομάδας εργασίας για την ψηφιοποίηση φυσικής & πολιτιστικής κληρονομιάς

omada-foreon-psifiopoiisi-1

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 25 Μαϊου 2018 η 6η συνάντηση της ομάδας εργασίας φορέων της Δυτικής Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Έργου «Collaborative Digitization of Natural and Cultural Heritage, CD-ETA», του Προγράμματος «INTERREG EUROPE».
Στο έργο CD-ETA συμμετέχουν οκτώ Ευρωπαίοι εταίροι (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ισπανία- 2 εταίροι, Εσθονία, Ιταλία, Σλοβενία και Ελλάδα), που εκπροσωπούν περιφερειακές αρχές, ερευνητικά, πανεπιστημιακά και πολιτιστικά ιδρύματα. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το Τμ. Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Πανεπιστημίου Πατρών με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Ευάγγελο Παπαδάκη. Το έργο CD- ETA έχει ως στόχο τη βελτίωση των εργαλείων πολιτικής που εφαρμόζονται στις συμμετέχουσες στο έργο περιφέρειεςκαι σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αυτών των περιοχών.
Στην 6η συνάντηση της Ομάδας Εργασίας Φορέων συμμετείχε, ο κ. Ευστάθιος Παπαχριστόπουλος, Προϊστάμενος, ΠΤΑ/Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο κ. Γεώργος Καρέλας, πρόεδρος του Ινστιτούτου ΑΕΙΠΛΟΥΣ, ο κ. Κων/νος Αντωνόπουλος, Ερευνητής, η κα. Σοφία Κεκεμπάνου, Αρχαιολόγος και μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αρχαιολόγος από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.
O Καθ. Ε. Παπαδάκης, παρουσίασε τα σημαντικότερα συμπεράσματα και καλές πρακτικές από το 3ο Θεματικό Σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών στην Ελλάδα 13-15 Μαρτίου 2018 και ήταν αφιερωμένο στην “Ψηφιοποίηση μνημείων και Αρχαιολογικών Χώρων”. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία τις πολύ καλές εντυπώσεις που αποκόμισαν οι Ευρωπαίοι εταίροι από τη συμμετοχή τους στις επισκέψεις που διοργανώθηκαν αλλά και στις άκρως ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις ενώ σημαντική ήταν και η συνεισφορά με ιδέες και προτάσεις στη συγκεκριμένη θεματική.
Στη συνέχεια, ο κ. Π. Παπαδάτος, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας του έργου, παρουσίασε πολιτικές και καλές πρακτικές ψηφιοποίησης Βιβλιοθηκών και αρχειακών συλλογών από την Ελλάδα και ιδιαίτερα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις ψηφιακές συλλογές της Βιβλιοθήκης & Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Πατρών, στο ψηφιακό αρχείο που που υπάρχει στο Μουσείο Τύπου Πατρών, το ψηφιοποιημένο ιστορικό αρχείο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και άλλων φορέων και ιδρυμάτων. Στα πλαίσια της συνάντησης παρουσιάστηκαν προτάσεις ψηφιοποίησης της πολύ πλούσιας δημοτικής βιβλιοθήκης της Ανδρίτσαινας, Συλλογή, Καταγραφή & Ψηφιοποίηση Καπνεργοστασίων Αγρινίου,Ψηφιοποίηση Ιστορικού Αρχείου Achaia Clauss, Ιστορικού Αρχείου Φιλαρμονικής Εταιρείας «Ωδείο Πατρών», της Βαλβείου Βιβλιοθήκης Μεσολογγίου και άλλων που φιλοξενούνται σε Δήμους και πολιτιστικά ιδρύματα.
Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, τα μέλη της ομάδας εργασίας αντήλλαξαν απόψεις για αρχειακές συλλογές που μπορούν να ψηφιοποιηθούν και εμπλέκουν και τους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όπως είναι χειρόγραφα και συλλογές του ποιητή Κωστή Παλαμά αλλά και πλήθος ακόμα αντίστοιχων συλλογών.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

omada-foreon-psifiopoiisi-2

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.