Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, 2020

Eπιστολή-παρέμβαση για το Κέντρο Κράτησης Μεταναστών

Η Δημοτικη Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου Ευθυμία Καραπάνου – Κολοβού γνωστοποιεί την επιστολή που απέστειλε προς το δήμο Ξηρομέρου με την οποία ζητά σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου

Προς: Δήμο ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ (Κο Δήμαρχο, Κο πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου)

Κοινοποίηση : Κ Υπουργούς – Βουλευτές Αιτωλνίας. Περιφέρεια Δ. Ελλάδος
Πρόεδρους ΤΚ Φυτειών και Παπαδάτου, ΟΠΣΥΞ, Πολιτιστικούς συλλόγους Ξηρομέρου.
Συνδημότες ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ και Δ. Ξηρομέρου

Γνωρίζετε ήδη Κε Δήμαρχε από τις δεκάδες διαμαρτυρίες Πολιτικών- Φορέων και απλών Δημοτών μας, ότι δημιουργούνται 14 μονάδες κράτησης και υποδοχής λαθρομεταναστών-μεταναστών, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή σε όλη την Ελλάδα. Για την Αιτωλοακαρνανία, προβλέπεται Κέντρο Κράτησης στο Στρατόπεδο ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ (679 ΠΑΠ), στη ΒΑ ακτή της λί-μνης Αμβρακίας. Η καταγάλανη και πεντακάθαρη λίμνη Αμβρακία, ανήκει σε 3 Δή-μους και στα ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ και Μεδεώνος –Αμφιλοχίας. Το Στρδο πρόκειται να κα-ταργηθεί, αφού ήδη έχουν εκκενωθεί ή εκκενώνονται οι πολλές αποθήκες που έχει με τεράστιες ποσότητες πυρομαχικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλα τα κέντρα θα λειτουργούν με σύγχρονες προδια-γραφές ευρωπαϊκών προτύπων, ενώ θα ληφθούν όλα τα μέτρα για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Επίσης πρόκειται να δοθούν κίνητρα για έργα υποδομής στις περιοχές, με χρηματοδότηση είτε από το επιχειρησιακό πρόγραμμα Περιβάλλοντος, είτε από το Πράσινο Ταμείο. (….ενώ δεν πήραμε ούτε περσινή τρίμηνη ΣΑΤΑ…)

Όμως ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), επισημαίνει σε έκθεσή του τις «ανησυχητικές» συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών σε ήδη λειτουργούντα κέντρα κράτησης στον Έβρο και υπογραμμίζει παράλλη-λα, την ανεπαρκή αντιμετώπιση του…προβλήματος από τις Ελληνικές Αρχές, «παρά την ύπαρξη συγκεκριμένων έκτακτων κονδυλίων της ΕΕ». Ως χαρακτηριστικό παρά-δειγμα, ανέφερε τη κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο κράτησης Σουφλίου, ό-που144 άτομα κρατούνταν σε ενιαίο χώρο εμβαδού περίπου 110 τετραγωνικών μέ-τρων. Η έκθεση βασίζεται σε επιτόπια έρευνα στην περιοχή του Έβρου τον Ιανουά-ριο 2011.

Επίσης μία γλαφυρή και θλιβερή ταυτόχρονα εικόνα της πραγματικότητας που βιώνουν οι μετανάστες που κρατούνται στον Έβρο, έδωσε προ ημερών με άρθρο του στο blog της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Συ-ντονιστής της Οργάνωσης στον Έβρο, Θανάσης Σπυράτος.

Δεν είναι του παρόντος να αναλύσουμε για τον βαθμό της ακρίβειας των παρα-πάνω συνθηκών διαβίωσης, ούτε έχουμε και λόγο να αμφισβητήσουμε κάτι πριν το διασταυρώσουμε και το εξετάσουμε από πολλές πλευρές. Οι λαθρομετανάστες προ-στατεύονται από διατάξεις του Δικαίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλά η φτωχή χώρα μας αντέχει την τεράστια πλημμυρίδα που ήρθε σαν τσουνάμι από Αφρική, Ασία και γειτονικές χώρες; Όχι.

Στην αναπτυγμένη Αυστραλία Κ Δήμαρχε, διαβάζουμε ότι κρατούνται από τον περασμένο Απρίλιο σε κελιά υψίστης ασφαλείας στη φυλακή, αλλά χωρίς να έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος τους, οι θεωρούμενοι ως πρωτεργάτες της εξέγερσης που σημειώθηκε στο εκεί κέντρο κράτησης λαθρομεταναστών Βίλαγουντ έξω από το Σίδνεϊ. Οι λαθρομετανάστες έβαλαν φωτιά σε κτίριο του κέντρου κράτησης του Βί-λαγουντ και ζητούσαν άσυλο και νομιμοποίηση. Στη συνέχεια ανέβηκαν στις στέγες των εγκαταστάσεων για να αποφύγουν την επέμβαση των Αρχών.
Την ίδια στιγμή τρεις αιτούντες άσυλο συνέχιζαν, για πολλές ημέρες την διαμαρ-τυρία τους πάνω στην οροφή του κτιρίου ενώ οι ταραχές επεκτάθηκαν αργότερα και στο κέντρο κράτησης Κέρτιν της Δυτικής Αυστραλίας, όπου αιτούντες άσυλο έκαναν απεργία πείνας και η κατάσταση χαρακτηρίζονταν και ήταν «εκρηκτική» .
Τους τελευταίους μήνες και άλλες βίαιες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλά από τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Αυστραλίας, ενώ κοινό φαινόμενο έχουν καταστεί πλέον οι απόπειρες αυτοκτονίας. Οι κρατούμενοι διαμαρτύρονταν για τις κακές συν-θήκες διαβίωσης και για τον μεγάλο χρόνο που απαιτεί η εξέταση των αιτήσεών τους.

Το ίδιο φοβάμαι θα γίνει και στην Αμβρακία, με εξεγέρσεις, αυτοκτονίες, διαδηλώσεις και εγκληματικές ή απεγνωσμένες απ έξω και μέσα ενέργειες, που θα δηλητηριάζουν την ήσυχη μέχρι τώρα περιοχή μας και τους Δημότες μας. (Κλοπές, φόνοι, αναταραχή, δουλεμπόριο, παράνομη διακίνηση λαθρο-μεταναστών, ναρκωτικών και διάπραξη άλλων μη έννομων πράξεων).

Μετά από όλα τα παραπάνω καταγγέλλω:

1. Γιατί δεν πραγματοποιήθηκε καμία διαβούλευση από το Υπουργείο, με τους ΟΤΑ, τους αρμόδιους φορείς, αλλά και την τοπική κοινωνία, πριν πάρουν τέτοια α-πόφαση;

2. Είχαν η Περιφέρεια και οι βουλευτές μας πληροφορίες για ενδεχόμενη ίδρυση του Κέντρου στον Άγριλο και όχι στη ΠΑΤΡΑ ή ΗΛΕΙΑ ή περιφέρεια Ηπείρου; Τι έ-πραξαν; Διαβουλεύτηκαν; Γιατί δεν μας ενημέρωναν τουλάχιστον να δράσουμε εμείς δυναμικά ενωρίτερα και όχι τώρα εκ των υστέρων; Γιατί να μη επιλεγεί η ΠΑΤΡΑ ή η ΑΧΑΙΑ ή η ΑΡΤΑ και τα ΓΙΑΝΝΕΝΑ- ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ;

3. Θα αφήσουμε να δούμε εμείς και τα παιδιά μας καταστάσεις όπως περιέ-γραψα πιο πάνω για την Αυστραλία; (Γιατί πιστεύω ότι θα δούμε χειρότερες.)

— Η περιοχή της λίμνης Αμβρακίας, ανήκει στο δίκτυο προστασίας NATURA 2000 με κωδικό GR 2310007. Ο πραγματιστικός και αειφόρος χαρακτήρας του δι-κτύου NATURA, αν και δεν απαγορεύει την χρήση απ’ τον άνθρωπο των πόρων, καθορίζει με την οδηγία 92/43/ΕΟΚ μέτρα για τη προστασία της βιολογικής ποικιλό-τητας, μέσω της διατήρησης των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας στο ευρωπαϊκό έδαφος των κρατών μελών που εφαρμόζεται η συνθή-κη.
4. Λήφθηκαν υπόψη οι περιβαλλοντικές κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότη-τες της περιοχής και οι διεθνείς δεσμεύσεις και περιορισμοί του δικτύου προστασίας NATURA 2000; Δεν θα επηρεαστεί η πανίδα και η χλωρίδα του τόπου μας από την αυξημένη πλέον αστικοποίηση της περιοχής; (Αμφιβάλλω να το ξέρανε και πιστεύω ότι θα είναι βασικό όπλο στη φαρέτρα μας για τελική δικαίωση στον αγώνα μας)

Κ Δήμαρχε ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ, Κ. ΣΑΜΑΡΑ. Σας Παρακαλώ για τα παρακάτω:

Α. Έκτακτη σύγκλιση του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ και κινη-τοποίηση για να δηλώσουμε κατηγορηματικά, ότι θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο στις εγκληματικές αυτές επιλογές που υπονομεύουν το μέλλον των Δημοτών του Δήμου μας και ιδιαίτερα στο ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ (Τ.Κ ΦΥΤΕΙΩΝ ΚΑΙ Τ.Κ ΠΑΠΑΔΑΤΟΥ –ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΡΙΒΙΟΥ).

Β. Άμεση έκδοση σχετικού ψηφίσματος από το Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Ξηρομέ-ρου, το οποίο να σταλεί στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη στη Περιφέρεια και σε όλους τους Υπουργούς βουλευτές φορείς και οργανώσεις – κινήσεις Αιτωλνίας.

Γ. Να ζητήσετε άμεση συνάντηση με Δημάρχους Ακτίου- Βόνιτσας και Αμ-φιλοχίας και να εκδηλώσετε ενέργειες δυναμικής συνεργασίας και συντονισμό μαζί τους, για να ματαιωθεί η δημιουργία του Κέντρου Κράτησης λαθρομεταναστών στο Στρδο ΨΑΡΟΓΙΑΝΝΗ.

Η ίδρυση του Κέντρου, επαναλαμβάνω, θα οδηγήσει στη μεγαλύτερη απαξίωση για όλη την περιοχή, θα πλήξει την τοπική κοινωνία και το ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ, θα αυξήσει την εγκληματικότητα με τη σίγουρη μόνιμη προσέγγιση στο χώρο εγκληματικών στοιχείων και θα αποτελέσει αντικίνητρο για επενδυτικές ή άλλες παραγωγικές δρά-σεις .

Ήδη απ ότι ξέρουμε Κ Δήμαρχε έχετε δει θετικά προτάσεις μας για σχεδιασμό και υλοποίηση παρεμβάσεων αγροτουριστικής ανάπτυξης στην ευρεία περιοχή ΔΔ ΦΥ-ΤΕΙΩΝ, έστω και μέσα στην οικονομική κρίση που βρισκόμαστε.

Αγαπητοί συνδημότες στην απόφαση της Κυβέρνησης για αλλοίωση της φυσι-ογνωμίας του ΔΔ ΦΥΤΕΙΩΝ, εμείς απαντάμε όχι μόνο με καθολική και εμπεριστα-τωμένη με στοιχεία άρνηση, αλλά και προτάσεις για διατήρηση και ενδυνάμωση της υφιστάμενης φυσιογνωμίας. Δεν μας τις ζήτησαν ποτέ. Γιατί να είμαστε η τελευταία επαρχία σε ανάπτυξη στην Ελλάδα και τώρα να πάμε στον απόπατο; Τι θα πούμε στους χιλιάδες άνεργους νέους, αγρότες, και κτηνοτρόφους μας; Θα πούμε ότι υ-γιείς επενδύσεις και ανάπτυξη ΓΙΟΚ; ( Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, θέσεις εργα-σίας από την ίδρυση του κέντρου θα υπάρξουν αλλά… ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΤΟ ΒΥΣΣΙΝΟ ΑΥΤΟ).
ΝΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΩΝΑΞΟΥΜΕ. ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΑΤΗΣΗΣ.

Ευθυμία Καραπάνου – Κολοβού
Δημοτικη Σύμβουλος Δήμου Ξηρομέρου

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.