Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Eπιστολή-πρόταση του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας προς Διαμαντοπούλου για το ΤΕΙ Μεσολογγίου

Eπιστολή-πρόταση του ΤΕΕ Αιτωλ/νίας προς Διαμαντοπούλου για το ΤΕΙ Μεσολογγίου

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Περιφερειακό Τμήμα Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Θέμα: «ΤΕΙ Μεσολογγίου»

Το ζήτημα της απόρριψης σχολών του ΤΕΙ Μεσολογγίου από το μηχανογραφικό δελτίο των φετινών εξετάσεων αποτέλεσε θέμα προς συζήτηση κατά την σύγκλιση της 10ης/19-5-2011 συνεδρίασης της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Η Δ.Ε. ομόφωνα αποφάσισε να αποσταλεί επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων η οποία υπέχει θέση καλέσματος προς αναβολή της απόφασης και πραγματοποίηση πραγματικής ανοιχτής και ουσιαστικής διαβούλευσης ούτως ώστε να προκύψει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Η επιστολή έχει ως εξής:
«κα Υπουργέ,

Όπως πιθανόν γνωρίζετε η Αιτωλοακαρνανία είναι η μεγαλύτερη Περιφερειακή Ενότητα της χώρας αλλά είναι και μία περιοχή από τις φτωχότερες με τους μεγαλύτερους δείκτες ανεργίας και τους χαμηλότερους δείκτες ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα η Αιτωλοακαρνανία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις αγροτικές καλλιέργειες αλλά και στις ιχθυοκαλλιέργειες διαθέτοντας περιοχές μοναδικές στην Ελλάδα όπως η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος, οι λίμνες της με δεσπόζουσα αυτή της Τριχωνίδος, ο Αμβρακικός κόλπος κλπ.
Σε αυτή την περιοχή επέλεξε η πολιτεία να ιδρύσει πριν τριάντα περίπου χρόνια ένα από τα πρώτα ΤΕΙ της χώρας, αυτό του Μεσολογγίου, ιδρύοντας σε αυτό και τη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας. Ένα πράγμα που φάνταζε απόλυτα λογικό για το συγκεκριμένο νομό όπου οι αγρότες αλλά και οι ιχθυοκαλλιεργητές επιβαλλόταν να έχουν τεχνική και επιστημονική υποστήριξη και ταυτόχρονα το προσφερόμενο φυσικό περιβάλλον φάνταζε και φαντάζει ιδανικό για έρευνα. Η σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας μάλιστα ήταν και είναι μοναδική σε όλη την περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος μια περιοχή που διαθέτει λιγότερο ή περισσότερο τα χαρακτηριστικά της Αιτωλ/νίας.
Η ίδια η πολιτεία που στη διάρκεια των τριάντα ετών απαξίωσε τη συγκεκριμένη σχολή ιδρύοντας χωρίς μέτρο και καμιά μελέτη για τις ανάγκες της αγοράς παρόμοιες σχολές σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος έρχεται σήμερα χωρίς πάλι να λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες της αγοράς και κυρίως χωρίς καμιά διαβούλευση ή συμφωνία να αφήνει τη Σχολή Τεχνολόγων Γεωπονίας χωρίς σπουδαστές.
Θεωρούμε ότι :
1. Επιβάλλεται να υπάρξει αναδιάρθρωση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
2. Η ίδρυση αλλά και το κλείσιμο σχολών Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και η επιλογή του χώρου που θα γίνει αυτό πρέπει να είναι αντικείμενο μελέτης με βάση τις ανάγκες της έρευνας, της αγοράς αλλά και συγκεκριμένων κριτηρίων τα οποία θα ανακοινωθούν έγκαιρα, με διαφάνεια και τα οποία πρέπει να είναι προϊόν ανοιχτής διαβούλευσης. Οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και πρέπει επιτέλους όλα να γίνονται βάσει σχεδίου και προγράμματος και όχι βασιζόμενες σε “ύποπτα κριτήρια”.
3. Στις αλλαγές αυτές θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν : οι ανάγκες της περιοχής για επιστημονική υποστήριξη αλλά και τα γενικότερα χαρακτηριστικά της, το φυσικό περιβάλλον όταν πρόκειται για τέτοιου είδους σχολές και οι υποδομές του κάθε ιδρύματος ώστε να επιτυγχάνεται το καλλίτερο αποτέλεσμα με το λιγότερο δυνατό κόστος.

Κλείνοντας καλούμε να αναβάλλετε την απόφασή σας όσον αφορά στην απόρριψη σχολών από το μηχανογραφικό δελτίο των φετινών εξετάσεων και να προχωρήσετε σε διάλογο ώστε οι αποφάσεις να προκύπτουν πραγματικά μέσα από διαβούλευση και με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα και ότι πρέπει η ελληνική περιφέρεια να έχει ανοικτή πρόσβαση στη γνώση και στην έρευνα αλλά και ο κατά πλειοψηφία φτωχός κόσμος της επαρχίας να έχει πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ίσους όρους με όλους τους Έλληνες».
Τέλος πληροφορούμε ότι η επιστολή κοινοποιήθηκε προς τους Βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Αντωνόπουλο, τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Πάνο Κατσούλη και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Μεσολογγίου κ. Βαγγέλη Πολίτη – Στεργίου.

Για τη Δ.Ε.
Ο Πρόεδρος

Ρόκος Κωνσταντίνος

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.