Η απουσία της στο Αγρίνιο υπονομεύει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος, καθώς το κόστος σπουδών είναι πλέον δυσβάσταχτο για τους φοιτητές. Μέχρι να βρεθεί ή να δημιουργηθεί το κατάλληλο κτήριο, είναι υποχρεωμένο το Ίδρυμα να δώσει προσωρινή λύση… έστω κι αν αυτή απαντάται σε ξενοδοχεία, όπως σε δεκάδες άλλα ιδρύματα, περιλαμβανομένου του ΤΕΙ Μεσολογγίου, συμβαίνει
Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα χιλιάδων επιτυχόντων μαθητών και των γονιών τους κυρίως, που αναμένουν πλέον την ανακοίνωση των βάσεων για να διαπιστώσουν σε ποια Σχολή έχουν περάσει. Ακολουθεί η γνωστή διαδικασία αναζήτησης στέγης και συγκάτοικου όπου είναι εφικτό, ώστε να περιοριστούν τα έξοδα. Κάποια παιδιά θα καταθέσουν δε απαραίτητα δικαιολογητικά, ώστε να εξασφαλίσουν δωμάτιο σε Φοιτητική Εστία. Για τους φοιτητές του Αγρινίου όμως… τέτοια ελπίδα δεν υπάρχει. Και είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι ένα μεγάλο ποσοστό απ’ τους 290 εισακτέους της φετινής χρονιάς… ή τουλάχιστον όσους από αυτούς κάνουν την εγγραφή, καθώς και ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό απ’ τους ήδη σπουδάζοντες, για οικονομικούς και μόνο λόγους, θα εγκαταλείψουν άμεσα ή στην πορεία την προσπάθεια και τις σπουδές τους.
Υπολογίζεται ότι οι φοιτητές που… τα παρατάνε, συνολικά στη χώρα μας, φτάνουν πλέον στο 50%! Για το Αγρίνιο και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος ένα πρόσθετο τεράστιο πρόβλημα είναι αυτό που χρόνια τώρα αναδείκνυαν οι φοιτητές, με το οποίο όμως ουδέποτε ως τοπική κοινωνία ασχοληθήκαμε σοβαρά: Η έλλειψη Εστίας και η μη παροχή δυνατότητας στους πραγματικά φτωχούς φοιτητές να υλοποιήσουν το όνειρό τους, να αποκτήσουν το πτυχίο τους και να προσπαθήσουν μετά να διαμορφώσουν καλύτερες συνθήκες για τη ζωή τους.
Η περίπτωση του Αγρινίου είναι βεβαίως ιδιάζουσα. Άλλα Πανεπιστήμια που δημιουργήθηκαν κυριολεκτικά απ’ το πουθενά, μπόρεσαν και δημιούργησαν υποδομές, που περιλαμβάνουν ασφαλώς και Εστία. Κι αν στο παρελθόν αυτή δεν ήταν η απόλυτη προτεραιότητα για το Αγρίνιο, τώρα πρέπει να γίνει. Μέχρι τότε είναι βασική πλέον υποχρέωση του Πανεπιστημίου να βρει την ενδιάμεση, προσωρινή λύση. Οι φοιτητές έχουν υποδείξει το κτήριο όπου παλιότερα στεγάζονταν η Νοσηλευτική Σχολή. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν είναι εφικτό και με ποιους όρους κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση όμως, απ’ τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει πάση θυσία να λειτουργεί στο Αγρίνιο Φοιτητική Εστία. Κι αν δεν βρεθεί άλλη λύση, …ας ακολουθήσουν το παράδειγμα δεκάδων άλλων Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, που για τις ανάγκες των Φοιτητών μισθώνουν δωμάτια σε ξενοδοχεία. Ακόμη και το ΤΕΙ Μεσολογγίου, εκτός απ’ το δικό του χώρο όπου στεγάζονται 32 σπουδαστές, δίνει τη δυνατότητα σε ακόμη 262 να σπουδάσουν στην πόλη, φιλοξενούμενοι σε ξενοδοχεία αυτής. Εξυπακούεται ότι τα κριτήρια είναι αυστηρά εισοδηματικά – κοινωνικά.
Καλούμε λοιπόν τη Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος να ενεργοποιήσει τον προϋπολογισμό του ιδρύματος, να διεκδικήσει πρόσθετους πόρους αν χρειάζονται και να πράξει κάτι ανάλογο. Ξενοδοχεία… υπάρχουν! Και η ανάγκη για τη στέγαση πραγματικά φτωχών και άπορων φοιτητών, ακόμη περισσότερο.
Του Φώτη Μπερίκου
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ-www.sinidisi.gr