Τετάρτη, 3 Μαρτίου, 2021

Eρώτηση Σαλμά για τα προβλήματα στις εξαγωγές της ελιάς ποικιλίας Καλαμών

Eρώτηση Σαλμά για τα προβλήματα στις εξαγωγές της ελιάς ποικιλίας Καλαμών

ελιέςΕπίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα την εξάλειψη προβλημάτων στις εξαγωγές της ελιάς ποικιλίας Καλαμών κατέθεσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς. Αναφέρεται στην ερώτηση:
Η αγροτική παραγωγή αποτελεί αδιαμφισβήτητα κύριο μοχλό εξόδου από την οικονομική κρίση. Τα υψηλής ποιότητας ελληνικά προϊόντα μπορούν να κατακτήσουν τις διεθνείς αγορές, με ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία, την απασχόληση και την αναζωογόνηση της ελληνικής υπαίθρου. Συνεπώς, η ελληνική πολιτεία έχει χρέος να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τις ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.
Η ελιά ποικιλίας Καλαμών αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα προϊόντος που απορροφάται αμέσως στη διεθνή αγορά, με τη ζήτηση να είναι μεγαλύτερη από την προσφορά. Οι τάσεις της αγοράς είναι ελπιδοφόρες και ενθαρρυντικές για τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες εξαγωγών ελιάς ποικιλίας Καλαμών, ιδιαίτερα στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας όπου και καλλιεργείται το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής.
Παρόλα αυτά, οι εξαγωγείς ελιάς ποικιλίας Καλαμών αντιμετωπίζουν δυσχέρειες στην εμπορική τους δραστηριότητα σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργεί η σύγχυση της ονομασίας ΠΟΠ (Ελιά Καλαμάτας / Elia Kalamatas) και εμπορικής ονομασίας (Kalamata Olives), με αποτέλεσμα την επιβολή προστίμών, την απόσυρση των προϊόντων από τις αγορές και την κατάκτηση μεριδίων αγοράς από ανταγωνίστριες χώρες.
Η ελληνική πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τους έλληνες εξαγωγείς και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων πρέπει να προβεί στις ανάλογες ενέργειες διευθέτησης των προβλημάτων που απορρέουν από τη σύγχυση της ονομασίας ΠΟΠ και εμπορικής ονομασίας.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
-Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς τυποποιημένης ελιάς ποικιλίας Καλαμών σε ορισμένες χώρες του εξωτερικού;
-Τι προτίθεστε να πράξετε προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διακίνηση ελιάς ποικιλίας Καλαμών με την εμπορική της ονομασία στο εξωτερικό;

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.