Τρίτη, 2 Μαρτίου, 2021

East Med: Πέφτουν οι υπογραφές από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για το αγωγό που θα περνά και από Αιτωλοακαρνανία

East Med: Πέφτουν οι υπογραφές από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για το αγωγό που θα περνά και από Αιτωλοακαρνανία

Οι υπογραφές για τη συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ θα μπουν την Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει την έκρηξη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η τελετή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, κ. Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πριν από την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας για τον EastMed, την ίδια μέρα, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεσογείων 119, θα υπογραφεί το Προσύμφωνο μεταξύ της ΔΕΠΑ και της EnergeanOil&Gas, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου.

Μάλιστα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απηύθυνε πρόσκληση προς τους πρώην υπουργούς Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη και Πάνο Σκουρλέτη από τον ΣΥΡΙΖΑ και Γιάννη Μανιάτη από το Κίνημα Αλλαγής να παραστούν στην τελετή υπογραφής της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed.

Παράλληλα από το ΥΠΕΝ έγινε γνωστό ότι πριν την υπογραφή της συμφωνίας, μεθαύριο Πέμπτη, θα υπογραφεί Προσύμφωνο Συνεργασίας (Letter of Intent) μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean Oil & Gas, για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του αγωγού.

Στα κάγκελα ο Ερντογάν για τον EastMed
Οι υπογραφές από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον EastMed προκαλούν εκνευρισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βλέπει την Τουρκία εκτός του συγκεκριμένου σχεδίου. Μάλιστα ενδεικτική είναι και η αντίδραση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρείας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος υποστήριξε ότι η Άγκυρα «δεν θα κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια».
«Τo Ισραήλ, η Ελλάδα, οι Ελληνοκύπριοι και η Αίγυπτος συγκεντρώθηκαν κι άρχισαν να μιλούν για τον EastMed. Άρχισαν να σχεδιάζουν τη μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη που θα βρεθεί στην ανατολική Μεσόγειο, παρακάμπτοντας την Τουρκία. Μιλούν για αγωγούς, εμφανίζουν χάρτες. Όταν συμβαίνουν αυτά, εμείς δεν μπορούμε να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια».

Χαστούκι από τον Αραβικό Σύνδεσμο στην Τουρκία
Την ίδια στιγμή ο Ερντογάν δέχθηκε και ακόμα ένα χαστούκι, αυτή τη φορά από τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο οποίος ζήτησε να εμποδιστούν οι παρεμβάσεις στη Λιβύη, εκφράζοντας την ανησυχία για στρατιωτική κλιμάκωση.
Στη συνεδρίαση που έγινε εκτάκτως την Τρίτη, έπειτα από αίτημα του Καΐρου, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου ενέκριναν ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζεται η ανάγκη «να εμποδιστεί κάθε παρέμβαση που θα μπορούσε να διευκολύνει την άφιξη στη Λιβύη ξένων εξτρεμιστών τρομοκρατών μαχητών».

Χατζηδάκης: O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο
Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ. Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Είναι όμως και ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται – κατ΄εξαίρεσιν ίσως- η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας. Γι΄αυτό και κάλεσα τους συναδέλφους Γιάννη Μανιάτη,. Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη να παραστούν στην μεθαυριανή τελετή για τον EastMed, καθώς συνέβαλαν κι εκείνοι από την πλευρά να γίνει αυτό το σχέδιο πράξη. Με σοβαρότητα και εθνική ενότητα μπορούμε να χτίσουμε μια ισχυρή Ελλάδα».

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΝ, πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη διότι ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της πρώτης εμπορικής συμφωνίας που θα δεσμεύει ποσότητες φυσικού αερίου για την υλοποίηση του αγωγού EastMed.Η ΔΕΠΑ θα μπορεί να αγοράζει ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean Oil & Gas που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ. Αυτές οι ποσότητες ανέρχονται περίπου στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του δικτύου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται ή θα εντοπισθούν στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί απάντηση σε όσους θεωρούν το σχέδιοτου EastMed αισιόδοξο, καθώς δίνεται η προοπτική της εμπορικής υπόστασης και οικονομικής βιωσιμότητας στον αγωγό», τονίζει το ΥΠΕΝ.

Τα χαρακτηριστικά του East Med
Μήκος: 1.872 χλμ., εκ των οποίων 1.335 χλμ. περίπου υποθαλάσσιο τμήμα και 537 χλμ. περίπου χερσαίο.
Αρχική Δυναμικότητα: 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (ΔΚΜ) φ.α. ετησίως.
Επέκταση Δυναμικότητας: έως 20 ΔΚΜ φ.α. ετησίως.
Προϋπολογισμός (για την αρχική δυναμικότητα): 5,2 δισ. ΕΥΡΩ.
Ο αγωγός Eastern Mediterranean Pipeline («EastMed») αποσκοπεί στην απευθείας διασύνδεση των κοιτασμάτων της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Φυσικού Αερίου, μέσω της Ελλάδας.

Εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.900 χιλιομέτρων, με σχεδιαζόμενη δυναμικότητα 10 ΔΚΜ φ.α. ετησίως, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέχρι το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΠΟΣΕΙΔΩΝ. Το έργο αποτελείται από τα παρακάτω επιμέρους τμήματα:

165χλμ, περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Λεκάνη της Λεβαντίνης μέχρι την Κύπρο.
732χλμ περίπου υποθαλάσσιου αγωγού από την Κύπρο έως την Κρήτη.
421χλμ. περίπου Υποθαλάσσιου αγωγού από την Κρήτη μέχρι την Πελοπόννησο.
292 χλμ περίπου για τη διάσχιση της Πελοπόννησο μέχρι τα παράλια του Πατραϊκού κόλπου
17 χλμ. περίπου υποθαλάσσιου αγωγού για τη διάσχιση του Πατραϊκού κόλπου.
245 χλμ για τη διάσχιση της Δυτικής Ελλάδας μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας.
Στο Φλωροβούνι προβλέπεται η διασύνδεσή του με τον υποθαλάσσιο αγωγού φ.α. Ελλάδας – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ, μήκους 210 χλμ περίπου. Το κόστος κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού ΠΟΣΕΙΔΩΝ ανέρχεται σε 0.9 δισ. ΕΥΡΩ.

Από το καλοκαίρι του 2014, την ανάπτυξη του αγωγού EastMed έχει αναλάβει και διεκπεραιώνει η ελληνική εταιρεία «Υποθαλάσσιος Αγωγός Φυσικού Αερίου Ελλάδος – Ιταλίας ΠΟΣΕΙΔΩΝ Α.Ε.», στην οποία συμμετέχουν ισοµερώς η ΔΕΠΑ και η Ιταλική EDISON.

Το κόστος του αγωγού Eastmed μέχρι την Ιταλία έχει υπολογισθεί σε περίπου 6 δισ. $ . Ωστόσο, με τη συνεχή τεχνολογική εξέλιξη, η δυναμικότητα του αγωγού ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω, μεταφέροντας με οικονομίες κλίμακας ποσότητες πέραν των 10 ΔΚΜ ετησίως του αρχικού σχεδιασμού του, γεγονός το οποίο θα αλλάξει άρδην την οικονομική δυναμική του έργου.

iefimerida.gr 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Βλέπω βιβλία πληθώρα, αλλά βλέπω το πώς φοβούνται μιπος δε τους περάσει το έλληνες Δωριείς, πώς θα είσαι φίλε μου έλληνας αν δε κουβαλάς αυτά του ελληνα; τότε γιατί δε φοράς ελληνικά και δε χορεύεις δωρικα; γιατί τοτε Δεν εκφράζεσαι ός Έλληνας παντου; να σηκώσεις το φλαμπουρο το Ελληνικό, και να πεις, εδώ Ελλάδα και έλληνες, με παρελθόν παρών και το μέλλον, τότε γιατί παρουσιάζονται αλλα; Ε τότε Αυτός που είναι κάτι άλλο, και θέλει να εκφραστή το άλλο από αυτό που είναι ,Ε τότε Αυτός …………………………………… ο Πολιτισμός του καθε λαού είναι αυτό πού κουβαλάει ο κάθε ένας από το παρελθόν, δεν αφεινη το παρελθόν να παραποιησεις το παρών και το μέλλον, πιστεψτεμε αν ξέρει κάποιος ότι βρέθηκε δωρικός πολιτισμός εκτός αιτωλικοις Συμπολιτείας, πλην τη κάθοδο και την Άνοδο των Δωριέων Προς τη Πελοπόννησο και τη Μακεδονία ,να μας το ποι να πάμε να των δούμε και εμείς οι Δωριείς,αλλά δωρικό πολιτισμό

 2. Ανώνυμος

  Φαίνεται ότι αποικισαν η εισχωρησαν, πριν και μετά τη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους, και σήμερα όλοι εγιναν έλληνες Δωριείς Αιτωλοί Σαρακατσάνοι ,φαίνεται οτι θα ήρθαν απο Βόρεια καποιοι εδώ,και για να θολώσουν νερά βρήκαν πατέντα τάχα μου, οι Δωριείς ήρθαν από βόρεια, δηλαδή από εκεί πού τούς βολευη, αλλά δε μας δείχνουν εκεί βόρεια το δωρικό πολιτισμο, στα ιστορικά αρχαιολογικά λαογραφικά μουσεία ας μας δείξουν δωρικό πολιτισμό βόρεια , που ανεσκαψαν βόρεια και βρήκαν δωρικό πολιτισμό, ξέρετε αν βρισκαν βόρεια δωρικό πολιτισμό τη είχε να γίνει, απλός ξέρουν που βρίσκετε ο δωρικός πολιτισμός και το αποφευγουν εσκεμμένα, και για να θολώσουν νερά αποπροσατολιζουν τη πραγματικότητα με το βόρεια, η Αιτωλία που είναι ο πολιτισμός της ο δωρικός,τη κάνει; μένει θεατής στο βόρεια ,και ανασκαφές να μην κάνει η Αιτωλία ο πολιτισμός της είναι εμφανής, κάντε έρευνα και να βρείτε πληθώρα αρχαιολογικά ευρήματα δωρικα ,συν τα νομίσματα Αιτωλία,θα βρείτε και αντικείμενα δωρικα που φέρουν παντού το Δ,ακόμα και σήμερα το γλυκό πετράτο φέρει παντού το Δ των αετο,φυσικά τα τελευταία χρόνια το λέν μπακλαβά, αλλά ο μπακλαβάς δεν είναι ελληνικός πολιτισμός

 3. Ανώνυμος

  Ιστορικό βιβλίο που δεν αναφέρει ότι η επανάσταση του 1821 ,ξεκίνησε από το γεφύρι ταταρνας 22 Μαρτίου
  1821 ,δεν θεορειτε ιστορικός συγγραφέας, οι Αιτωλοί ας το καταλάβουν ,δε μπορεί η επανάσταση να ξεκινήσει από κάπου αλλού, ποιός εκδίδει τετοια βιβλία ανιστόρητα και δεν αντιδρούν απορώ, η Αιτωλία γιατί μένη παντού θεατής; η ιστορική Αιτωλοί δε πήγαν πότε στη ταταρνα ,η γέφυρα ταταρνας, να δουν της επιγραφές και τα γεγονότα εκείνης της εποχής; δεν ερεύνησαν τα αρχεία κράτους πάπυρος εκείνης της εποχής;

 4. Ανώνυμος

  Αρχαία νομίσματα με επιγραφή, ΑΙΤΩΛΊΑ ΑΙΤΩΛΏΝ, και πληθώρα αιτωλικα αντικείμενα αρχαία υπάρχουν παντού στην Ευρυτανία, η όπου γεωγραφικά η αιτωλικοι Συμπολιτεία, εμφανή είναι σήμερα η αρχαίες οχυρώσεις γεωγραφικά, διότι τα κτίσματα αυτά φέρουν το δικό τους πολιτισμό, δηλαδή το χτίσιμο το δωρικό, αν ερευνηση κάποιος θα δει ότι γεωγραφικά δεν εισχωρησαν άλλη πολιτισμοι λαοί, διότι στην αιτωλικοι Συμπολιτεία δε φαίνεται άλλα εμφανή ευρυματα άλλον πολιτισμον, (εκτός των Οθωμανών Τούρκων όπου αυτά βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές όπως στα χαμηλωματα ) πιθανών κάποιο νεκροταφείο η κάποιο κτίσμα,η Αιτωλία ας ερευνηση και να παρουσίαση το πολιτισμό της, μα γι’αυτό δεν υπάρχουν οι ιστορικοί , αρχαιολόγοι ,λαογραφοι, κ τ λ ,αυτή δεν είναι η δουλεία τους

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.