Τρίτη, 24 Νοεμβρίου, 2020

Ευτυχώς το Πάρκο δεν ήταν…μνημείο

mnhm

Πιο καλό επικοινωνιακό “γκελ” στην σημερινή ανακοίνωση Μοσχολιού για το Πάρκο μπορεί να είναι οι μπηχτές του για όσους “νομιμοποίησαν” τη διαδικασία ή η επανάληψη της θέσης του πως πρόκειται για παράνομη περίπτωση ανάθεσης και μάλιστα με κόστος 60.000 ευρώ. Υπάρχει και σχετικό θέμα εδώ πιο πάνω στην «παραπολιτική» του agrinionews.gr.

Θέλω όμως να θυμίσω μια παλιά ιστορία, σημαντική και διδακτική. Πάνω από μια 15ετία πριν κάποιοι συμπολίτες μας είχαν προσφύγει στο  Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων  για να χαρακτηριστεί το Πάρκο, εν πολλοίς , διατηρητέο!  Αν αυτό είχε συμβεί από τότε και στο εξής δεν θα μπορούσε να πειράξει κανείς τίποτε μέσα στο Πάρκο. Θα έμενε για πάντα το Πάρκο όπως το θυμούνταν και το χαίρονταν οι παλαιότεροι. Άντε να γινόταν ένας εκθεσιακός χώρος μετά από… αναπαλαίωση κι αυτό με χρήματα για τον Πολιτισμό, βέβαια, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Εκείνη η κίνηση καθυστέρησε για τρία χρόνια το έργο που είχε εξαγγελθεί τότε (και επίσης είχα παρουσιαστεί με ανοιχτή εκδήλωση) το Συμβούλιο έβγαλε απορριπτική απόφαση αλλά τα χρήματα χάθηκαν.

Χωρίς περιστροφές , οι άνθρωποι που τότε κινήθηκαν κατ’ εκείνο τον  τρόπο ήξεραν τι θα συμβεί και θέλησαν να προστατέψουν το Πάρκο ή μάλλον να το κρατήσουν για πάντα στον χαρακτήρα που εκείνοι θυμόνταν να έχει. Το έκαναν γιατί έτσι νόμιζαν πως ήταν το σωστό. Ε, τώρα οι ίδιοι άνθρωποι δεν μπορούν και να πανηγυρίζουν και να νιώθουν δικαιωμένοι για την καινούρια μελέτη που παρουσιάστηκε. Διότι θα γίνουν πολλές παρεμβάσεις, πάμπολλες. Να τις πούμε ήπιες; Να τις πούμε, αλλά θα είναι πολλές.

Το Πάρκο θα αλλάξει και καλώς θα αλλάξει, έπρεπε να αλλάξει κι άλλο, κατά την ταπεινή μου γνώμη. Αλλά να ξέρουμε τι θα συνέβαινε αν το Πάρκο είχε ανακηρυχθεί «μνημείο». Δεν θα κουνιόταν φύλλο. Μπορούν οι ίδιοι άνθρωποι να άλλαξαν άποψη και να ήθελαν τώρα μια ανάπλαση, μια μεγάλη-έστω… ήπια-αλλαγή;

Ασφαλώς, ο άνθρωπος είναι για να αλλάζει, όσο κι αν περάσουν τα χρόνια πρέπει να αναθεωρεί και να επιζητεί την πρόοδο, διότι η Γη δεν σταματά να γυρίζει…

(Στη φωτογραφία ένα από τα…αυτοκίνητα που χαρακτηρίστηκαν νεώτερα μνημεία στο τέως βασιλικό κτήμα στο Τατόι! Αλήθεια είναι, όπως αλήθεια είναι και η εικόνα του κτήματος σήμερα…)

 

Γ.Σ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

 1. pol

  Όπου ανακατεύονται πολλές Μαμές το παιδί βγαίνει στραβό.
  Ενα σωρό υπηρεσίες και οργανώσεις να αποφασίσουν όποτε αυτών τους καυ@@@σει το τι θα κάνει η κάθε Δημοτική αρχή στον τόπο της.
  Με την εκδοσή αποφάσεων- ενστάσεων του καθενός που λένε ο κάθε ένας το μακρύ του και το κοντό του.
  Λες και η κάθε δημοτική αρχή θα παραβιάσει το πρωτόκολο οικολογίας και θα τσιμεντώσει το πάρκο!!!!
  τα γέρικα όμως δέντρα πρέπει ή να κλαδευτούν αυστηρά για να ξανά ανανεωθούν ή να κοπούν για να μην σκοτώσουν κανένα και φυσικά να ανανεωθούν με νέα φυτά και δέντρα υγιή.
  εκεί το πάρκο εδώ και χρόνια έχει καταντήσει άνδρο με όλων των ειδών τα σύνεργα ναρκομανών και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς. Φωτισμός , παγκάκια, κάδοι και καλάθια σκουπιδιών ανύπαρκτα, προτομές ευεργετών ανύπαρκτες, ένα απέραντο χωράφι όχι από την υπάρχουσα δημοτική αρχή αλλά και από τις προηγούμενες.. Και αυτό γιατί μπλέκονται πάντα πολλές Μαμές!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.