Πέμπτη, Μάιος 23, 2019

«Έφυγε» ο σπουδαίος Αγρινιώτης Γλύπτης Θόδωρος

TheoPortrait--300x300

Ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που ανέδειξε ο τόπος μας , ο γλύπτης Θόδωρος, απεβίωσε χθες σε ηλικία 87 ετών. Η είδηση προκαλεί μεγάλη συγκίνηση και θλίψη στο Αγρίνιο αλλά και σε όλο τον κόσμο των Τεχνών και του Πνεύματος. Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα , στις 12:00 το μεσημέρι, στον ιερό Ναό Αγίου Νικόλαου Ρηγίλλης.
Ο Θεόδωρος Παπαδημητρίου (1931), γνωστός απλά ως Θόδωρος, υπήρξε σημαντικός Έλληνας γλύπτης με διεθνή αναγνώριση.
Γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1931 όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, ενώ έλκει την καταγωγή του από το ορεινό χωριό Άγιος Βλάσης.
Τελείωσε το γυμνάσιο στο Αγρίνιο το 1949 και έπειτα έφυγε για την Αθήνα, όπου το 1951 πέτυχε στις εξετάσεις για την είσοδο στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών. Μετά τις σπουδές στην Αθήνα και το στρατιωτικό του, έφυγε με υποτροφία για το Παρίσι, όπου φοίτησε για 3 ακόμα χρόνια στην Εcole S. Des Beaux-Arts.
Έπειτα έμεινε για χρόνια στο Παρίσι όπου έκανε διάφορες εκθέσεις και έγινε γνωστός σαν γλύπτης, ενώ μετά στην επιβολή της Χούντας στην Ελλάδα έφυγε για το Σαν Φρανσίσκο όπου δίδαξε στο Πανεπιστήμιο California State. Μετά από πολλά χρόνια σε Γαλλία και ΗΠΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση και το 1980-1998 έγινε καθηγητής πλαστικής στη σχολή αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ. Το 2007 αναγορεύτηκε Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. Στις 22 Μαΐου 2013, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος στο Αγρίνιο.

C293161AC5F5B20CD888609656572840Το έργο του

Ο γλύπτης Θόδωρος έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει τιμηθεί με διάφορα βραβεία και διακρίσεις. Έργα του υπάρχουν σήμερα σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε αρκετούς δημόσιους χώρους της Ελλάδας, κάποια από τα οποία είναι πολύ γνωστά στο κοινό, όπως η σύνθεσή του στο σταθμό του Μετρό Αθηνών στο Σύνταγμα. Αναλυτικά : 1969 Μεταλλική Σύνθεση για είσοδο ξενοδοχείου στη Θεσσαλονίκη, 1971 Μεταλλική Σύνθεση για Τράπεζα στην Αθήνα, 1973 Γλυπτική Σύνθεση για Σχολικό Συγκρότημα στην περιοχή Παρισιού, 1976 Γλυπτική Σύνθεση «Το Τέρας της Αμαλθείας» για Τράπεζα στο Βόλο, 1983 Γλυπτική Σύνθεση «Το Αυγό του Κολόμβου» για την είσοδο ξενοδοχείου, Αθήνα, Σκηνικό Περιβάλλον για την τραγωδία του Ευριπίδη «Φοίνισσες», στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, 1987 Γλυπτό-Έπαθλο για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας «Καλύτερο περιβάλλον στη Βιομηχανία», 1988 «Ορίζων Ι», γλυπτό σε μπρούντζο και σίδερο για το περιβάλλον σπιτιού στο Σχοινιά, 1993 «Δωδεκάκτινος Τροχός Ισορροπών σε Συρματόσχοινα με Αντίβαρο Σφαίρα», Μεγάλη γλυπτική σύνθεση σε ανοξείδωτο για την έκθεση «Ευρωμετρική», 1994 Επιλογή του γλυπτού «Νίκη 67» για το νέο κτίριο του Συμβουλίου της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, 1996 «Ολυμπιακό Δίπτυχο» στην πρόσοψη του κτιρίου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Λεωφόρος Κηφισίας Χαλάνδρι, 2000 «Πλωτή Καρυάτιδα», στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος στον Πειραιά, 2001 «Το Ωρολόγιον του ΜΕΤΡΟ» στο σταθμό ΜΕΤΡΟ της Πλατείας Συντάγματος, 2002 «Κλεψύδρα ’00». Μεγάλη γλυπτική σύνθεση σε ανοξείδωτο, κρύσταλλο και νερό εγκατεστημένη μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Αμαρουσίου, 2007 «Μετέωροι Δείκτες». Μεγάλη γλυπτική σύνθεση σε ανοξείδωτο ατσάλι και μπρούντζο στο νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ.α. ΒΡΑΒΕΙΑ – ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ : 1965 Βραβείο Ροντέν, στην Μπιενάλε Νέων, Παρίσι – 1966 Πρώτο Βραβείο Γλυπτικής της Στέγης Καλών τεχνών & Γραμμάτων, Αθήνα – 1972 Χορηγία Ford Foundation, για μελέτη και εργασία στη γλυπτική – 1973 Χορηγία Ι.Β.Μ. για τη Διεθνή Διάσκεψη Design του Aspen, Κολοράντο, Η.Π.Α. – 1997 Grand Prix στο 42ème Salon d’Art Contemporain, Montrouge, Paris.

Συγγραφικό έργο

  • «Ένας γλύπτης στην Αγορά» (Ύψιλον 1981)
  • «Στίγματα πορείας (Ίχνη στην Άμμο των Λέξεων)» * (Εστία 1984)
  • «Ίχνη» (Καστανιώτης 1988)
  • «Ένας γλύπτης στον αέρα» (Ύψιλον 1989)
  • «Ανα Κατάληψη» (Ύψιλον 1992)
  • «Λόγοι» (Αιγόκερως 1994)
  • Άρθρα σε διάφορες εφημερίδες, κυρίως στην εφ. Τα ΝΕΑ.

 

imagesdatafiles122477

Επίτιμος διδάκτορας του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών 

Τον Μαΐο του 2013, σε μία ξεχωριστή για το Αγρίνιο μέρα και σε μία ειδική τελετή, ο γλύπτης Θόδωρος αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα της Τράπεζας της Ελλάδος παρουσία εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.

Ο Αγρινιώτης Γλύπτης Θόδωρος (http://www.theodoros.net/index.htm) υπήρξε από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που ανέδειξε το τόπος μας. Αγάπησε το Αγρίνιο, αγάπησε τον Παναιτωλικό. Καλό ταξίδι...

Αγάπησε τον Παναιτωλικό…

Την θλίψη του εκφράζει και ο Παναιτωλικός. Αναφέρει: «Ο Αγρινιώτης Γλύπτης Θόδωρος υπήρξε από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες που ανέδειξε το τόπος μας. Αγάπησε το Αγρίνιο, αγάπησε τον Παναιτωλικό. Καλό ταξίδι…»

 

Έκθεση- απόσταγμα ζωής

Το άλλο πρόσωπο του διεθνώς καταξιωμένου γλύπτη Θόδωρου παρουσίασε τον Δεκέμβρη του 2015 η έκθεσή του «Στίγματα Πορείας» στη γενέτειρά του το Αγρίνιο, στη Δημοτική Πινακοθήκη.«Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, ξεκινώντας από την αφιέρωση  της έκθεσης στη μάνα μου. Μέσω της μάνας μου, ετούτη η έκθεση αποτελεί μια επιστροφή στον τόπο που με γέννησε. Όταν ο τόπος δεν είναι ένα ουδέτερο αντικείμενο, γεωγραφικό…Αλλά είναι οι άνθρωποι που μου έδωσαν όλες αυτές τις αξίες, στις οποίες χρωστάω ότι είμαι. Δεν θέλω να συγκινηθώ, αλλά όσο μιλάω έρχονται μνήμες , που πέφτουν σαν χιονοστιβάδα μέσα μου και με καταρρακώνουν». Με αυτά τα λόγια, ο διεθνώς καταξιωμένος γλύπτης Θόδωρος περιέγραψε την έκθεση- απόσταγμα ζωής, όπως την χαρακτήρισε.

Σε σχόλιο της η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου αναφέρει: «Καλό ταξίδι Θόδωρε… Σ’ ευχαριστούμε για την πολύπλευρη στήριξή σου τόσα χρόνια και κυρίως για τη γενναιοδωρία ψυχής και έργων. Με την ευχή, τα δικά σου «ίχνη πορείας» να γίνουν οι δικοί μας οδοδείκτες…»

3--3-thumb-large

Τα ειλικρινή συλλυπητήρια του  στην οικογένεια του Θόδωρου Παπαδημητρίου εξέφρασε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου:  «Το Αγρίνιο αποχαιρετά έναν Άγγελο της Τέχνης. Έναν ακούραστο εργάτη του πολιτισμού, του οποίου η  φήμη ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας και έγινε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες  μορφές της  σύγχρονης δημιουργίας.  Ο γλύπτης που θα μείνει στην ιστορία με το μικρό του όνομα, πίστευε πάντα ότι ήταν ένας τεχνίτης,  ο οποίος σεβόταν την τέχνη με το ήθος των παλαιών μαστόρων. Ένας σεμνός  και γενναιόδωρος καλλιτέχνης  που ποτέ  δεν ξέχασε την καταγωγή του. Προσωπικά,  αποχαιρετώ τον Θόδωρο που υπηρέτησε τον τόπο του με περίσσευμα σεβασμού. Εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήρια μου στην οικογένειά του».

thodoros

 

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.