Πέμπτη, Απρίλιος 25, 2019

Εγκατάλειψη των Καπναποθηκών Παπαστράτου: αδιαφορία ή ανικανότητα;

*Του Γιώργου Δ. Καραμητσόπουλου, επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών»

Πριν από 14 χρόνια, 11 Νοέμβρη του 2004, η Α.Ε. Αξιοποίησης Ακινήτων «Αφοί Παπαστράτου ΑΕ» δώρισε στον Δήμο Αγρινίου το νέο κτήριο των καπναποθηκών Παπαστράτου το οποίο κατασκευάστηκε το 1969 και έχει συνολική επιφάνεια που αγγίζει τα 10.000 τ.μ.

Από τότε μέχρι και σήμερα το κτήριο, με εξαίρεση ένα μικρό μέρος τουπαραμένει παντελώς αναξιοποίητο και εγκαταλειμμένο.

Πριν 5 χρόνια, 9 Μαΐου του 2013, η «FillipMorris» μητρική εταιρεία της Παπαστράτος παραχώρησε την διοίκηση του Ιδρύματος Παπαστράτος σε προσωπικότητες της πόλης μας με πρόεδρο του ΔΣ τον Παύλο Μοσχολιό τότε Δήμαρχο Αγρινίου.

Στο Ίδρυμα Παπαστράτος ανήκουν τα δυο παλαιοτέρα κτήρια των καπναποθηκών που η κατασκευή τους ολοκληρώθηκε το 1926 και έχουν συνολική επιφάνεια 6.000 τ.μ.

Από τότε μέχρι και σήμερα τα δυο αυτά διατηρητέα κτήρια, σημαντικά δείγματα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, παραμένουν εγκαταλειμμένα στη φθορά του χρόνου και η κατάστασή τους χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Τρία επιβλητικά κτήρια με συνολική επιφάνεια 16.000 τ.μ. που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης μας περιμένουν μάταια να αξιοποιηθούν και να παραδοθούν στους πολίτες.

Δυστυχώς όσοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή σφυρίζουν αδιάφορα.

Είναι σίγουρο ότιοι αδελφοί Παπαστράτου και οι απόγονοί τους ποτέ δεν θα μπορούσαν να φανταστούν ότι τα κτήρια των καπναποθηκών που με τόσο μόχθο δημιουργήσαν και τα οποία δώρισαν στο Αγρίνιο για να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της κοινωνίας του Αγρινίου, της πόλης που αγαπούσαν,θα είχαν αυτή την κατάληξη.

Είναι δικαιολογημένη η οργή των Αγρινιωτών και εύλογα τα ερωτηματικά για την εγκατάλειψη ενός ακόμα από τα σημαντικότερα κομμάτια της ιστορίας της πόλης μας.

Η αγανάκτηση αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν βλέπουμε ότι το αντίστοιχο κτήριο των καπναποθηκώνΠαπαστράτου στον Βόλο που επίσης κατασκευάστηκε το 1926 έχει αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο για την κοινωνία της πόλης.

Το κτήριο αυτό μετά την ανακαίνιση του είναι η έδρα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρυτανεία, διοικητικές υπηρεσίες κλπ)

Δικαίως στα χείλη κάθε Αγρινιώτηέρχεται το ερώτημα: για πόσα χρόνια ακόμα θα συνεχιστεί η εγκατάλειψη και απαξίωση των καπναποθηκώνΠαπαστράτου αλλά και των άλλων βιομηχανικών κτηρίων καπνού της πόλης μας όπως οι καπναποθήκες Παπαπέτρου, οι καπναποθήκες Ηλιού, ο καπνικός σταθμός έρευνας Αγρινίου κλπ.

Γιατί άραγε δεν αξιοποιήθηκαν και στην πόλη μας οι καπναποθήκες,για τη στέγαση Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Μουσείων κλπόπως έγινε στο Βόλο,στην Καβάλα, στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις της χώρας μας.
Είναι άραγε αδιαφορία ή ανικανότητα;

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Το κακό είναι ότι όλοι τα θυμάστε προεκλογικά …

 2. Δημήτρης

  Σιγά μωρέ το πρόβλημα
  16000τμ διατηρητέων κτηριων αναξιοποίητα μέσα στο κατά τα άλλα πανέμορφο κέντρο της πόλης μας

 3. Ζαβός

  Βρείτε μια δουλειά ρε παιδιά δε βαριέστε να τα ξύνετε όλη μέρα και να γράφετε σχόλια;

 4. Γιώργος

  «σε προσωπικότητες της πόλης μας με πρόεδρο του ΔΣ τον Παύλο Μοσχολιό τότε Δήμαρχο Αγρινίου.»

  Αυτό δεν τα λέει όλα;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.