Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Είχε αεροπορικό ατύχημα ο Παττακός με τον Βραζιλιάνο Πρέσβη στο αεροδρόμιο του Αγρινίου;

Είχε αεροπορικό ατύχημα ο Παττακός με τον Βραζιλιάνο Πρέσβη στο αεροδρόμιο του Αγρινίου;


Του Λίνου Υφαντή,

Ο Στυλιανός Παττακός ήταν ένας εκ των βασικών πρωτεργατών του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967. Έκτοτε είχε επισκεφτεί πολλές φορές το Αγρίνιο ως Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως των Συνταγματαρχών. Πολλά βίντεο από τις επισκέψεις του κυκλοφορούν στο διαδίκτυο μέσω του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου με διθυραμβικά σχόλια φυσικά λόγω της ελεγχόμενης πληροφόρησης της εποχής.

Η ελεγχόμενη ροή των πληροφοριών μας δημιουργεί απορία για ένα δημοσίευμα του Αγγλικού τύπου. Συγκεκριμένα   στις 6 Ιουνίου του 1971 η Αγγλική  εφημερίδα Synday Mirror δημοσίευσε ότι ο Παττακός μαζί με τον τότε Βραζιλιάνο πρέσβη σώθηκαν από αεροπορικό ατύχημα στο Αγρίνιο. Συγκεκριμένα  βγήκαν σώοι από το αεροπλάνο τους, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες στο αεροδρόμιο του Αγρινίου.

Το ζήτημα είναι ότι η είδηση αυτή δεν έπαιξε στο Ελληνικό τύπο. Τι ακριβώς συνέβη; Υπήρχε ανακρίβεια στο δημοσίευμα της Sunday Mirror ή ήθελαν να αποκρύψουν το συγκεκριμένο ατύχημα.  Ακόμα και αν συνέβη, λίγο δύσκολο ο Παττακός να πήγαινε με τον Βραζιλιάνο πρέσβη στο Αγρίνιο. Ίσως έκαναν εκεί αναγκαστική προσγείωση με άγνωστο προορισμό.

Επομένως είναι προς διερεύνηση το τι συνέβη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα άγνωστο γεγονός, το οποίο, αν  συνέβη στην πόλη μας, αποκρύφθηκε εκείνη την εποχή…

Ποιός ήταν ο Στυλιανός Παττακός

Ο Στυλιανός Γ. Παττακός (Αγία Παρασκευή Αμαρίου Ρεθύμνου, 8 Νοεμβρίου 1912 – Αθήνα, 8 Οκτωβρίου 2016) ήταν Έλληνας καθαιρεθείς Αξιωματικός (Ταξίαρχος τεθωρακισμένων) και ένας από τους πρωτεργάτες του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου του 1967. Κατά την επταετή Στρατιωτική Δικτατορία που επιβλήθηκε διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών (1967-1971) και Α΄ Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (1971-1973). Μετά την πτώση της δικτατορίας κρίθηκε ένοχος στάσης και εσχάτης προδοσίας για τη συμμετοχή του στο Πραξικόπημα και καταδικάστηκε σε θάνατο, ποινή που αργότερα μετατράπηκε σε ισόβια κάθειρξη. Αποφυλακίστηκε το Σεπτέμβριο του 1990, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, για λόγους υγείας.

Πηγές:
Sunday Mirror – Sunday 06 June 1971
el.wikipedia.org

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.