Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου, 2020

Ειδική Σύνοδος Κορυφής το Σεπτέμβριο για να επανεξεταστεί η στρατηγική σχέση ΕΕ-Τουρκίας

Ειδική Σύνοδος Κορυφής το Σεπτέμβριο για να επανεξεταστεί η στρατηγική σχέση ΕΕ-Τουρκίας

Το Σεπτέμβριο σε ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα εξετάσουν τη σχέση με την Τουρκία οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Η στρατηγική σχέση της ΕΕ και της Τουρκία υπό το πρίσμα των διαδραματιζομένων στην ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών θα εξεταστεί το Σεπτέμβριο σε ειδική Σύνοδο Κορυφής. Η εν λόγω απόφαση ελήφθη ομόφωνα, έπειτα από εισήγηση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, την πρώτη εκ του σύνεγγυς, μετά από μήνες λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έθεσαν το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία

Σε tweet του, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μπάρεντ Λέιτς έγραψε: «Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπήρξε σύντομο μήνυμα για τις σχέσεις με την Τουρκία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Αναστασιάδη».

Μητσοτάκης: Ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας

Σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου, ο πρωθυπουργός ζήτησε στη Σύνοδο Κορυφής ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση ΕΕ – Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Αναστασιάδης: Όταν η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η ΕΕ πρέπει να απαντά συλλογικά κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα, στο tweet που ανήρτησε πριν από λίγο ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ και των κρατών-μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

Πηγή: iefimerida.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.