Αντιμέτωποι με προκλήσεις που απειλούν ευθέως ακόμα και την επιβίωση του κόμματος βρίσκονται οι Σπαρτιάτες.
Οι καταιγιστικές εξελίξεις με τις καταγγελίες Στίγκα για τις σχέσεις των βουλευτών του με τον καταδικασμένο, Ηλία Κασιδιάρη, οι αναφορές Στίγκα για Greek mafia αλλά και εκβιασμούς, έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό κοινοβουλευτικό πλαίσιο, προβληματίζοντας τόσο το περιβάλλον του προέδρου του Σώματος όσο και την κυβέρνηση συνολικά.
Οι ενδεχόμενες κυρώσεις για τους Σπαρτιάτες
Στο πλαίσιο αυτό, ανοίγει δειλά-δειλά και η συζήτηση για τις ενδεχόμενες κυρώσεις που θα μπορούσαν να υποστούν οι Σπαρτιάτες εφόσον φυσικά οι καταγγελίες Στίγκα αποδειχθούν. Έτσι, η κατάθεση Στίγκα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την Τρίτη το πρωί, θεωρείται κρίσιμη προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο ρόλος Κασιδιάρη στο κόμμα αλλά και οι σχέσεις των βουλευτών με αυτό. Από την πλευρά τους οι «11» βουλευτές που μέσα σε λίγες μέρες έγιναν «7» αντιλαμβανόμενοι πως μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τους ίδιους, έσπευσαν να κρατήσουν αποστάσεις από κάθε αναφορά σε Greek mafia και εκβιασμούς: το έκαναν οι τρεις πρώτοι που διαγράφησαν με τις δηλώσεις τους, ενώ ο Χ. Κατσιβαρδάς απέστειλε και εξώδικο στον Στίγκα ζητώντας να αποδείξει τις κατηγορίες ή να τον αποκαταστήσει.
«Δεν έδωσα ποτέ το παραμικρό δικαίωμα σε κανέναν να πει το οτιδήποτε για το άτομό μου, πόσο μάλλον να γίνουν αναφορές για επαφές με Greek mafia, εκβιασμούς, αλλά και να βάλω το χέρι σε κρατικά χρήματα, τα οποία ούτε μου ανήκουν, ούτε διαχειρίζομαι», ανάφερε στην επιστολή ανεξαρτητοποίησής του ο Κ. Φλώρος με τον Γ. Μανούσο να επισημαίνει: «δεν θα μπορούσα να συνυπάρξω ούτε ένα λεπτό, με έναν άνθρωπο που δηλώνει ότι Βουλευτές ενός κόμματος που ψήφισαν χιλιάδες Έλληνες πολίτες -και που είναι πεντακάθαροι-έχουν συνδιαλλαγές με την «Greek Mafia».
Πότε μπορεί να γίνει αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης
Μέσα στην ζοφερή ατμόσφαιρα που έχει διαμορφώσει η άρρωστη πολιτική κατάσταση στις τάξεις των Σπαρτιατών, έχει ήδη ανοίξει και η συζήτηση για τις ενδεχόμενες κοινοβουλευτικές κυρώσεις, πάντα υπό την προϋπόθεση πως οι καταγγελίες Στίγκα είναι τέτοιες που θα συσχετίζουν πρόσωπα και καταστάσεις. Έτσι, η Βουλή θα μπορούσε να παρέμβει με διττό τρόπο επιβάλλοντας τόσο ατομικές όσο και συλλογικές κυρώσεις:
Να κάνει χρήση των διατάξεων του κώδικα δεοντολογίας και να απευθύνει μομφή για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά σε συγκεκριμένα πρόσωπα μειώνοντας ή και διακόπτοντας εντελώς τη μηνιαία βουλευτική αποζημίωση ή και απαγορεύοντας τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων στις συνεδριάσεις του Σώματος.
Να στραφεί και απευθείας εναντίον του κόμματος των Σπαρτιατών, κάνοντας χρήση του θεσμικού οπλοστασίου με το οποίο είχε στο παρελθόν αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή. Και αυτό γιατί υπάρχει ήδη ψηφισμένος νόμος που συνδέει την πραγματική ηγεσία με την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης.
«Σε περίπτωση άσκησης δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου (1/5) των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου (1/5) των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Η αναστολή μπορεί να επιβληθεί εφόσον οι πράξεις των ως άνω φυσικών προσώπων τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης του κόμματος στο οποίο ανήκουν ή στο όνομα αυτού», αναφέρει η επίμαχη διάταξη.
Υπενθυμίζεται πως μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται να δοθεί στα κόμματα η πρώτη δόση της τακτικής χρηματοδότησης μετά τις εκλογές, με τους Σπαρτιάτες να δικαιούνται ένα ποσό αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Η Βουλή θα μπορούσε, εφόσον ο φάκελος που θα σχηματιστεί από τη δικαιοσύνη με τις καταγγελίες Στίγκα, σταλεί σε αυτή, να αποφασίσει με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) να αναστείλει τη χρηματοδότηση.
Ωστόσο, αυτό που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί είναι αν η έννοια της πραγματικής ηγεσίας στην περίπτωση των Σπαρτιατών βρίσκει εφαρμογή στο ισχύον πλαίσιο, κυρίως σε ότι αφορά τον ρόλο του Κασιδιάρη στο κόμμα και την κοινοβουλευτική ομάδα. Ακόμα και έτσι πάντως, η Βουλή θα μπορούσε να αποστείλει σχετικό ερώτημα στην επιστημονική υπηρεσία.
Πηγή: iefimerida.gr