Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021

Eκατοντάδες κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός του προγράμματος Βιολογικής Κτηνοτροφίας

Eκατοντάδες κτηνοτρόφοι έμειναν εκτός του προγράμματος Βιολογικής Κτηνοτροφίας

Αναστάτωση και δυσαρέσκεια για δεκάδες κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας υπήρξε το προηγούμενο διάστημα, των οποίων οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Βιολογικής Κτηνοτροφίας 2016 απορρίφθηκε, λόγω της εμπλοκής που υπήρξε στο Υπουργείο με τα βοσκοτόπια.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπύρος Κοτοπούλης, αίτηση για βιολογική έκαναν περί τους 1000 κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας, ωστόσο μόνο οι 400 έγιναν δεκτοί στο πρόγραμμα: «είχε να κάνει με την κατανομή των βοσκοτόπων. Για παράδειγμα παραγωγοί της Αιτωλοακαρνανίας δηλώθηκαν με μηδενικά βοσκοτόπια, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό ήταν αναληθές. Μπορεί να είχαν δηλαδή βοσκοτόπους εκτός Αιτωλοακαρνανίας, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν είχαν κάνει έγκαιρα τους διασταυρωτικούς ελέγχους».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κοτοπούλη, το πρόβλημα πλέον στο μεγαλύτερο μέρος του επιλύθηκε, πράγμα που ο ίδιος αποδίδει και σε παρέμβαση του ΚΚΕ διά του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Νίκου Μωραϊτη, ο οποίος απευθύνθηκε για το θέμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
«Μετά τους διασταυρωτικούς ελέγχους, εντάχθηκαν άλλοι 200 και αυτό είναι μια καλή εξέλιξη, ωστόσο άλλοι 400 μένουν εκτός, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οφείλεται στο ότι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ή ότι έλλειπαν κάποια δικαιολογητικά στις αιτήσεις τους κ.ο.κ.», εξηγεί ο κ. Κοτοπούλης.
Πλέον οι έλεγχοι των αιτήσεων από το 2017 και έπειτα, δεν περνάνε από τις ΔΑΟΚ αλλά πάνε κατευθείαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΑΣ, το πρόβλημα δεν είναι μόνο με τις πληρωμές του ’16. Χρήματα για τη βιολογική στους κτηνοτρόφους της Αιτωλοακαρνανίας οφείλονται από το 2012…

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.