Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας
Στο Χαλκιόπουλο του Ορεινού Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας, πρώην πρωτεύουσα του Δήμου Ινάχου, πραγματοποιήθηκαν τιμητικές εκδηλώσεις στην επέτειο της Μάχης των Χαλκιοπούλων που έγινε πριν 200 χρόνια.
Τότε, στις 25 Μαρτίου το 1825, οι επαναστατημένοι Βαλτινοί αμύνθηκαν στις «Θερμοπύλες» της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, εμποδίζοντας την διέλευση των Τουρκικών στρατευμάτων που κατέβαιναν για το Μεσολόγγι.
Το Μακρυνόρος και η κοιλάδα του Ίναχου ποταμού (Μπζιάκος λεγόταν τότε), ήταν τα μοναδικά περάσματα για πεζούς, καβαλάρηδες και μεταφορικά ζώα άλογα και γκαμήλες.
Οι εκατοντάδες αγωνιστές του 1821, κάποιοι είναι γνωστοί αλλά στο σύνολό τους είναι άγνωστοι και λησμονημένοι από την σύγχρονη ιστορία, πολέμησαν σε όλες τις μάχες του υπέρ της ανεξαρτησίας αγώνα, έξω αλλά και μέσα στο πολύπαθο Μεσολόγγι.
Οι δυο δραστήριοι σύλλογοι της κωμόπολης των Χαλκιοπούλων, Χαλκιοπουλιτών Αθήνας-Πειραιά «Ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» και ο τοπικός «Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκιοπούλων», με την συμπαράσταση εθελοντών μελών τους και με την υποστήριξη του Δήμου Αμφιλοχίας, προσωπικά του Βαλτινού Δημάρχου Θανάση Τορουνίδη και των Αντιδημάρχων Κώστα Γαλάνη (Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αλληλεγγύης & Κοινωνικών Υποθέσεων), Θωμά Μπαγιάτη (Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Δημοτικών υπηρεσιών Δημοτικής Ενότητας Ινάχου, Δημήτρη Φούκα (Οικονομικών & Διοίκησης, Προγραμματισμού, Προμηθειών και νέων Τεχνολογιών) και του Προέδρου των Χαλκιοπούλων Βασίλη Ταλιούρα, πραγματοποίησαν την πολύπλευρη Επετειακή Εκδήλωση τιμής και μνήμης της ξεχασμένης στο χρόνο μάχης του 1825
Μάχη που καθώς είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ευάγγελος Τσιούνης, ήρθε στο προσκήνιο μετά από την συγγραφή του βιβλίου του Χαλκιοπουλίτη Γεωργίου Ανδρέα Τσιάκαλου, «Χαλκιόπουλο, ένα Χωριό στα Όπλα».
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Οι Χαλκιοπουλίτες ευαισθητοποιημένοι πολίτες, απόγονοι των ένδοξων αγωνιστών του 1821 αλλά και όλων των μετέπειτα αγώνων και πολέμων για την υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας στον τόπο, αγκάλιασαν την ιδέα της διοργάνωσης της εκδήλωσης για τα διακόσια χρόνια από την μάχη της υπεράσπισης των «Χαλκιοπουλίτικων Θερμοπυλών», που καθώς αναφέρουν οι ιστορικοί και περιγράφει εξαιρετικά και λεπτομερώς στο έργο του ο Γιώργος Ανδ. Τσιάκαλος.
Η πραγματοποίηση όμως αυτής της μεγαλεπήβολης ιδέας κρύβει μεγάλο παρασκήνιο κοπιαστικών εργασιών για την ολοκλήρωσή της.
Όλοι όσοι ενστερνίστηκαν την ιδέα της σημαντικής εκδήλωσης έβαλαν στοίχημα να το καταφέρουν έγκαιρα πριν περάσει η «προθεσμία» των 200 χρόνων.
Και το κατάφεραν και φθάσαμε στις 8 του Ιούνη του 2025, μια Κυριακή πρωί που θα μείνει αξέχαστη σε όσους την παρακολούθησαν από κοντά, αλλά και σε όλους όσους θα διαβάσουν τις δημοσιεύσεις που θα γίνουν γι’ αυτήν, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα του επόμενου του γεγονότος διάστημα.
Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στις 8 Ιούνη ήταν ένα πετυχημένο «πείραμα» οργάνωσης και συμμετοχής, που έθεσε τα θεμέλια ενός Ιστορικού, πατριωτικού, θρησκευτικού, αθλητικού αλλά και φυσιολατρικού θεσμού που όλοι ευχήθηκαν να συνεχιστεί για πάντα!
Πρωί της Κυριακής στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά στα Λουτρά Χαλκιοπούλων, (45 χιλιόμετρα από Αγρίνιο, 35 από Αμφιλοχία και 4 από Νέο Χαλκιόπουλο), εκεί που στενεύουν τα στενά των Δυτικών «Θερμοπυλών», τελέστηκε η Θεία Λειτουργία της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου, από τον εφημέριο των Χαλκιοπούλων πατέρα Αμβρόσιο, τον ιεροψάλτη Βασίλη Τσιούνη και τον επίτροπο Βασίλη Ριζογιάννη.
Την ίδια ώρα, (09:12), στην πλατεία του Νέου Χαλκιόπουλου, μπροστά στο κτήριο του πρώην Δημαρχείου Ινάχου, έγινε η εκκίνηση του πρώτου Ορεινού Δρόμου των 27 χιλιομέτρων που διοργανώθηκε ειδικά προς τιμή των Βαλτινών Αγωνιστών στα Ορεινά μονοπάτια που εκείνοι γνώριζαν τόσο καλά.
Ο αγώνας αυτός αν και για πρώτη φορά έγινε, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον δεκάδων αθλητών που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και έφεραν τα πιο απρόσμενα αποτελέσματα, κόντρα στις αντιξοότητες του άγριου φυσικού περιβάλλοντος αλλά και της θερμοκρασίας που ανέβηκε τις τελευταίες μέρες!
(Για τον αγώνα, την ηλεκτρονική του χρονομέτρηση, την διαδρομή, την φροντίδα από τους διοργανωτές και τους συμπαραστάτες εθελοντές καθώς και για τα αποτελέσματά του θα επανέλθουμε πιο κάτω).
Συνολικά 20 δρομείς, όλοι άνδρες, τόλμησαν να τρέξουν στην πρώτη αυτή διοργάνωση με την μεγάλη υψομετρική διαφορά, από τα 240 μέτρα του κάμπου στα 1170 του σπηλαιο-ερημοκλησιού του Άι-Ανδρέα του Ερημίτη, ψηλά στο βουνό της Καλάνας και επιστροφή στον τερματισμό στα Λουτρά Χαλκιοπούλων, όπου και η ιστορική τοποθεσία «Μύλος του Καραχρήστου» στα 230 μέτρα υψόμετρο. (βλέπετε πίνακα χρονομέτρησης αγώνα 27 χιλ.). (Σημ. 1η)
Τα παιδιά της εταιρείας χρονομέτρησης Γιώργος και Σπύρος, αμέσως μετά την εκκίνηση του αγώνα, μετέφεραν τα ηλεκτρονικά τους όργανα ακριβείας στο Παλιό Χαλκιόπουλο (υψόμετρο 760 μέτρα). (Σημ. 2η)
Εκεί στις 10:00 η ώρα ο «πανταχού παρών» Πρόεδρος του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Αθήνας Βαγγέλης, έδωσε και δεύτερη εκκίνηση δρόμου βουνού 10 χιλιομέτρων απόστασης, με τερματισμό στο ίδιο σημείο με αυτόν των 27 χιλ., στα Λουτρά Χαλκιοπούλων.
Συμμετείχαν 26 αθλητές, 16 γυναίκες και 10 άνδρες, που και αυτοί σημείωσαν εξαιρετικούς χρόνους. (βλέπετε πίνακα χρονομέτρησης αγώνα 10 χιλ.).
Τα μονοπάτια που ακολούθησαν οι δρομείς των 27 χιλιομέτρων, που περιλαμβάνουν και την διαδρομή των 10 χιλ., διάνοιξαν με επίπονη κουραστική προσωπική εργασία εθελοντές με καταγωγή από το Χαλκιόπουλο, ντόπιοι κάτοικοι, αλλά και άλλων περιοχών, όπως Αθήνας και Κορίνθου, (πρωτοστατούντων των αδελφών Χριστόφορου και Γιώργου Καραγιώργου, που ξέρουν την οροσειρά των Βαλτινών βουνών σαν την «παλάμη τους» καθώς είναι «γέννημα και θρέμμα» της Καλάνας).
Τα πρόθυμα παιδιά της Fitrace Sports Timing Γιώργος και Σπύρος, να το πούμε και αυτό, μοιράζονταν άμεσα με τους διοργανωτές του αγώνα τις πληροφορίες από την διεξαγωγή του, σε χρόνους και θέσεις που οι αθλητές περνούσαν τα check points.
Απολείτουργα οι εκκλησιαζόμενοι περπάτησαν τα 100 μέτρα από την εκκλησία που κτίστηκε στην δεκαετία του 1970 στα «ίχνη των βημάτων» του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, μέχρι το πανέμορφο σκιερό από βελανιδιές περιφραγμένο δασύλλιο, όπου οι εθελοντές είχαν προετοιμάσει τον χώρο με τραπεζοκαθίσματα για τους επισκέπτες και μπουφέ με κρύα νερά, αναψυκτικά, γλυκά και μπανάνες για τους αθλητές που σε λίγο άρχισαν να καταφθάνουν.
Πρώτες έφθασαν στον χώρο του τερματισμού των 10 χιλιομέτρων στις 12:07, δυο γυναίκες, που έκαναν πρώτη η αθλήτρια Αρτεμησία Παπαδογεώργου μία ώρα, επτά λεπτά και τριάντα δεύτερα! (1:07:30), Δεύτερη η Χριστίνα Κάρλου μόλις μισό λεπτό παραπάνω: (1:08:01) και ο τρίτος αθλητής-πρώτος από τους άνδρες-Σωτήρης Κατσάρης με χρόνο: (1:08:02). Μόνο ένα δευτερόλεπτο πιο πολύ από την δεύτερη αθλήτρια!
Ακολούθησαν ο δεύτερος και ο τρίτος από τους άνδρες, 2ος ο Αλέξανδρος Καπέρδος με χρόνο: (1:08:57), 3ος ο Κωνσταντίνος Πανταζής με χρόνο: (1:09:16).
Σε έξι λεπτά πιο μετά τερμάτισε και η 3η γυναίκα, η Τζοβάνα Καλαντζή με χρόνο: (1:15:24).
Η κύρια εκδήλωση στο δασύλλιο (20 στρεμμάτων), ξεκίνησε με δοξολογία από τον εφημέριο πατέρα Αμβρόσιο και συνεχίστηκε με χαιρετισμό από τον Πρόεδρο των Χαλκιοπουλιτών Αθήνας & Πειραιά «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης».
Καλωσόρισε τους επισήμους, τους αθλητές που είχαν ήδη τερματίσει, τους συγγενείς φίλους και συμπαραστάτες στους δρομείς του επίπονου ορεινού αγωνίσματος και σε όλους τους συμμετέχοντες με την παρουσία τους κατοίκους του Ορεινού Βάλτου, της Αμφιλοχίας, του Ξηρομέρου, του Αγρινίου και αυτούς που ήρθαν από ακόμα μακρινότερα μέρη. (Το πλήρες και με ονόματα συμμετασχόντων με τον ένα ή άλλο τρόπο στην εκδήλωση, «καλωσόρισμα» του Προέδρου ακολουθεί στο τέλος του κειμένου).
Τους καλεσμένους στην εκδήλωση καλωσόρισε και η Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Χαλκιοπούλων κυρία Αλίκη Μήτσου.
Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κύριος Αθανάσιος-Σάκης για τους Βαλτινούς-Τορουνίδης χαιρέτισε την εκδήλωση, συνεχάρη τους διοργανωτές και συνέχισε με τα παρακάτω λόγια:
«Θέλω να σας μεταφέρω ένα σημαντικό πράγμα, στην Πολιτιστική μας συλλογή πραγματικά κρατάμε ψηλά την σημαία της χώρας και την Πολιτιστική μας ταυτότητα και νομίζω ότι μια χώρα χωρίς Πολιτιστικούς Συλλόγους φθάνει πολύ σύντομα στο τέλος της.
Άρα πρέπει να στείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Πολιτιστικούς συλλόγους της Αθήνας και των Χαλκιοπούλων και γενικά σε όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.
Παράλληλα οι Βαλτινοί αγωνιστές ήταν αυτοί οι οποίοι δώσανε μάχες συμβάλλοντας αποφασιστικά στον αγώνα, καθυστερώντας τους Τούρκους να μπουν στο Μεσολόγγι.
Εμείς φέτος παράλληλα θα γιορτάσουμε την μάχη του Καρβασαρά, (Αμφιλοχίας μετά το 1908) στις 28 Σεπτέμβρη, είναι στα 200 χρόνια από τότε.
Πραγματικά χαίρομαι που τα παιδιά, μου έφεραν το «θέμα» για την μάχη του Προφήτη Ηλία (Χαλκιοπούλων).
Θα είμαστε δίπλα σας για να προχωρήσουμε όλα αυτά που αναφέρθηκαν πριν, (από τον Πρόεδρο του Συλλόγου).»
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον ομιλητή Γιώργο Τσιάκαλο για την παρουσία του στην εκδήλωση παρέδωσε το μικρόφωνο και κατέβηκε από την εξέδρα.
Ακολούθησε η ομιλία του ιστορικού Γιώργου Ανδρέα Τσιάκαλου για την μάχη στους «Χαλκιοπουλίτικους μύλους» που έχει καταγραφεί από τον Κασομούλη αλλά είχε περάσει στα «ψιλά» της ιστορίας για δυο αιώνες.
Μετά την 17λεπτη ομιλία του συγγραφέα ιστορικού Γιώργου Τσιάκαλου, στο βήμα ανέβηκε ο κατ’ εξοχήν ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας του Βάλτου, πρώην Δήμαρχος Αμφιλοχίας, κύριος Νικόλαος Τέλωνας.
Στον σύντομο λόγο του εκθείασε την ομιλία του κυρίου Τσιάκαλου και συμπλήρωσε ότι: «Έτσι ακριβώς έγιναν τα γεγονότα, αλλά δυστυχώς ήταν «θαμμένα-ενταφιασμένα» τα ιστορικά γεγονότα στα Γενικά Αρχεία του κράτους, στο τμήμα χειρόγραφων και ομότυπων στην Εθνική βιβλιοθήκη.
Είναι πολύ σημαντικό-συνέχισε-η ιστορία αυτής της μάχης, γιατί δείχνει όλη την πορεία των Βαλτινών Αγωνιστών.
Σημείωσε ότι ο Γιάννης Βλαχογιάννης αναφέρει στα ιστορικά του κείμενα-κάτι που είπε κι ο Γιώργος Τσιάκαλος-ότι αυτό που ήτανε οι Μανιάτες για τον Μωριά, ήτανε οι Βαλτινοί για την Ρούμελη. (Σημ. 3η)
O Κασομούλης λέει ότι «400 ήρωες παλαιοί Βαλτινοί αγωνιστές υπερασπίστηκαν την Μεγάλη Ντάπια στο Μεσολόγγι».
Συνέχισε ο κύριος Τέλωνας να απαριθμεί την συμμετοχή των Βαλτινών που «είχαν πιάσει όλες τις ντάπιες» και αγωνίστηκαν μέχρι τέλος στην υπεράσπιση της Ιερής Πόλης.
«Τουλάχιστον 500 Βαλτινοί ήταν μέσα στο Μεσολόγγι και είναι κρίμα και λυπάμαι-τόνισε με ιδιαίτερο τρόπο ο ιστοριοδίφης συγγραφέας-λυπάμαι που θα το πω, που είχαμε ετοιμάσει τα πάντα να φτιάξουμε το μνημείο των Βαλτινών Αγωνιστών μέσα στον κήπο των Ηρώων στο Μεσολόγγι και δεν τον φτιάξαμε! Και πας μέσα (στον κήπο) και βλέπεις σκόρπια ονόματα υπερασπιστών του Μεσολογγίου, δυο εδώ και πέντε παραπέρα, ενώ ξέρουμε μέχρι στιγμής 192 αιχμαλώτους και πεσόντες Βαλτινούς, από τους 500σιους…
Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι εδώ υπάρχει μια ιστορία ζώσα και μάχιμη, συνέχισε, δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι και οφείλω να πω ότι έτσι το «έπιασε» και ο Δήμαρχος, ο Σάκης ο Τορουνίδης το θέμα και γι’ αυτό, ετοιμάζουμε στις 28 Σεπτεμβρίου που έγινε η ιστορική νυχτωμαχία του Καρβασαρά, όπου υπήρξαν 300 νεκροί Τούρκοι, χώρια οι πνιγμένοι, 300 σκοτωμένα μεταφορικά ζώα γκαμήλες άλογα και μουλάρια που μετέφεραν πολεμοφόδια και τρόφιμα στο στρατόπεδο του Κιουταχή που πολιορκούσε το Μεσολόγγι.
Αυτά τα πράγματα-συνέχισε-δεν πρέπει να μείνουν ούτε ενταφιασμένα ούτε «κουπωμένα».
Έκλεισε ο κύριος Τέλωνας συγχαίροντας τον ομιλητή για την μάχη των Χαλκιοπούλων Γιώργο Τσιάκαλο.
Ενδιάμεσα των ομιλιών που κράτησαν το ενδιαφέρον των συγκεντρωμένων για περίπου 50’ λεπτά κατέφθασαν στον χώρο και οι υπόλοιποι αθλητές του αγώνα των 10 χιλιομέτρων καθώς και οι πρώτοι των 27, με τους παρακάτω χρόνους.
27 Χιλιόμετρα: Πρώτος ο Αναστάσιος-Θωμάς Κωστούρος με χρόνο: 2:51:51, Δεύτερος ο Δημήτριος Πρίφτης με χρόνο: 2:51:54, (μόλις 3” δευτερόλεπτα διαφορά!) και Τρίτος ο Αθανάσιος Ζαρκαδούλας με χρόνο: 3:07:25
Τους αθλητές αφού πήρανε μια «ανάσα», ο Πρόεδρος και συντονιστής της εκδήλωσης Ευάγγελος Τσιούνης κάλεσε στην εξέδρα, όπου ο Δήμαρχος Αθανάσιος Τορουνίδης, ο Αντιδήμαρχος Θωμάς Μπαγιάτης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Χαλκιοπούλων Βασίλης Ταλιούρας, η Πρόεδρος του Τοπικού Συλλόγου Αλίκη Μήτσου και ο ίδιος, επέδωσαν τα κερδισμένα με κόπο και ιδρώτα κύπελα!
Όλοι οι βραβευμένοι αθλητές, γυναίκες και άνδρες, συνολικά 9, ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για την αρτιότητα της διοργάνωσης και ευχήθηκαν η πρώτη αυτή εκδήλωση να γίνει θεσμός και ότι με χαρά τους θα ξανασυμμετάσχουν στις επόμενες διοργανώσεις.
Οι Σύλλογοι παρέθεσαν γεύμα στον Δήμαρχο, Αντιδημάρχους, Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων του Ορεινού Βάλτου και σε πολλούς επισκέπτες και συντελεστές της διοργάνωσης.
Κι εδώ να σημειώσουμε ότι την ίδια μέρα, 8η Ιουνίου, και ίδια ώρα στις εννιά το πρωί, πραγματοποιήθηκε ίδιος Ορεινός δρόμος στα πλαίσια του 11ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ορεινού Δρόμου στην Δομνίτσα Ευρυτανίας. (βλέπετε εδώ: https://www.agrinionews.gr/balamotis-kai-papapostolou-epikratisan-sto-panellinio-oreinou-dromou-sti-domnista-evrytanias/
Θα πρέπει και ο «νεοσύστατος» αγώνας δρόμου του Ορεινού Βάλτου στην Καλάνα να ενταχθεί σε πανελλήνιο πρόγραμμα και να δοθεί έτσι η ευκαιρία σε αθλητές από όλη την Ελλάδα-και γιατί όχι κι από το εξωτερικό-να συμμετάσχουν τρέχοντας στα «κακοτράχαλα μονοπάτια των Βαλτινών Αγωνιστών του 1821».
Συγχαρητήρια στους διοργανωτές της Βαλτινής εκδήλωσης!
Σημ. 1η Στα 42 χιλιόμετρα του Ίναχου ποταμού και στους παραποτάμους του, λειτουργούσαν μέχρι την δεκαετία του 1960, συνολικά 94 νερόμυλοι, αφήγηση στον γράφοντα το 1970 από τον ιδιοκτήτη του νερόμυλου της Γέφυρας Βέργας Θεοδώρου Δημητρίου Τσατσαρώνη-Θείου μου-δισέγγονο του προ-προ πάππου μου παρασημοφορεμένου εξοδίτη του Μεσολογγίου Βαλτινού αγωνιστή Κώστα Τσατσαρώνη. (Τέλωνας Χαρ. Νικόλαος, «Οι Πρόμαχοι της Πατρίδος Βαλτινοί Αγωνιστές», έκδοση Ιεραποστολικού Συλλόγου Αμφιλοχίας «Ο Κυρηναίος», Αμφιλοχία 2004). Το δασύλλιο όπου έγινε η εκδήλωση είναι ανάμεσα στους δυο ιστορικούς μύλους, του Καραχρήστου και του «Κόκκινου», 300 μέτρα πιο κάτω. (η «δέση» του ήτανε δίπλα στις πηγές του ιαματικού νερού των λουτρών, 150 μέτρα πιο πάνω, στην οποία κατέληγαν τα νερά του μύλου του Καραχρήστου και όπου τα καλοκαίρια κολυμπούσαμε πριν 60-70 χρόνια…)
Σημ. 2η H Fitrace Sports Timing ιδρύθηκε το 2004 και δραστηριοποιείται στη διοργάνωση αθλητικών γεγονότων και την ηλεκτρονική χρονομέτρηση αυτών. Συγκεκριμένα αναλαμβάνει την διοργάνωση και την χρονομέτρηση αγώνων δρόμου, βουνού, υπεραποστάσεων, ποδηλατικών αγώνων, κολύμβησης αλλά και σύνθετων (δίαθλο-τρίαθλο). Μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα του αγώνα: 1οι Ορεινοί Αγώνες Τρεξίματος, στα Μονοπάτια των Βαλτινών Αγωνιστών της 8ης Ιουνίου 2025 εδώ: https://ftt.gr/1oi-oreinoi-agones-treximatos-sta-monopatia-ton-valtinon-agoniston-08-06-2025-live-results/
Σημ. 3η Ο Γιάννης Βλαχογιάννης (Γιάννης Βλάχος) ήταν Έλληνας ιστοριοδίφης (ερευνητής της νεοελληνικής ιστορίας), λογοτέχνης και συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Ναύπακτο στις 27 Ιουλίου 1867 και πέθανε στην Αθήνα στις 23 Αυγούστου 1945. Στις έρευνές του που επεκτάθηκαν και στο εξωτερικό, ανακάλυψε και τα προσωπικά αρχεία του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη. Το 1907 εξέδωσε τα περίφημα «Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη», με δική του επιμέλεια στο μοναδικό χειρόγραφο του ήρωα της Επανάστασης. (από την Wikipedia).
—————————-ο——————————
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Αθήνας & Πειραιά κ. Ευαγγέλου Τσιούνη που είναι πλήρως κατατοπιστικός στις διοργανωτικές πληροφορίες και όχι μόνο:
Αγαπητές συγχωριανές και αγαπητοί συγχωριανοί, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι σας καλωσορίζουμε στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, για τους Βαλτινούς αγωνιστές, που έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για την Ελευθερία της πατρίδας μας, με τη συμπλήρωση 200 χρόνων από τη μάχη των Χαλκιοπούλων στις 25-3-1825.
Εκδηλώσεις που συνδιοργανώνουν οι σύλλογοι Χαλκιοπουλιτών Αθήνας–Πειραιά «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΕΡΗΜΙΤΗΣ» και ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Χαλκιοπούλων, με την υποστήριξη του Δήμου Αμφιλοχίας και της τοπικής κοινότητας Χαλκιοπούλων.
Να καλωσορίσουμε στην παρέα μας
Τον Δήμαρχο Αμφιλοχίας κ. Σάκη Τορουνίδη.
Τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Αμφιλοχίας κ. Κώστα Γαλάνη.
Τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Αμφιλοχίας κ. Δημήτρη Φούκα.
Τον Αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Ινάχου κ. Θωμά Μπαγιάτη.
Την πρόεδρο της κοινότητας Μαλεσιάδας κυρία Ευαγγελία Κασκαούτη.
Τον πρόεδρο της κοινότητας Αγριδίου κ. Χρήστο Παπαρίζο.
Τον πρόεδρο του συλλόγου Αριαδιτών Βάλτου κ. Νώντα Κάππα.
Τον πρόεδρο της κοινότητας Χαλκιοπούλων κ. Βασίλη Ταλιούρα.
Τον πολιτευτή με το ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργο Κυριακόπουλο.
Τον συγγραφέα ερευνητή κ. Νίκο Τέλωνα.
Θα ήθελα εδώ να παρουσιάσω ένα μικρό ιστορικό για την εκδήλωση και να ευχαριστήσω όλους όσους συνετέλεσαν για το σκοπό αυτό.
Αφορμή ήταν ή δημοσιοποίηση της μάχης των Χαλκιοπούλων από τον συγχωριανό μας ιστορικό Γιώργο Ανδρ. Τσιάκαλο, που έκανε έκκληση προς τους συλλόγους μας, την κοινότητα και τον Δήμο. Οι παλαιότερες σκέψεις μας για ορεινούς αγώνες στα μονοπάτια των Χαλκιοπούλων ήρθαν να συνδυαστούν με τη συγκεκριμένη εκδήλωση μνήμης και τιμής και όλοι μαζί βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην ευχάριστη θέση να την πραγματοποιούμε, αφού προηγήθηκε πολλή δουλειά από πολλούς ανθρώπους που θα αναφέρω και θα ευχαριστήσω ονομαστικά παρακάτω.
Ένα σημαντικό σημείο όμως που οφείλουμε ως Βαλτινοί να προσέξουμε και να αναδείξουμε μέσα από αυτή την εκδήλωση, είναι η τεράστια συμβολή των Βαλτινών Αγωνιστών στην επανάσταση για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας. Για την συμβολή αυτή θα μας μιλήσει με λεπτομέρειες ο Γιώργος Τσιάκαλος, εμείς όμως ως πολιτιστικοί φορείς, ως δημοτική αρχή, ως απλοί πολίτες οφείλουμε να τιμήσουμε τους Βαλτινούς Αγωνιστές με τη δημιουργία μνημείου στον αιματοβαμμένο αυτό τόπο. Για να αναδειχτεί οι προσφορά τους και να βλέπουν οι επόμενες γενιές ότι δεν σταθήκαμε αδιάφοροι στην απόδοση τιμής στις αιματοβαμμένες θυσίες τους.
Με την συντονιστική επιτροπή για την ονομασία του Δήμου-που εξακολουθεί να υφίσταται-έχουμε προχωρήσει μετά από έρευνα 2 ετών σε ενέργειες προς το σκοπό αυτό για το είδος του μνημείου/κόστος και η πρότασή μας για τον τόπο της κατασκευής του είναι εδώ που βρισκόμαστε σήμερα, στο πλέον κατάλληλο σημείο του Βάλτου, στα Λουτρά Χαλκιοπούλων.
Τα παραπάνω θα τεθούν σε συζήτηση με τη Δημοτική αρχή. Είμαστε εδώ για να συντονίσουμε σε συνεργασία με τον Δήμο, τους πολιτιστικούς συλλόγους, τις τοπικές κοινότητες τους απανταχού Βαλτινούς και όλους εσάς, όλες τις ενέργειες και τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν τη δημιουργία αυτού του μνημείου.
Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να βρεθούν τα χρήματα που θα χρειαστούν για να κατασκευαστεί αυτό το μνημείο, με τη συμμετοχή του Δήμου, αλλά και ιδιωτικές προσφορές και χορηγίες από συμπατριώτες και φίλους.
Για την εκδήλωσή μας τώρα, θέλω πραγματικά να εξάρω αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση και την διάθεση προσφοράς από όλους, αλλά θα μου επιτραπεί να αναφερθώ ονομαστικά για τον ιστορικό του μέλλοντος.
Ευχαριστώ την πρόεδρο Αλίκη Μήτσου και τα μέλη του Δ.Σ. του συλλόγου Χαλκιοπούλων για την άψογη συνεργασία που είχαμε και έχουμε στη διοργάνωση της εκδήλωσης και τις πρακτικές βοήθειες.
Να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Σάκη Τορουνίδη και τον αντιδήμαρχο Κώστα Γαλάνη για την αποδοχή της πρότασής μας για υποστήριξη σε ένα σημαντικό κομμάτι των αγώνων όπως η χρονομέτρηση.
Θα ευχαριστήσω τον Γιώργο Ανδρ. Τσιάκαλο για την πρότασή του, που κάναμε αποδεκτή, καθώς και για την ομιλία του που θα μας παρουσιάσει.
Να ευχαριστήσω θερμά τον χορηγό της αγοράς των T-Shirt κ. Χρήστο Σαλαούνη (το γένος Κοντογιάννη), όπως μου ζήτησε να επισημάνω λόγω της ιστορικότητας του επωνύμου.
Τους αδελφούς Νεφρού για την προσφορά του κόστους εκτυπώσεων αφισών, Α5 και μουσαμάδων.
Τα αδέλφια Χριστόφορο και Γιώργο Καραγεώργο, που ανέλαβαν από την αρχή, καθάρισαν και σήμαναν το μεγάλο μονοπάτι των αγώνων. Πραγματικά κουράστηκαν πολύ για να φέρουν εις πέρας ένα τόσο σημαντικό έργο που θα μείνει παρακαταθήκη στο χωριό μας.
Είχαν συμπαραστάτες κατά διαστήματα, όπως τον αεικίνητο Κώστα Καρακώστα, τον Βασίλη και τον Βαγγέλη Σπανομήτσο, τον Φώτη Σπανομήτσο, τον Μήτσο Ριζογιάννη (Λιάκο).
Να ευχαριστήσω τον Τάκη Μπούσγο για τη συνεργασία που είχαμε στις επιλογές T-Shirt, μεταλλίων και κυπέλλων αγώνων, καθώς και τη μεσολάβησή του για τη δωρεάν προμήθεια μπανανών από την εταιρεία DOLE που τους ευχαριστούμε κι αυτούς θερμά. Επίσης να τονίσω πόσο σημαντικές ήταν για μας που δεν είχαμε εμπειρίες από αγώνες οι συμβουλές τους.
Να ευχαριστήσω τον αντιδήμαρχο Θωμά Μπαγιάτη, που επιμελήθηκε της διαδικασίας των καθαρισμών στα Λουτρά Χαλκιοπούλων, καθώς και τα συνεργεία καθαριότητας τον Βασίλη Ριζογιάννη, την Γεωργία Προύντζου, την Όλγα Σπανομήτσου, τον Δημήτρη Τσιαμτσαλή και τον Βασίλη Καραγκούνη.
Να ευχαριστήσω τον ηλεκτρολόγο μας Βαγγέλη Προύντζο για τις πολλές βοήθειες σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στα ηλεκτρολογικά, καθώς και την προσφορά των νερών που χρειάστηκαν για τις εκδηλώσεις.
Επίσης τον Νίκο Νέστωρα για την κατασκευή της εισόδου του Δασυλλίου και τον Κώστα Ταλιούρα για την προσφορά της ξυλείας.
Ευχαριστώ τον Θανάση Νέστωρα για την δωρεάν μεταφορά των αθλητών από το Νέο Χαλκιόπουλο στο Παλιό Χαλκιόπουλο και από τα Λουτρά στο Νέο Χαλκιόπουλο, καθώς επίσης και τον Οδηγό του λεωφορείου Θωμά Κουτσιούμπα για την αφιλοκερδή συμμετοχή του.
Για τον ίδιο λόγο-των μεταφορών των αθλητών-ευχαριστώ και τον πρόεδρο της κοινότητας Βασίλη Ταλιούρα.
Ευχαριστώ τον Σπύρο Μπενέκο (MPAMPINI IN), τον Απόστολο Καρακώστα και τον Χρήστο Σπ. Λαυρέντζο για την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.
Ευχαριστώ τον Διοικητή κ. Μώκο, τους γιατρούς και το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Χαλκιοπούλων, για την κατάσταση ετοιμότητας για παν ενδεχόμενο.
Τον Διοικητή και τους άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Εμπεσού για τη συνοδεία των αθλητών στα δύσκολα σημεία και τη συνολική παρουσία τους στους αγώνες.
Τον πατέρα Αμβρόσιο, τον ιεροψάλτη Βασίλη Τσιούνη και τον επίτροπο Βασίλη Ριζογιάννη, που λειτούργησαν στον Άγιο Κοσμά και διευκόλυναν το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Ευχαριστώ όλους τους αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες μας. Πιστεύω ότι είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές μας για τους επόμενους.
Ευχαριστώ ιδιαίτερα όλη την ομάδα των εθελοντών που πλαισίωσαν τους σταθμούς ανεφοδιασμού. Θα τους αναφέρω ονομαστικά ανά σταθμό τροφοδοσίας.
- Θανάσης Κουτσιούμπας του Θωμά & Σούλα Τσιούνη του Κων. (Σταθμός ΣΙΛΙΘΡΑ & Σταθμός ΣΙΛΕΒΙΣΤΕΣ)
- Μέρκος Κώστας (ΑΗ ΛΙΑΣ)
- Θανάσης Γιαννακόπουλος του Κων. & Θανάσης Κουτσιούμπας του Χρ. (Σταθμός ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ).
- Σοφία Προύντζου του Κων. & Σοφία Προύντζου του Οδ. (Σταθμός ΑΓΡΑΠΙΔΟΥΛΑ).
- Κώστας Ταλιούρας του Θεοδ. ( ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ)
- Ανδρέας Μακρής του Αποστ. ( ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ)
- Γιάννης Βλάχος του Γεωργ. & Κακιώρη Σύλβια (Σταθμός ΑΡΑΚΛΕΣ).
- Κώστας Βλάχος του Γεωργ. & Γιώτα Κακιώρη του Ιωάν. (Σταθμός Παλιό Χαλκιόπουλο)
- Γιώργος Καραγεώργος του Σερ. & Κοσμάς Μαργαρίτης του Νικ. (Αυτοκίνητο Πρώτων Βοηθειών).
Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που στηρίζετε με αγάπη τις δράσεις μας και μας δίνετε έτσι κουράγιο να συνεχίζουμε.
Α.Κ.Κ.