Δευτέρα, 21 Ιουνίου, 2021

Εκδήλωση μνήμης: 73 χρόνια από την καταστροφή του Αγίου Βλασίου από τους Γερμανούς

Εκδήλωση μνήμης: 73 χρόνια από την καταστροφή του Αγίου Βλασίου από τους Γερμανούς
agiosvlasis194420171Για τρίτη συνεχή χρονιά
6 Αυγούστου 1944. 600 περίπου Γερμανοί Στρατιώτες εφορμούν στην περιοχή των Παρακαμπυλίων, στον Άγιο Βλάση και τη Χούνη. Κατέκαυσαν    περιουσίες και ολόκληρα χωριά.  Καταστρέφουν τον Άγιο Βλάση ολοσχερώς   σκοτώνοντας όποιον έβρισκαν στα σπίτια. 200 οικίες παραδόθηκαν στις φλόγες. Από την καταστροφική μανία των Γερμανών δεν γλίτωσαν ούτε οι Ιεροί Ναοί και τα ξωκλήσια, όπως μαρτυρά φωτογραφία της Εκκλησίας του Αγίου Βλασίου που διασώζεται. Τα γεγονότα αυτά τραυμάτισαν την ιστορική μνήμη,  συνέτριψαν την τοπική οικονομία, παραμορφώνοντας το αρχιτεκτονικού τοπίο. Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή ή να ξαναφτιάξουν τις περιουσίες τους από το μηδέν, ύστερα από τα ανεπανόρθωτα πλήγματα που υπέστησαν από την δολοφονική αυτή επιδρομή.
 Για την τραυματική αυτή ιστορική εμπειρία διοργανώνεται για τρίτη συνεχή φορά εκδήλωση μνήμης στην πλατεία του Αγίου Βλασίου, ανήμερα της 73ης θλιβερής επετείου της  καταστροφής του χωριού από τους Γερμανούς. Η εκδήλωση θα γίνει  στις 6 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή  και ώρα 20:00. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από κατοίκους της περιοχής που επιδιώκουν την αναβίωση της μνήμης αυτής ενώ στηρίζεται και από τους τοπικούς συλλόγους. Η αρχή έγινε από την προηγούμενη χρονιά, όπου έγινε ανάγνωση του χρονικού των γεγονότων. Η τελετή μνήμης περιέχει επιμνημόσυνη δέηση καθώς και ομιλίες για τα γεγονότα του Αυγούστου 1944.
Τις προηγούμενες φορές ομιλητές ήταν ο διεθνούς φήμης Γλύπτης Θεόδωρος Παπαδημητρίου, που βίωσε τα παιδικά του χρόνια στον Άγιο Βλάση, ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας του  Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Πατρώνης. και ο φιλόλογος- Msc Φιλοσοφίας  Ηλίας ( Λίνος) Υφαντής.  Φέτος θα επιχειρηθεί μια διασύνδεση των γεγονότων με την  αποχώρηση των Γερμανών από την Αιτωλοακαρνανία και με  παράλληλα πολεμικά γεγονότα όπως η μάχη της Αμφιλοχίας .  Την κεντρική παρουσίαση  θα κάνει ένας νέος επιστήμονας, ο Νίκος Χούτας, πολιτικός επιστήμονας-ιστορικός, Αντιδήμαρχος Αμφιλοχίας. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και έχει συγγράψει τα βιβλία: «Ο Βουλευτής Βάλτου Χαρίλαος Τρικούπης. Το εκκρεμές και η επώαση μιας εκλογικής επανόδου (1895-1896). Η Ελλάδα σε αναζήτηση ηγεσίας» και το  “Ολυμπιακοί Αγώνες, Αθήνα 2004” μαζί με το Μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Πέτρο Συναδινό.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.