Κυριακή, 25 Οκτωβρίου, 2020

Έκκληση σε Πρωθυπουργό και ΔΕΗ για να μην κοπεί το ρεύμα στους ΤΟΕΒ

toevΜετά την ενημέρωση από τη ΔΕΗ (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος) περί διακοπής της Ηλεκτρικής Ενέργειας στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων Τ.Ο.Ε.Β., συνήλθε εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο του Γ.Ο.Ε.Β. Αχελώου (Αιτωλοακαρνανίας), παρουσία των προέδρων των Τ.Ο.Ε.Β. (σύνολο 49) και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, περιφερειακού συμβούλου κ. Απόστολου Ευθυμίου, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν για το πιο πάνω έγγραφο της ΔΕΗ περί διακοπής ηλεκτρικής ενέργειας στα Τ.Ο.Ε.Β.

Ομόφωνα αποφασίστηκε   σχετικό υπόμνημα να  σταλεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού. Αρμόδια επιτροπή η οποία θα συγκροτηθεί θα επιδώσει το   υπόμνημα στους: 1) Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη, 2) Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αποστόλου, 3) Υπουργό Οικονομικών κ. Τσακαλώτο, 4) Εισαγγελέα πρωτοδικών Αγρίνιου, 5) Εισαγγελέα πρωτοδικών Ι.Π. Μεσολογγίου, 6) βουλευτές νομού Αιτωλοακαρνανίας 7) περιφερειάρχη κ. Κατσιφάρα, 8) δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου κ. Καραπάνο, 9) δήμαρχο Αγρινίου κ. Παπαναστασίου, 10) αγροτικές ενώσεις Αγρινίου και Μεσολογγίου – Ναυπακτίας,.

Στο υπόμνημα αναφέρεται πως  πράγματι οι οργανισμοί οφείλουν στη ΔΕΗ ΑΕ κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας παρελθόντων ετών. Θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψιν ότι όλα τα αντλιοστάσια και τα δίκτυα των οργανισμών έχουν διάρκεια ζωής εξήντα (60) και πλέον χρόνων. Η πολιτεία δεν έχει ακουμπήσει στο πρόβλημα του εκσυγχρονισμού.

Αναφέρεται πως στο νομό Αιτωλοακαρνανίας η ΔΕΗ έχει κατασκευάσει τρία  Υδροηλεκτρικά φράγματα χωρίς ποτέ να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη στην περιοχή. Στις πλημμύρες του 2016 και του 2017, λόγω του μεγάλου όγκου νερού που παροχετεύθηκε από τα υδροηλεκτρικά στη κοίτη του ποταμού Αχελώου είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρήσουν καλλιέργειες στους δήμους Αγρινίου και Μεσολογγίου. Από το Δεκέμβριο του 2017 οι δήμοι Αγρίνιου και Μεσολογγίου είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

Υπάρχουν όμως και μεγάλες οφειλές αγροτών οι οποίοι αδυνατούν λόγω της κρίσης να αποπληρώσουν τις οφειλές τους αφενός, αφετέρου στα ΤΟΕΒ υπάρχουν οφειλές του ελληνικού δημοσίου, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, από τέλη αποστράγγισης.

ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ εκφράζουν την ελπίδα πως με το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 – 2020 για το οποίο έχει ξεκινήσει ήδη η υποβολή αιτήσεων στις 15-5-2018, θα αντικατασταθούν τα δίκτυα και οι αντλίες των αντλιοστασίων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τονίζεται ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία η αρδευτική περίοδος έχει ξεκινήσει ήδη από τις 15-4- 2018 και αν η ΔΕΗ επιμείνει ως προς την διακοπή της Ηλεκτρικής Ενέργειας ο κάμπος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, οι καλλιέργειες και τα δενδρώδη θα καταστραφούν. Θα έχει αυτό  αποτέλεσμα το ελληνικό δημόσιο να χάσει από τα ταμεία του αρκετά εκατομμύρια ευρώ από φορολογικές εισφορές που δε θα εισπράξει στα ασφαλιστικά ταμεία του και άλλα πολλά.

«Με δεδομένο ότι η πρόταση της ΔΕΗ είναι αδύνατον να εφαρμοστεί, η πλειονότητα των ΤΟΕΒ θα οδηγηθεί σε παύση λειτουργίας και οι αγρότες θα καταστραφούν λόγω λειψυδρίας. Η δε ΔΕΗ θα οδηγηθεί σε οικονομική κατάρρευση, αφού η αδυναμία είσπραξης αυτών των οφειλών θα επιδεινώσει την ήδη κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται», υπογραμμίζεται στο υπόμνημα με το οποίο ζητείται:

 1. Να μη γίνει καμιά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλους τους υπογραφόμενους στο παρόν Υπόμνημα ΤΟΕΒ.Διάφοροι λόγοι δεν επέτρεψαν να μειώσουν τις οφειλές τους προς την ΔΕΗ Α.Ε., όπως η μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, οφειλές των αγροτών προς τους ΤΟΕΒ παρά τα μέτρα που έλαβαν οι διοικήσεις των κ.λπ., σε αντίθεση με άλλους ΤΟΕΒ που έχουν μόνιμα αυξημένες τις καλ­λιεργούμενες εκτάσεις τους με δένδρα, κηπευτικά κ.λπ. που δεν έχουν οι­κονομικά προβλήματα.
 1. Διακανονισμός παλαιών οφειλών.Να πληρωθούν οι παλιές οφειλές μας σε εκατόν είκοσι (120) δόσεις, αρχής γενομένης από τον παρόντα μήνα.Σε περίπτωση που ζητηθεί εγγύηση για τις εκατό είκοσι δόσεις, να μπουν ως εγγύηση οι Πίνακες οφειλετών που βεβαιώνουν οι ΤΟΕΒ στις Δ.Ο.Υ., που σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν ακόμη και όλο το σύνολο των οφειλών τους.
 1. Πληρωμές τρεχόντων λογαριασμών. Να πληρώνονται οι τρέχοντες λογαριασμοί, ώστε να μειώνεται το χρέος μας προς την ΔΕΗ Α.Ε.

«Δεδομένου ότι με τον παραπάνω τρόπο θα ρευστοποιηθούν οι οφειλές μας προς τη ΔΕΗ ευελπιστούμε στην αποδοχή της πρότασης μας» αναφέρεται εκ μέρους του συντονιστικού οργάνου των Ο.Ε.Β. Αιτωλοακαρνανίας.

Eπιστολή  στον πρόεδρο της ΔΕΗ 

Παράλληλα την αναστολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος αντλιοστασίων ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας & ειδική ρύθμιση εξόφλησης οφειλών τους ζητούν με επιστολή στον πρόεδρο της ΔΕΗ η αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε Αιτωλ/νίας Χριστίνα Σταρακά και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ  Αχελώου Κων/νος Βήττας. Αναφέρουν:

Κύριε Πρόεδρε,

Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος  σε έκταση νομός της Ελλάδας, είναι κατά βάση αγροκτηνοτροφικός, ενώ  έχει περίπου 495.000 στρέμματα  αρδευόμενες εκτάσεις με παραγωγή μεγάλης ποικιλίας προϊόντων. Κατά συνέπεια η διακοπή ηλεκτροδότησης των ΤΟΕΒ, κυρίως κατά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου έχει  ξεκινήσει η αρδευτική περίοδος, θα έχει καταστροφικές συνέπειες στην οικονομική αλλά και στην κοινωνική ζωή του τόπου μας. Θα προκληθούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες ενώ οι αγρότες μας, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, θα έρθουν αντιμέτωποι με την καταστροφή.

Οι φορείς που λειτουργούν τα Εγγειοβελτιωτικά Έργα αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα λόγω συσσωρευμένων χρεών, μεγάλο τμήμα των οποίων είναι  προς τη ΔΕΗ Α.Ε. Τα ΤΟΕΒ αδυνατούν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από τους αγρότες κυρίως λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. 

Επειδή είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια αλλά και πρόσφατα τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν στον εξοπλισμό των αγροτών, στην φυτική και ζωική παραγωγή τους, τεράστιες ζημιές από πλημμύρες και ανεμοθύελλες πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τις σχετικές (συνημμένες) Αποφάσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος περί κήρυξης περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Παρακαλούμε για την άμεση αναστολή τυχόν διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος των αντλιοστασίων του Νομού και συγχρόνως την ρύθμιση των οφειλών των οργανισμών σύμφωνα με τις προτάσεις που σας έχουν καταθέσει.

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. φορης

  Ωραίες οι επιστολές αλλά ποιός θέλετε να τα πληρώσει; εμείς οι άλλοι οι μαμάκες; και σας ερωτώ γιατί δεν φροντίσατε να εισπράξετε τις οφειλές;

 2. Ανώνυμος

  Δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να αναλαμβάνουμε τις υποχρεώσεις μας και να πληρώνουμε τις οφειλές μας; Ποιος θα πρέπει να πληρώσει αυτές τις οφειλές; Το κράτος; Δηλαδή όλοι μαζί; Γιατί;

 3. Φόρης

  Θα προκληθούν τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες ενώ οι αγρότες μας, η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας, θα έρθουν αντιμέτωποι με την καταστροφή.

  Και συμπληρώνω:
  Οι άγρότες μας οι τιμημένοι που τρώνε εισαγώμενες ντομάτες από το Βέλγιο και την Ολανδία. Oι αγρότες μας οι τιμημένοι που στα κρεοπωλεία ψαχνεις με το κιάλι να δεις ελληνικό κρέας. οι αγρότες μας οι τιμημένοι, που τα δύο στα τρία σουβλάκια που τρώμε φρτιαχνονται με κρέας Ολανδίας, Βελγίου Γερμανίας΄.
  Βρε δεν αφήνετε τα κυρίγματα λέω εγώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.