Τα νέα συμπεράσματά της για τη σεισμική ακολουθία στις Κυκλάδες έδωσε στη δημοσιότητα η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ.
Η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Γεωφυσικής (Γιάννης Αλεξόπουλος Καθηγητής, Βασίλης Σακκάς Επίκουρος Καθηγητής, Δρ. Σπύρος Δίλαλος, Επιστημονικός Συνεργάτης) ολοκλήρωσε την προκαταρκτική φάση των βαρυτικών μετρήσεων στη Σαντορίνη και τη συγκέντρωση δειγμάτων πετρωμάτων για εργαστηριακό προσδιορισμό των πυκνοτήτων τους, ενώ τις αμέσως προσεχείς ημέρες θα ολοκληρωθεί και η επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου δορυφορικών γεωδαιτικών σταθμών-παρατηρήσεων GPS/GNSS, καλύπτοντας το κεντρικό και νότιο τμήμα της Σαντορίνης.
Σαντορίνη: Τα δύο σενάρια για τους σεισμούς
Ο Ευθύμης Λέκκας, με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Επιτροπής Παρακολούθησης Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου, παρουσίασε τα δύο πιθανά σενάρια εξέλιξης της κατάστασης, εξηγώντας τη χρονική κλίμακα και τον απαιτούμενο επιχειρησιακό σχεδιασμό για κάθε περίπτωση.
Συγκεκριμένα:
Το πρώτο σενάριο είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου, που το παρουσιάζει ως και το πιο πιθανό.
Το δεύτερο σενάριο είναι η πρόκληση σεισμού μεγέθους 6 Ρίχτερ ή και ελαφρώς μεγαλύτερου. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει πιθανότητα 4% για την κατάρρευση 200-300 κτιρίων στην καλδέρα. Οι επιχειρησιακές ομάδες είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο, ενώ λαμβάνονται μέτρα για την αποφυγή προσέγγισης επικίνδυνων περιοχών και τον περιορισμό του συνωστισμού.
Η εκτίμηση για το Κολούμπο
Όσον αφορά την ηφαιστειακή δραστηριότητα, οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι: Δεν αναμένεται ηφαιστειακή έκρηξη στο άμεσο μέλλον. Όπως αναφέρουν, το Κολούμπο δεν αναμένεται να εκραγεί για τις επόμενες 10.000 χρόνια και οι συζητήσεις για νέο ηφαίστειο που μπορεί να εμφανιστεί αφορούν σε κάτι που μπορεί να συμβεί σε 200.000 χρόνια. Κατά συνέπεια, τα σενάρια αυτά δεν έχουν θέση σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού.
Σχετικά με τις γεωλογικές μεταβολές, έχει καταγραφεί μετακίνηση του εδάφους, με το βόρειο τμήμα του νησιού της Σαντορίνης να μετατοπίζεται κατά 8 εκατοστά και το νότιο κατά 4 εκατοστά. Οι αλλαγές αυτές εξελίσσονται σε γεωλογικό χρόνο και δεν επηρεάζουν την επιχειρησιακή διαχείριση.