Μόνο με ιατρική συνταγή θα χορηγείται πλέον μία σειρά από φάρμακα ευρείας κατανάλωσης σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ελλείψεις στα φαρμακεία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Λίστα με τις δραστικές ουσίες που αντιστοιχούν σε φάρμακα που παρουσιάζουν ελλείψεις, αναμένεται να εκδώσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό τον έλεγχο και τη στοχευμένη διάθεσή τους στους ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται.
Τα φάρμακα αυτά θα διατίθενται πλέον μόνο με ηλεκτρονική συνταγογράφηση μέσω της ΗΔΙΚΑ και αφού προηγουμένως τα έχει εγκρίνει γιατρός.
Οι φαρμακευτικές κατηγορίες που έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων και που πλέον θα διατίθενται με τον ίδιο τρόπο που χορηγούνται τα αντιβιοτικά, δηλαδή με συνταγή, είναι: τα αντιβηχικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιεμετικά.
Η απόφαση, όπως μετέδωσε χθες το iatropedia.gr ελήφθη μετά από ευρεία σύσκεψη όλων των συναρμόδιων φορέων που εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκου (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, Φαρμακοποιοί, Φαρμακαποθήκες), με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές (ΕΟΦ, ΙΦΕΤ).
Το μέτρο της διάθεσης φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, αποτελεί ωστόσο, ένα από τα 10 νέα μέτρα στα οποία προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με σκοπό την πιο δραστική αντιμετώπιση των ελλείψεων.
Έτσι, αποφασίστηκε επίσης, η συνέχιση των ελέγχων σε φαρμακαποθήκες και φαρμακευτικές εταιρείες για αποθέματα, η αύξηση των παραγγελιών φαρμάκων από το εξωτερικό μέσω του ΙΦΕΤ, η ενημέρωση μέσω του ΕΟΦ ποια ελλειπτικά φάρμακα μπορούν να υποκατασταθούν με γενόσημα και ο εξορθολογισμός των τιμών των φθηνών φαρμάκων, ώστε να μην είναι ασύμφορα για την ελληνική αγορά.
Ποια φάρμακα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) μέχρι τέλος Δεκεμβρίου απουσίαζαν από τα ράφια των φαρμακείων 232 σκευάσματα.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι δραστικές ουσίες: παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη, ενώ λείπουν και αρκετά εισπνεόμενα για πνευμονολογικές παθήσεις.
Σε 76 σκευάσματα, έχει διακοπεί εντελώς η παραγωγή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη.
Μεταξύ αυτών είναι και 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα, ενώ μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), η χώρα μας προμηθεύεται από το εξωτερικό 67 ελλειπτικά σκευάσματα.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το ελληνικό υπουργείο Υγείας προχώρησε τον Νοέμβριο σε απαγόρευση «παράλληλων» εξαγωγών φαρμάκων, ενώ πρόσφατα έκλεισε και δύο φαρμακαποθήκες, οι οποίες αρνούνταν να δηλώσουν τα αποθέματά τους σε ελλειπτικά φάρμακα, αλλά και να υποβληθούν σε έλεγχο από τα κλιμάκια του ΕΟΦ.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr
Παπαθανάσης: «Ξεκινάμε τη νέα χρονιά με προβλήματα»
Για τις ελλείψεις στα φάρμακα τοποθετήθηκε στο OPEN TV ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και μέλος του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Θανάσης Παπαθανάσης
«Ξεκινάμε τη νέα χρονιά με προβλήματα. Τις προηγούμενες ημέρες των γιορτών υπήρξε πρόβλημα με τα φάρμακα που αφορούν τα παιδιά μας. Υπήρξαν ελλείψεις σε αντιπυρετικά αντιβιοτικά, αντιβηχικά, αντισταμινικά, αναπνευστικές συσκευές και σε κάποιες κορτιζόνες. Όλο αυτό είναι πρόβλημα παγκόσμιας παραγωγής, κυρίως λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Με τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση έχει δημιουργηθεί μείωση στην παραγωγή των φαρμάκων»
Για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι τιμές τους, όταν περιοριστούν οι ελλείψεις, ο κ. Παπαθανάσης είπε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. «Ζητήθηκε από την Πολιτεία και καταγράφηκε το απόθεμα των ελλειπτικών φαρμάκων όλων των φαρμακαποθηκών ώστε να ελεγχθούν οι παράλληλες εξαγωγές. Είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι έλεγχοι και να τηρείται η νομιμότητα. Παρεμβαίνουμε κι εμείς ως Πανελλήνιος Φαρμακευτικος Σύλλογος και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Υγείας , τον ΕΟΦ και τους εμπλεκόμενους φορείς στον τομέα του φαρμάκου ώστε να βρεθούν λύσεις».
O κ. Παπαθανάσης συνέστησε τέλος στους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.«Είναι μια απλή διαδικασία που πραγματοποιείται στο φαρμακείο.Είναι πολύ σημαντικό σε μια χρονιά όπου και ο COVID πιέζει το Εθνικό σύστημα υγείας να ανεβάσουμε το επίπεδο κάλυψης με τον αντιγριπικό εμβολιασμό για να προστατεύσουμε τους δικούς μας ανθρώπους και την κοινωνία» κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης