Κυριακή, 7 Μαρτίου, 2021

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Αγρίνιο για το Πανεπιστήμιο

Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Αγρίνιο για το Πανεπιστήμιο

Αντιδράσεις έντονες προκαλούνται στο Αγρίνιο για την πρόταση του Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ακαδημαϊκή και Ερευνητική Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πατρών η οποία είναι η αρχή των ανακατατάξεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της Αιτωλοακαρνανίας.

Η πρόταση τέθηκε σε εσωτερική διαβούλευση στο Ίδρυμα και προβλέπει τη μεταφορά στην αχαϊκή πρωτεύουσα τμημάτων του Αγρινίου ή την διάλυση τους δια της… συγχωνεύσεως τους στα γεωπονικά τμήματα.

Προς το παρόν από τη δημοτική αρχή Αγρινίου δεν υπάρχει κάποια επίσημη τοποθέτηση ωστόσο αποφασίστηκε η σύγκληση (δια τηλεδιασκέψεως) έκτακτου δημοτικού συμβουλίου την προσεχή Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου .

“Ο λόγος για τον οποίο η συνεδρίαση έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα έγκειται στο γεγονός ότι το θέμα είναι εξαιρετικά υψηλής σπουδαιότητας, τόσο για την Πανεπιστημιακή Κοινότητα του Αγρινίου, όσο και για το σύνολο της κοινωνίας του Δήμου Αγρινίου”, αναφέρει η πρόσκληση στους δημοτικούς συμβούλους.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

 1. @@@@

  Τα κλασικα μια απο τα ιδια θα κανει ο δημος οτι εκανε και πριν……
  μπεεεεεε

 2. Αρθούρος

  Δεν αρκούν οι κραυγές συναισθηματισμού. Ευτυχώς που ξεδίπλωσαν τα επιχειρήματά τους. Έτσι, μπορούμε μ’ αυτά να τους αντιμετωπίσουμε γιατί στο τέλος όλοι οι παράγοντες θ’ αρχίσουν να σηκώνουν τους ώμους τους συμφωνώντας στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου.
  Πρώτο θέμα: Ακόμα κι αν οι Δήμαρχοι με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και το Συμβούλιό του, δεχτούν το νέο σχέδιο των πανεπιστημιακών που θα υποβληθεί στην ΕΘΑΕΕ, τί προτείνει το πρυτανικό συμβούλιο γιά το τμήμα ΕΦΑΑ στον Πύργο που καταργήθηκε από την Κεραμέως; Τί προτείνει επίσης γιά το τμήμα Βιοτεχνολογίας στο Αγρίνιο που κι αυτό καταργήθηκε από την Κεραμέως; Μήπως τελικά η σιγή ασυρμάτου γι΄’ αυτά τα δύο τμήματα που θα μαλάκωνε τις αντιδράσεις των αυτοδιοικητικών, εντάσσεται σε μία γραμμή όχι τελικά και τόσο ενδοπανεπιστημιακή, αλλά υποστηρικτική της κυβερνητικής πολιτικής που απορρέει από την Κεραμέως; Μήπως τελικά ισχύουν εκείνα που ανέφερα σε προηγούμενες παρεμβάσεις μου, ότι όχι μόνο τη συγχώνευση με το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας δεν ήθελαν, δεν ήθελαν ούτε τη Νομική ούτε το ΤΕΦΑΑ. Δηλαδή η συνέχιση της παλιάς πεπατημένης τακτικής: “όχι νέα τμήματα, μας φτάνουν αυτά που έχουμε στην Πάτρα, γιατί ήδη έχουν αυξημένες ανάγκες σε εργαστήρια και ινστιτούτα. Αλλά αυτή είναι η πολιτική που αποδείχτηκε διαχρονικά λαθεμένη, καθώς η Γεωπονική Σχολή που ανταποκρινόταν στα δεδομένα ανάπτυξης της περιοχής τη δεκαετία του 1970 όμως, έπρεπε να περιμένει να ιδρυθεί μετά από 50 χρόνια και η Νομική τελικά να μην έχει πιθανότητες ίδρυσης. Άρα, το πρυτανικό συμβούλιο εκφράζει μία ξεπερασμένη και καταδικασμένη από την ιστορία άποψη γιά το Πανεπιστήμιο Πατρών. Τα υπόλοιπα είναι ωραιοποιήσεις.
  Δεύτερο θέμα: Η εξαφάνιση των 3 τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας που ακολούθησε την κατάργηση του ίδιου από την κυβέρνηση Βενιζέλου-Σαμαρά. Να δούμε το τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών. Όλοι οι καθηγητές του τμήματος εντάχτηκαν στο νέο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο Αγρίνιο, με σκοπό να ενταχτούν σε τομέα του. Όμως, υπάρχουν και λίγοι με αντικείμενο καθαρά Πληροφορικής Τεχνολογίας, δηλαδή πολύ μακριά από το αντικείμενο της Ιστορίας-Αρχαιολογίας κι όταν αυτό έρθει στην Πάτρα, σίγουρα θα μετακινηθούν σε άλλο, καθαρά τεχνολογικό τμήμα. Υπάρχουν και οι υπόλοιποι, που είναι αρκετοί, οι οποίοι έχουν αντικείμενα γύρω από την Πολιτισμική Διαχείριση, Τεχνολογία, ακόμα και Μουσειολογία. Δηλαδή εδώ δημιουργείται ένας πυρήνας καθηγητών με αντικείμενα σχετικά με την Πολιτισμική Διαχείριση και τη Μουσειολογία κι όχι την Ιστορία-Αρχαιολογία που όμως αυτό το τμήμα θέλουν να καταργήσουν. Υπάρχουν 2 καθηγητές στο τμήμα του Πύργου, δύο που θέλουν να έρθουν από τη ΔΕ ως ΕΔΙΠ και 4 ακόμα από το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας και το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία οι οποίοι και δίδαξαν μαθήματα στη Μουσειολογία Πύργου, μας κάνουν περίπου 8 διδάσκοντες. Άρα μπορεί να σταθεί ένα τμήμα Μουσειολογίας αξιοπρεπώς. Το θέμα είναι αν το θέλει το Πανεπιστήμιο Πατρών. Κι αυτή η βούληση δεν υπάρχει. Επίσης, υπάρχει θέμα που θα πάει αυτό το τμήμα αν δεχτούμε ότι θα ιδρυθεί και ότι το τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας θα πάει στο Ρίο. Οι καθηγητές δε θα δεχτούν να πάνε στον Πύργο, μία ώρα μακριά και σ’ αυτό το δρόμο-σκοτώστρα. Υπάρχει μία λύση πολύ καλή που μπορεί να λύσει κι άλλα προβλήματα. Όλων των πόλεων.
  Καταρχήν να σπάσει η Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών σε Ανθρωπιστικών με τμήματα Θεατρικών Σπουδών, Ιστορίας-Αρχαιολογίας, Φιλολογίας και Φιλοσοφίας με έδρα την Πάτρα και Σχολή Κοινωνικών Επιστημών με τμήματα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Επιστημών Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας με έδρα την Πάτρα και Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος με έδρα το Αίγιο. Στα κεντρικά πανεπιστήμια όπως και σε κείνα του εξωτερικού οι Ανθρωπιστικές είναι πάντα χωρισμένες από τις Κοινωνικές Επιστήμες. Και δε ζούμε στο 1990 που όλα αυτά τα τμήματα είτε δεν υπήρχαν, είτε δεν είχαν καθηγητές. Επίσης, θα υπάρχει μόνο ένα τμήμα εκτός Πατρών κι εκείνο στο Αίγιο που ας σημειωθεί είναι μεταξύ Πάτρας κι Αθήνας και η εισροή τόσο καθηγητών, όσο και φοιτητών κι από Αττική είναι δεδομένη. Ακόμα το Αίγιο είναι μισή ώρα από το Ρίο.
  Αντίστοιχα, το τμήμα Φυσικοθεραπείας να μετακινηθεί από το Αίγιο στην Αμαλιάδα. Και τέλος, να ιδρυθεί Τμήμα ΕΦΑΑ στον Πύργο. Μαζί με το τμήμα Φυσικοθεραπείας στην Αμαλιάδα, θ’ αποτελέσουν ξεχωριστή σχολή κατά το πρότυπο της Σχολής στα Τρίκαλα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
  Τρίτο θέμα: Γιατί βγαίνει η Ζωϊκή Παραγωγή από το τμήμα Αλείας στο Αγρίνιο; Γιατί είναι τόσο συντηρητικό και γειωμένο το πρυτανικό συμβούλιο; Δεν τελειώνουν τα διδακτορικά. Υπάρχουν φερέλπιδες νέοι που εκτιμούν σιγά σιγά όλα τα γνωστικά αντικείμενα. Επίσης, τί θα κάνουν με το τμήμα Βιοτεχνολογίας που προτεινόταν από το Γαβρόγλου; Αλλά ξέρω. Είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη παρεμφερών τμημάτων που υπάρχουν από παλιά στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Έστω, να το δεχτώ. Όμως το τμήμα Διοίκησης και Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων που έχει ήδη πιστοποιηθεί, συνεργάζεται με τοπικούς φορείς κλπ. γιατί να καταργηθεί; Υπάρχουν απόψεις που λένε ότι είναι κατά πολύ καλύτερο στην πράξη από το νεοσυσταθέν τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, το οποίο εδρεύει στην Πάτρα. Το τελευταίο έχει καθαρά θεωρητική κατεύθυνση και είναι μακριά από την πρωτογενή παραγωγή που αποφέρει πλούτο στην περιοχή. Εξάλλου δεν το γνωρίζει κανείς φοιτητής, όπως και το πρυτανικό συμβούλιο δε γνώριζε και δε γνωρίζει ούτε τις γεωπονικές, ούτε τις καθαρά εφαρμοσμένες ειδικότητες. Η δε βάση του είναι πολύ χαμηλά. Εκεί, γιατί δεν παίρνουν απόφαση να το διαλύσουν. Μήπως γιατί εδρεύει στην Πάτρα; Εγώ προτείνω να διαλυθεί αυτό και να διατηρηθεί το τμήμα Διοίκησης Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων στο Αγρίνιο.
  Οι ενδιαφερόμενοι αυτοδιοικητικοί παράγοντες των αναφερόμενων πόλεων ας πάρουν κάποιες ιδέες από το μήνυμά μου. γιά τον πόλεμο που ξεκινά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.