Στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία ( σ.σ. στην Έκθεση) εξετάζονται σήμερα (30/5) οι μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) στις Πανελλαδικές Εξετάσεις προκειμένου να «εξασφαλίσουν» μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2025-26.
Οι υποψήφιοι εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία που είναι μάθημα Γενικής Παιδείας.
Το θέμα της Έκθεσης αφορούσε τη δημιουργικότητα ενώ οι υποψήφιοι έπρεπε να γράψουν ένα άρθρο στο οποίο θα εξηγούσαν τους λόγους για τους οποίους το σύγχρονο σχολείο οφείλει να καλλιεργεί τη δημιουργικότητα των μαθητών/μαθητριών και τους τρόπους με τους οποίους εσείς επιλέγετε στην προσωπική σας ζωή να εκφράσετε τη δημιουργικότητά σας.
Δείτε εδώ τα θέματα στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία καθώς και τις απαντήσεις
Σχολιασμός θεμάτων από το Φροντιστήριο «Εν Τάξη»
Οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων των Γενικών Λυκείων εξετάστηκαν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών απαντώντας σε θέματα μη λογοτεχνικού και λογοτεχνικού κειμένου.
Το θεματικό πλαίσιο είναι ανθρωποκεντρικό κι αναμενόμενο για τις εξετάσεις, και αφορούσε τη δημιουργικότητα. Τα θέματα της θεωρίας ήταν εύστοχα, ποιοτικά και διαβαθμισμένης δυσκολίας. Απαιτούσαν πολύ καλή γνώση της ύλης όλων των τάξεων του Λυκείου. Απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές.
Το λογοτεχνικό κείμενο του Γ. Ιωάννου ήταν απαιτητικό συγκριτικά με τα περσινά θέματα, αλλά οι μαθητές μπορούσαν να εντοπίσουν αρκετούς κειμενικούς δείκτες. Το θέμα Δ αφορούσε άρθρο με σαφή διάκριση των δυο ζητουμένων. Συνοψίζοντας, τα θέματα απευθύνονταν σε καλά προετοιμασμένους μαθητές, οι οποίοι είχαν ασκηθεί σε διαγωνίσματα προσομοίωσης αντίστοιχου επιπέδου.