Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021

Ελαιοπαραγωγoί Αιτωλικού: υποχρέωση παραγωγών, μεσιτών, εμπόρων και βουλευτών να σώσουμε την ελιά!  

Ελαιοπαραγωγoί Αιτωλικού: υποχρέωση παραγωγών, μεσιτών, εμπόρων και  βουλευτών να σώσουμε την ελιά!  

Σε έκτακτη γενική συνέλευση παρουσία της πλειοψηφίας των μελών του ο Αγροτικός Σύλλογος Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού συζήτησε διεξοδικά το φλέγον ζήτημα της επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς «καλαμών», η οποία και αποτελεί τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής της περιοχής μας.

Σχετικά αναφέρει η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού:

Σε μια πολύωρη «ζωηρή» συζήτηση στην οποία συνέβαλαν σχεδόν όλοι οι παριστάμενοι και που διεξήχθη με όλες τις προβλεπόμενες λόγω της πανδημίας προφυλάξεις Διοικητικό Συμβούλιο και παραγωγοί κατέληξαν στα παρακάτω:

Θα ήταν επωφελές για όλους του παραγωγούς να επικεντρωθούν στη συλλογή της ανώτερης δυνατής ποιότητας ελαιόκαρπού. Αυτή τη στιγμή υπάρχει αδιάθετη παραγωγή στις αποθήκες και κατά κύριο λόγο τα μικρότερα μεγέθη διότι οι μεσίτες εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη του παραγωγού φέτος επέλεγαν μόνο τα μεγέθη που επιθυμούσαν.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις τιμολογιακές τάσεις που παρατηρούνται αυτή τη στιγμή για τη νέα παραγωγή, έχει σαν αποτέλεσμα να μην γνωρίζουν οι παραγωγοί αν θα πρέπει να αποθηκεύσουν τα μικρότερα μεγέθη ή να τα πάνε για λάδι καθώς πιθανή μακροχρόνια αποθήκευσή τους ή πώληση σε πολύ χαμηλή τιμή είναι ασύμφορη.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης αναλώθηκε από όλους μας σχετικά με την στάση που θα πρέπει να έχουν τα μέλη μας απέναντι στα εργοστάσια τυποποίησης και ιδιαίτερα την περίοδο που αυτά έχουν ανάγκη για καρπό. Μια συνεργασία θα πρέπει να είναι επωφελής και μακροχρόνια και όχι στη λογική της μίας φοράς από πλευράς παραγωγών. Αντίστοιχα και τα εργοστάσια-μεσίτες θα πρέπει να μην πιέζουν τους παραγωγούς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία «πίνοντάς τους το αίμα» καθώς αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την εξαθλίωσή των οικογενειών τους και τελικά την εγκατάλειψη των ελαιώνων.

Στόχος του Συλλόγου μας είναι να βελτιωθεί η συνεργασία των παραγωγών με τους εμπόρους καθώς αυτό επιτάσσει το συμφέρον όλων όσοι ζουν από την ελιά, το εθνικό μας προϊόν.

Αυτή τη στιγμή ο μόνος άνθρωπος και το μοναδικό εργοστάσιο που δείχνει καλή διάθεση και προσπαθεί να υποβοηθήσει την κατάσταση και να στηρίξει τους παραγωγούς είναι ο αντιπρόεδρος της ΠΕΜΕΤΕ κ. Κώστας Ζούκας.

Η ελιά καλαμών, το εθνικό προϊόν όπως προαναφέραμε, αποτελεί τον πυλώνα της οικονομίας της περιοχής μας. Στο πλαίσιο αυτό μας φαίνεται παράλογη και συνάμα εξοργιστική η ουσιαστική απουσία του συνόλου των βουλευτών του νομού μας.

Αν τους είναι αδιάφορος ο κλάδος των ελαιοπαραγωγών ο οποίος αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας του νομού μας τότε καλώς απουσιάζουν. Σε αντίθετη περίπτωση τους προτείνουμε να σταθούν έμπρακτα στο πλευρό μας διότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο τις οικογένειές μας αλλά το σύνολο των κατοίκων του νομού εκλογής τους.

Ας αφήσουν πλέον τα κόμματα στην άκρη και ας ενωθούν και οι 7 για να στηρίξουν τον κλάδο μας. Δρώντας όλοι μαζί  στηρίζοντας τις χιλιάδες οικογένειες που ζουν από την ελιά έχετε μόνο να κερδίσετε. Διαφορετικά η τωρινή σας απουσία θα εκτιμηθεί και την ώρα της κάλπης.

Ο κλάδος της ελιάς περνάει μεγάλη κρίση. Αποτελεί υποχρέωση όλων μας: παραγωγών, μεσιτών, εμπόρων αλλά και των τοπικών βουλευτών να συστρατευθούμε  όλοι μαζί με ένα και μόνο στόχο: Να σώσουμε την ελιά!

ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Θέματα που ενδιαφέρουν

1 Σχόλιο

  1. Εύη

    Ο λαός αυτός απέδειξε πολλές φορές ότι έχει μνήμη χρυσόψαρου! Μετά τα γεγονότα των Ιμίων πήγαν και ψήφισαν πάλι Σημίτη! Νομίζετε ότι θα ιδρώσει το αυτί τους αν τους απειλησετε με το γνωστό επιχείρημα της κάλπης;Μια χαρά επανεκλέγονται ξανά και ξανά παρόλο που τα ονόματά κάποιων φιγουραραν για καιρό σε σκοτεινές και τρανταχτες υποθέσεις δωροδοκίας που έβγαζαν μάτι. Χωρίς αιδώ κατέβαιναν και ζητούσαν την ψήφο του κόσμου ,αυτού που τους στηρίζει χρόνια και χρόνια χωρίς να παράγουν τίποτε .. Για να μην είμαστε άδικοι , μάλλον κάτι παρήγαγαν , μαζικούς διορισμούς ! Τώρα όμως δεν υπάρχουν τα φράγκα για να συνεχίσουν αυτό το βιολί ! Γιατί λοιπόν αυτός ο λαός τους στηρίζει; Μάλλον από υποχρέωση για τα παιδάκια του ,που ”ταχτοποιηθηκαν”! Δεν είναι περίεργο που θα χάσετε την επιδότηση από λανθασμένες οδηγίες και κωδικούς που εστάλησαν και δεν σηκώνουν τον τόπο για αυτό οι βουλευτές σας ; Με τι μούτρα θα κατέβουν ξανά στον νομό για να σας αντικρίσουν ,όταν η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη;Με τα ίδια συνηθισμένα ανάγωγα μουτράκια! Να τους χαιρόμαστε και περαστικά μας!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.