Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου, 2021

Έλενα Κουντουρά στο agrinionews.gr: θέλουμε ισχυρή και υπερήφανη Ελλάδα που θα χαράσσει προοδευτικές πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο

Έλενα Κουντουρά στο agrinionews.gr: θέλουμε  ισχυρή και υπερήφανη Ελλάδα που θα χαράσσει προοδευτικές πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο

«Απέναντι από τη δική μας κοινωνική οικονομική πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο  υπάρχει μία νεοφιλελεύθερη πολιτική η οποία έχει απέναντι τον άνθρωπο», αναφέρει χαρακτηριστικά στο agrinionews.gr η κυρία Έλενα Κουντουρά. Η υποψήφια ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παραχώρησε συνέντευξη με την ευκαιρία της παρουσίας της στο Αγρίνιο για την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα. «Θέλουμε να επικρατήσουν πολιτικές απέναντι στις ανισότητες, για ίσες ευκαιρίες», αναφέρει η μέχρι πρόσφατα υπουργός Τουρισμού. Για το έργο της στο υπουργείο εξάλλου μιλά διεξοδικά και ιδιαίτερα στέκεται στο ζήτημα της Μαρίνας Μεσολογγίου. Αναφέρεται στο διακύβευμα των εκλογών και στέλνει το δικό της μήνυμα.

Αναλυτικά η συνέντευξη της Έλενας Κουντουρα:

Ποιο είναι το βασικό διακύβευμα των Ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου;

Αυτές οι ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ κρίσιμες για την πορεία της Ευρώπης, για το μέλλον όλων των μελών κρατών και φυσικά της Ελλάδας. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές  που επικράτησαν στο παρελθόν έφεραν φτώχεια και ανεργία. Επίσης αύξηση των ακραίων φωνών στην Ευρώπη.

Ο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» έχει ένα πρόγραμμα με επίκεντρο τον άνθρωπο. Είναι πολύ σημαντικό γιατί είμαστε απέναντι από τις πολιτικές λιτότητας που έφεραν την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, αλλά πάνω απ’ όλα κοινωνική και οικονομική παρακμή.

Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να διεκδικήσουμε για την πατρίδα μας εκεί που θα χαραχθούν οι ευρωπαϊκές πολιτικές για τα επόμενα χρόνια. Να διεκδικήσουμε για την οικονομία, την κοινωνία. Να είμαστε απέναντι από τις ακραίες φωνές και απέναντι στις πολιτικές λιτότητας. Θέλουμε ίσες ευκαιρίες για όλους.

Πολύ σημαντική εξάλλου είναι η ασφάλεια  η οποία τα επόμενα χρόνια θα απασχολήσει ιδιαίτερα την Ευρώπη. Το μεταναστευτικό, που δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών που τα επόμενα χρόνια θα φέρει ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και φυσικά σημαντική είναι και η κλιματική αλλαγή.

Όλα αυτά με προοδευτικές κοινωνικές πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο θα είναι το διακύβευμα για τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε να επικρατήσουν πολιτικές απέναντι στις ανισότητες, για ίσες ευκαιρίες.

“Αυτή η ομάδα των 21 ευρωβουλευτών, απ’ όλες τις παρατάξεις, θα είναι η «Εθνική Ελλάδος» που θα διεκδικήσει στην Ευρώπη οφέλη για την πατρίδα μας”

Ποιες είναι οι δικές σας προτεραιότητες;

Η πολιτική μου διαδρομή και το έργο μου έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχω πρωτοστατήσει σε όλες τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις και έχω στηρίξει όλα τα προοδευτικά σχέδια που αφορούν την ισότητα των φίλων και μάλιστα έχω πρωτοστατήσει σε νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με την ενδοοικογενειακή βία.

Είναι πολύ σημαντικό ότι το νομοσχέδιο που αφορούσε την ενδοοικογενειακή βία το στήριξαν όλες οι παρατάξεις. Γνωρίζετε ότι πολύ δύσκολα ενώνονται όλοι.

Ο όρος σεξουαλική παρενόχληση μπήκε για πρώτη φορά το 2006 στο Εθνικό Δίκαιο. Τα θέματα ισότητας φύλων, τα θέματα που αφορούν την ιθαγένεια και αυτά που αφορούν την ταυτότητα φύλου, το σύμφωνο συμβίωσης ή την απλή αναλογική, όλα αυτά τα προοδευτικά νομοσχέδια για το καλό της κοινωνίας, δείχνουν ότι η δική μας πολιτική πρόταση είναι απέναντι στις φιλελεύθερες πολιτικές που έφεραν την καταστροφή τα προηγούμενα χρόνια.

Άρα πρέπει να σηκωθούνε όλοι από τον καναπέ- και το λέω με πολύ αγάπη- για να ψηφίσουν τους ικανούς, αυτούς που πιστεύουν ότι μπορούν να τους εκπροσωπήσουν επάξια στην Ευρώπη για τα επόμενα πέντε χρόνια. Γιατί αυτή η ομάδα των 21 ευρωβουλευτών, απ’ όλες τις παρατάξεις, θα είναι η «Εθνική Ελλάδος» που θα διεκδικήσει στην Ευρώπη οφέλη για την πατρίδα μας .

Που έχει τεθεί ο «εκλογικός πήχης» για τον «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία»;

Για εμάς είναι η νίκη. Η κυβέρνησή μας έχει κάνει ένα πολύ μεγάλο έργο, πάντα με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και το εθνικό συμφέρον. Στήριξε κοινωνικές πολιτικές και έδειξε ότι νοιάζεται.

Μόλις δημιουργήθηκε ο δημοσιονομικός χώρος καταφέραμε να δώσουμε όλα αυτά τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός μας από τον Σεπτέμβριο του 2018 δεσμεύτηκε στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης ότι από τότε που βγήκαμε από τα μνημόνια, πλέον αποφασίζουμε για το μέλλον μας και μπορούμε να χαράξουμε τις πολιτικές εκείνες που θα φέρουν τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης τα οποία εξήγγειλε’.Εγιναν νόμος του κράτους και αυτή τη στιγμή υλοποιούνται.

Μόλις βρήκαμε λίγο περισσότερο δημοσιονομικό χώρο φέραμε και άλλα νέα μόνιμα μέτρα για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Είναι λίγο θλιβερό όταν αυτά τα μέτρα ,τα οποία είχαν εξαγγελθεί μήνες πριν, γίνανε νόμοι του κράτους και υλοποιούνται προς όφελος της κοινωνίας, να ονομάζονται από την αντιπολίτευση ως ξεδιάντροπα μέτρα και ελεημοσύνης.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει. Βλέπουμε ότι απέναντι από τη δική μας κοινωνική οικονομική πολιτική με επίκεντρο τον άνθρωπο, υπάρχει μία νεοφιλελεύθερη πολιτική η οποία έχει απέναντι τον άνθρωπο, έχει αντιλαϊκά μέτρα και είναι κάτι το οποίο σε αυτές τις κάλπες, όταν θα πάμε να ψηφίσουμε για τις ευρωεκλογές, πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στον Αλέξη Τσίπρα. Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση, έβαλε τα θεμέλια για την ανάπτυξη και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και είναι μία κυβέρνηση που νοιάζεται και υλοποιεί κοινωνική πολιτική παρά τις δυσκολίες.

Παραλάβαμε μία Ελλάδα πτωχευμένη, έναν λαό χρεοκοπημένο με δεσμεύσεις που δεν μπορούσαμε να υπερβούμε και κατορθώσαμε μέσα σε τρία χρόνια να αλλάξουμε αυτή την εικόνα και το κύρος της Ελλάδος να μεγαλώσει. Να αντιστρέψουμε την αρνητική εικόνα του Grexitκαι, την εικόνα ότι οι έλληνες είναι τεμπέληδες και τρώγανε τα λεφτά των Ευρωπαίων φορολογούμενων και να είμαστε πλέον μία Ελλάδα που στέκεται στα πόδια της με την κοινωνία όρθια .Πλέον βλέπουμε την βελτίωση στην καθημερινότητά μας.

Πιστεύω η στήριξη στην κυβέρνηση θα στείλει ένα μήνυμα ότι είμαστε υπέρ των προοδευτικών αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός θα στηρίξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και στις επόμενες εθνικές εκλογές, γιατί βάζουμε τις βάσεις για να φέρουμε την κανονικότητα και την ευημερία έτσι όπως αξίζει στην πατρίδα μας.

Ποια   βήματα έγιναν επί των ημερών σας ως υπουργός Τουρισμού για την ανάπτυξη στη Δυτική Ελλάδα:

Τα βήματα ήταν για όλη την Ελλάδα. Βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού σε ολόκληρη την Ελλάδα. Υπεύθυνη ανάπτυξη του τουρισμού. Σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μία συγκεκριμένη στρατηγική τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Μία στρατηγική που είχαμε να κάνουμε με την επιμήκυνση της θερινής περιόδου, την ενίσχυση της χειμερινής. Θεματικά προϊόντα τα οποία δημιουργήθηκαν για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε και νέους προορισμούς, οι οποίοι δεν ήταν τόσο δημοφιλείς στην πατρίδα μας. Ανοίξαμε νέες αγορές όπως είναι η Μέση Ανατολή, υψηλού εισοδήματος, και άλλες όπως η Κίνα, η Ινδία…

Ενισχύσαμε πολύ δυναμικά τις παραδοσιακές μας αγορές της Ευρώπης αλλά και τη Ρωσία, τον Καναδά και την Αμερική. Κάναμε πολύ σημαντικές συμφωνίες για να διεκδικήσουμε μεγαλύτερο τουριστικό μερίδιο και το πιο σημαντικό που αφορά και τη Δυτική Ελλάδα, διεκδικήσαμε απευθείας πτήσεις και περισσότερα πτητικά προγράμματα έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατό περισσότερες αφίξεις.

Οι αφίξεις στη Δυτική Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου κατά 24%. Περίπου 18% αύξηση στις διανυκτερεύσεις και 33% αύξηση στα τουριστικά έσοδα. Το αεροδρόμιο του Ακτίου, παραδείγματος χάρη, είχε αύξηση την τελευταία τετραετία άνω του 60% στις διεθνείς αφήξεις. Είναι πολύ σημαντικό να πούμε ότι είχαμε αύξηση περίπου 20% και στον Άραξο.

Από εκεί και πέρα, η Δυτική Ελλάδα το 2018 είχε περίπου 700.000 τουριστικές αφήξεις. Αν συγκρίνουμε με το παρελθόν, από το 2015 και έπειτα υπήρχε συνεχόμενη αύξηση. Δηλαδή,σε απόλυτα νούμερα, 700.000 αφήξεις το 2018 σε σχέση με τις 560.000 αφήξεις του 2017. Επίσης 212 εκατομμύρια ευρώ αμιγώς ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2018, έναντι 159 εκατομμυρίων το 2017.

Κάθε χρόνο υπήρχε αύξηση και είμαστε περήφανοι γιατί είναι μία περιφέρεια η οποία δεν είχε ιδιαίτερο τουρισμό. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια μπήκε στον τουριστικό χάρτη και ενισχύσαμε πάρα πολύ το ξενοδοχειακό δυναμικό με κλίνες και ξεμπλοκάραμε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, την μαρίνα Μεσολογγίου.

Όταν παραλάβαμε το έργο της μαρίνας είχε πάρα πολλά προβλήματα, από το 2009 ακόμη. Πάρα πολλά εμπόδια. Κατορθώσαμε να υπογράψουμε με τον Φορέα Διαχείρισης τη νέα σύμβαση στις 2 Μαΐου 2019 έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει αυτό το έργο. Η μαρίνα Μεσολογγίου είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για το οποίο μας πήρε πάρα πολύ χρόνο να φέρουμε τις νομοθετικές ρυθμίσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες και συναρμοδιότητες πάρα πολλών υπουργείων.

Η πρώτη υπογραφή για τις περιβαλλοντικές μελέτες για την μαρίνα Μεσολογγίου μπήκε από τον κ. Φάμελλο. Η δεύτερη ήταν η δική μου, που παραχώρησα πλέον στον Φορέα. Κάναμε πολύ μεθοδικά όλα τα βήματα προκειμένου να φέρουμε ανάπτυξη. Μας ενδιαφέρει πάρα πολύ ο θαλάσσιος τουρισμός και φυσικά οι μαρίνες είναι προτεραιότητά μας όπως και το λιμάνι.

Μας ενδιαφέρει πολύ και η σύνδεση με την πρωτογενή παραγωγή. Υπάρχουν ιχθυοκαλλιέργειες στην Αιτωλοακαρνανίας. Έχουμε ενισχύσει και τον θεματικό τουρισμό που έχει να κάνει και με τον τουρισμό περιπέτειας. Έχει να κάνει με τον ιαματικό τουρισμό, τη γαστρονομία, πέρα από την ιστορία και τον πολιτισμό που βέβαια είναι οι πρωταγωνιστές στην πατρίδα μας.

Όλοι όσοι έρχονται απολαμβάνουν τη ζεστή φιλοξενία. Μην ξεχνάμε ότι το 2018 σπάσαμε όλα τα ρεκόρ. Φέραμε πάνω από 33 εκατομμύρια τουρίστες με συγκεκριμένη στρατηγική σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, τις περιφέρειες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια. Δείξαμε όταν οι Έλληνες συνεργάζονται τι σπουδαία αποτελέσματα μπορούν να φέρουν.

Σε αυτό βοήθησαν πολύ και οι βουλευτές όλων των παρατάξεων οι οποίοι μου μετέφεραν τα θέματα της περιφέρειάς τους. Ότι βοήθεια έδωσα για να προβληθούν αυτές οι περιφέρειες μέσα από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού δόθηκε για να προωθηθεί ο τουρισμός και χωρίς κομματικές ταμπέλες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού, 18,5 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα. Ο τουρισμός αυξήθηκε το 2018 συνολικά 3,5 φορές παραπάνω από την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδος, αλλά και τον μέσο όρο της Ευρώπης.

Είναι λοιπόν σημαντικό να πούμε ότι ο τουρισμός στα δύσκολα αυτά χρόνια, κράτησε την οικονομία της πατρίδας μας και έτσι μπορέσαμε να κάνουμε καλύτερη κοινωνική οικονομική πολιτική.

Είμαι πολύ περήφανη γιατί σε αυτά τα μόνιμα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο Ζάππειο πριν από λίγες ημέρες, διεκδίκησα να μειωθεί το ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% το 2019. Μάλιστα το 2020 το ΦΠΑ στην εστίαση αλλά και στη διαμονή θα μειωθεί από το 13% στο 11%.

Αυτό είναι κάτι που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον τουρισμό και το είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός ότι θα γινόταν μόλις θα δημιουργούνταν ο δημοσιονομικός χώρος. Θα ελαφρύνουμε φυσικά όλους τους τομείς ώστε να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί.

Πρέπει επίσης να πω ότι έχει ξεκινήσει πάρα πολύ καλά και το 2019 γιατί βάλαμε τις βάσεις. Παρά το ότι το 2018 ήταν χρονιά ρεκόρ, το πρώτο τετράμηνο του 2019 ξεκίνησε με 10% αύξηση στις αφήξεις και περίπου 40% αύξηση κατά μέσο όρο στα έσοδα. Αυτή θα είναι και μία καταπληκτική χρονιά για την κρουαζιέρα. Ήδη έχει αυξηθεί κατά 4-5% και ίσως αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Είμαστε λοιπόν χαρούμενοι που, παρά το ότι είναι μία δύσκολη χρονιά, ο τουρισμός όσο ευαίσθητος, άλλο τόσο ανθεκτικός είναι. Πιστεύω ότι θα κυλίσει πάρα πολύ καλά γιατί βασιζόμαστε στα έσοδα του τουρισμού για να συνεχίσουμε την δυναμική πολιτική μας.

Το  μήνυμα σας στους Αιτωλοακαρνάνες που θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές:

Πρέπει να ψηφίσουν και να αντιληφθούν ότι αυτές οι εκλογές είναι κρίσιμες για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης. Πρέπει να στηρίξουν τους υποψηφίους που πιστεύουν ότι μπορούν να τους εκπροσωπήσουν με τον καλύτερο τρόπο στην Ευρώπη. Όπως είπα και πριν, αυτοί οι 21 Ευρωβουλευτές θα είναι η «Εθνική Ελλάδος».

Θα είναι αυτοί που θα διεκδικήσουν τα μέγιστα για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Πρέπει να κρίνουν  όλους τους υποψηφίους από την προσφορά τους, από τις επιλογές τους, από το έργο τους και μόνο. Θέλουμε να έχουμε μία δυνατή φωνή στην Ευρώπη. Μία ισχυρή και υπερήφανη Ελλάδα που θα συμμετέχει και θα χαράσσει προοδευτικές πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γι’ αυτό ζητάω τη νίκη του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία». Για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε περισσότερα για τους πολίτες.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.