Τρίτη, 13 Απριλίου, 2021

Ελιά Καλαμών: ικανοποίηση στους ελαιοπαραγωγούς του Αιτωλικού για τους χειρισμούς του περιφερειάρχη

Ελιά Καλαμών: ικανοποίηση στους ελαιοπαραγωγούς του Αιτωλικού για τους χειρισμούς του περιφερειάρχη

Ως γνωστόν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα παρέμβει υπέρ του «εθνικού προϊόντος» στην εκδίκαση της προσφυγής που έχει καταθέσει ο «Σύλλογος υπέρ των μεσσηνιακών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης –ΣΥΜΕΠΟΠ», στις 26 Μαΐου 2020, οπότε συζητείται η προσφυγή που έγινε το 2018 στο Συμβόλαιο της Επικρατείας, αναφορικά με την προστασία του ΠΟΠ, για την ονομασία της ποικιλίας «Ελιά Καλαμάτας».

Ο ΣΥΜΕΠΟΠ ζητά την ακύρωση της υπουργικής απόφασης (του Β. Αποστόλου) που αφορούσε τα συνώνυμα της ποικιλίας ελιάς Καλαμών, ωστόσο στην περίπτωση που γίνει δεκτή η επίδικη αίτηση ακύρωσης, 65.000 τόνοι επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών που εξάγονται με την γνωστή εμπορική ονομασία (Kalamataolives), θα αλλάξουν άμεσα την εμπορική ονομασία τους, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται από τους καταναλωτές των αγορών του εξωτερικού με σοβαρές επιπτώσεις.

Ενδεχόμενη αποδοχή της αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, γιατί θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα της Αιτωλοακαρνανίας που είναι η σπουδαιότερη περιοχή παραγωγής.

Ο Αγροτικός Σύλλογός Ελαιοπαραγωγών Αιτωλικού εκφράζει την ικανοποίηση του για τις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη αναφορικά με την κατοχύρωση, στήριξη και προώθηση της επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς που παράγεται στο Νομό μας.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου:

Με ιδιαίτερη ικανοποίησή ο Σύλλογός μας παρακολουθεί στενά τις ενέργειες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και προσωπικά του Περιφερειάρχη κ. Νεκτάριου Φαρμάκη αναφορικά με την κατοχύρωση, στήριξη και προώθηση της επιτραπέζιας βρώσιμης ελιάς που παράγεται στο Νομό μας.

Η ένταξή της ελιάς παραγωγής του τόπου μας στον σχετικό κατάλογο του Υπουργείου το 2018 αποτέλεσε τη δικαίωση των προσπαθειών όλων όσοι απασχολούνται στην καλλιέργεια του «Εθνικού Προϊόντος». Ως εκπρόσωποι ενός συλλόγου που εκπροσωπεί δεκάδες οικογένειες ελαιοπαραγωγών έχουμε προβεί από το 2011, οπότε και ιδρύθηκε ο σύλλογός μας, σε σειρά δράσεων για την προάσπιση και την προώθηση των συμφερόντων μας.

Υπογραμμίζουμε εδώ ότι σε ανύποπτο χρονικό διάστημα, στις αρχές του Σεπτέμβρη του 2019 αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας (αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Φώτη Ακρίδα, τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Χάσκο, και το μέλος του ΔΣ Γιάννη Νικολόπουλο) επισκέφθηκε τον κ. Φαρμάκη και του θέσαμε δια ζώσης και μετ επιτάσεως τα προβλήματα των συναδέλφων. Όπως είχαμε σημειώσει στο δελτίο τύπου που είχαμε εκδώσει τότε (12/9/2019) μας είχε εκπλήξει η θετική στάση του Περιφερειάρχη αλλά και η λεπτομερής και εμπεριστατωμένη γνώση του στο σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που του θέσαμε.

Σήμερα, ενεργώντας ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του συνόλου των καλλιεργητών ελιάς της περιοχής μας αλλά και ως οξύνους και εμβριθής νομικός που είναι, κινητοποιεί όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του για την προστασία της παραγωγής μας και του κόπου μας. Αποτελεί πραγματικά μεγάλη τύχη για την περιοχή μας ότι στο «τιμόνι» της Περιφέρειας βρίσκονται άνθρωποι με γνώση και κυρίως με προσωπική επαφή με τους πολίτες, οι οποίοι τους ενημερώνουν χωρίς μεσάζοντες για το τι ακριβώς συμβαίνει στην κοινωνία.
Ο ρόλος του συλλόγου μας είναι, μεταξύ άλλων, η διαρκής ενημέρωση κάθε αρμοδίου για ζητήματα που εκ θέσεως τα γνωρίζουμε καλύτερα απ τον καθένα.

Να σημειώσουμε τέλος εδώ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο, «σε ό,τι αφορά την ετήσια παραγωγή της ποικιλίας «Καλαμάτα» που καταλήγει σε επιτραπέζια χρήση προέρχεται κατά 44% από την Αιτωλοακαρνανία, 28% από την Λακωνία, 18% από την Φθιώτιδα, 7% από άλλες περιοχές και μόλις 3% από την Μεσσηνία».
Και μόνο αυτό το στοιχείο κατά τη γνώμη μας καταδεικνύει το αναγκαίο και δίκαιο της παρέμβασης της Περιφέρειας στη σχετική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.