Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου, 2021

Οι Ελληνες, ώριμοι χρήστες του Διαδικτύου

Οι Ελληνες, ώριμοι χρήστες του Διαδικτύου

internet-thumb-largeΕκτεταμένη χρήση του Διαδικτύου, από το 60% περίπου του πληθυσμού (96% στις ηλικίες μέχρι 34 ετών), έμπειρους χρήστες με μέσον όρο ιντερνετικής ζωής 10 έτη (μεγαλύτερη από τη Βρετανία και την Κίνα) και ενίσχυση της ενημέρωσης από το Ιντερνετ (το 84,6% των χρηστών του θεωρεί πως είναι σημαντική ή πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης) καταδεικνύει έρευνα που διεξήγαγε το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Οι Ελληνες χρήστες του Διαδικτύου συνδέονται κυρίως με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή (90,6%), ανερχόμενη είναι η είσοδος στο Ιντερνετ και μέσω των κινητών τηλεφώνων (70%), ειδικά για τους πιο νέους χρήστες, ενώ οι συσκευές τύπου τάμπλετ χρησιμοποιούνται από το 40%.

Ο σημαντικότερος λόγος για όσους δεν χρησιμοποιούν το Ιντερνετ είναι η έλλειψη τεχνικών γνώσεων (48,8%), ενώ μόλις το 30,1% υποστηρίζει ότι δεν το ενδιαφέρει. Σημαντικό στοιχείο είναι η ταξική και χωροταξική διάσταση του ψηφιακού χάσματος, δηλαδή όσων χρησιμοποιούν Διαδίκτυο και όσων όχι. Η χρήση του Ιντερνετ είναι πολύ μικρότερη στους πιο φτωχούς, αφού το αξιοποιεί το 40,8% όσων έχουν μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.000 ευρώ, έναντι 85,2% όσων έχουν εισόδημα 2.000-3.000 ευρώ και 95,5% εκείνων που κερδίζουν 3.000-4.000 τον μήνα. Οι άνεργοι κάνουν χρήση σε ποσοστό 61%, καθώς οι περισσότεροι είναι σε νεότερες ηλικίες. Γεωγραφικά, η μικρότερη χρήση εμφανίζεται στις αγροτικές περιοχές, ενώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ξεπερνά το 64%, με τα νησιά του Αιγαίου στο 68%, προφανώς λόγω τουρισμού.

Η έρευνα καταγράφει τη μεγάλη αναβάθμιση του Διαδικτύου ως πηγής πληροφόρησης, αφού το 84,6% των χρηστών του θεωρεί πως είναι σημαντική ή πολύ σημαντική πηγή πληροφόρησης (το 32% θεωρεί πως οι περισσότερες πληροφορίες στο Διαδίκτυο είναι αξιόπιστες, ενώ το 37,3% θεωρεί αξιόπιστες σχεδόν τις μισές), την ώρα που τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46% για το ραδιόφωνο, 45,7% για τις εφημερίδες και μόλις 30,9% για την τηλεόραση. Μάλιστα, οι διαπροσωπικές πηγές αποτελούν πηγή πληροφόρησης για το 69% των χρηστών, αλλά και για το 74,7% όσων δεν χρησιμοποιούν Ιντερνετ. Η τηλεόραση αποτελεί την εναλλακτική για τους μη χρήστες, αφού είναι πηγή πληροφόρησης για το 66%.

Το 83,3% των χρηστών συμφωνεί ή συμφωνεί απολύτως πως οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να ασκούν διαδικτυακή κριτική στην κυβέρνηση, αλλά μόλις το 8,6% συμφωνεί απολύτως πως είναι ασφαλές να λέει οτιδήποτε σκέφτεται για την πολιτική (επιπλέον ένα 19,3% συμφωνεί). Οι περισσότεροι αποδέχονται ότι «δεν υπάρχει ιδιωτικότητα στο Διαδίκτυο» (57,6%) και εκφράζουν την ανησυχία πως αυτή μπορεί να παραβιάζεται περισσότερο από εταιρείες (64,4%), αλλά και την κυβέρνηση (55,7%).

ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ www.kathimerini.gr/

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.