Τοπία με ιστορία που μπλέκονται με τον μύθο και τον θρύλο και μια άλλη Ελλάδα που μπορεί να μην είχες φανταστεί. Όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό που θα δεις στην αποκαλούμενη ελληνική «Λοχ Νες», καθώς και εκείνη είχε το δικό της… τέρας.
Πρόκειται για μια ελώδη λίμνη που βρίσκεται στη Νότια Ελλάδα, σε υψόμετρο 600 μέτρων μεταξύ του Ολίγυρτου και της Ζήρειας. Είναι η λίμνη Στυμφαλία και έχει να σου αποκαλύψει πολλά μυστικά.
Ένα μέρος της Ελλάδας που λίγοι γνωρίζουν ότι έχει τη δική του ιστορία και παρελθόν.
Για να φτάσεις στη λίμνη θα περάσεις από μια καταπράσινη διαδρομή που σου αποδεικνύει ότι πολλές φορές όχι μόνο ο προορισμός αλλά και το ταξίδι μπορεί να είναι εξίσου όμορφα.
Αυτά τα ημιορεινά τοπία με τα κωνοφόρα δάση, τις βελανιδιές και τις καρυδιές αλλά και τα πλατάνια που ενώνονται με το θυμάρι και τη λεβάντα σε οδηγούν στην πανέμορφη λίμνη Στυμφαλία.
Πολλοί αποκαλούν τη συγκεκριμένη λίμνη και ως «Λοχ Νες», δηλαδή εκείνη της Σκωτίας στην οποία θρυλείται ότι ζούσε το ομώνυμο τέρας.
Η σύνδεσή της με έναν από τους πιο γνωστούς άθλους είναι με τον πλέον διάσημο άθλο του Ηρακλή. Εκεί λέγεται ότι ο ίδιος απομάκρυνε με κρόταλα τα ανθρωποφάγα πουλιά με τα χάλκινα ράμφη, τις απειλητικές Στυμφαλίδες Όρνιθες που κατοικούσαν στα έλη. Κατάφερε να τις νικήσει με την βοήθεια της θεάς Αθηνάς και να τις εκδιώξει οριστικά από την περιοχή, εκπληρώνοντας έτσι τον 6ο άθλο του.
Κάτι ακόμη που ίσως δεν είναι τόσο γνωστό είναι ότι η λίμνη Στυμφαλία αποτελεί τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων κι έναν από τους σημαντικότερους της Ευρώπης.