Πέμπτη, 22 Απριλίου, 2021

Ελπίζουν στον Αστακό για την επένδυση της Next e.GO Mobile

Ελπίζουν στον Αστακό για την επένδυση της Next e.GO Mobile

«30 χρόνια τώρα ακούμε για επενδύσεις που αφορούν την περιοχή και τη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. και τίποτα δεν έχει γίνει».

H αναφορά του δημάρχου Ξηρομέρου Γιάννη Τριανταφυλλάκη είναι ενδεικτική της συγκρατημένης στάσης με την οποία αντιμετωπίζεται το γεγονός πως η περιοχή του Αστακού είναι μια από τις υποψήφιες να φιλοξενήσει το εργοστάσιο συναρμολόγησης ηλεκτρικών οχημάτων της γερμανικής αυτοβιομηχανίας Next.e.GΟ.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες του epixeiro.gr αναφέρουν πως προκρίνεται, μέχρι στιγμής, η περιοχή της Καβάλας (λόγω και της ύπαρξης του λιμανιού), ενώ «υποψήφια» είναι επίσης η Κοζάνη και γενικότερα η Πτολεμαΐδα (ώστε να αξιοποιηθεί και το project της απολιγνιτοποίησης). Μια τρίτη περιοχή που εξετάζεται είναι εκείνη του Αστακού που διαθέτει τη ΝΑ.ΒΙ.ΠΕ. Πλατυγιαλίου.

Οι πληροφορίες αυτές ωστόσο δεν έπεσαν σαν κεραυνός εν αιθρία στον Αστακό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του agrinionews.gr, στον δήμο Ξηρομέρου εκφράστηκε ένα πρώτο ανεπίσημο ενδιαφέρον (interesting letter) και ζητήθηκαν κάποια στοιχεία.

Μικρά προσιτά ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα είναι το project της παραγωγικής μονάδας της Next.e.GO Mobile SE στην Ελλάδα.

Οι διεργασίες ωστόσο είναι σε πρώιμο στάδιο και οι επαφές διερευνητικές από μεριάς ιδιωτών που σε συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο καταρτίζουν τη λίστα με περιοχές που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις για μία τέτοια επένδυση.

Στόχος, όπως αναφέρουν οι πηγές του epixeiro.gr, δεν είναι μόνο να δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αλλά να αναπτυχθεί ένα ολόκληρο cluster με άλλες εταιρείες, που θα γειτνιάζουν με το εργοστάσιο και θα το εφοδιάζουν με τις απαραίτητες πρώτες ύλες. Οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι κυρίως ελληνικές, αλλά προβλέπεται και η συνεργασία με εταιρείες από γειτονικά κράτη.

Είναι προφανές πως σε περίπτωση που επιλεγόταν η περιοχή του Αστακού θα επρόκειτο για μια σημαντική εξέλιξη συνολικά για την Αιτωλοακαρνανία καθότι γίνεται λόγος για άμεσες 1.000 θέσεις εργασίας (εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό υψηλής επιστημονικής κατάρτισης) και 4.500 θέσεις ακόμη πολυτροπικών δράσεων.

Στον Αστακό η υπόθεση παρακολουθείται με ενδιαφέρον, η αισιοδοξία δεν λείπει αλλά κρατείται χαμηλά ο πήχης των προσδοκιών καθώς πολλά επενδυτικά σενάρια διακινήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες γύρω από το Πλατυγιάλι και όλα έμειναν στη θεωρία.

Την ώρα ωστόσο που οι παράγοντες άλλων περιοχών της χώρας πιέζουν για να προσελκύσουν την συγκεκριμένη επένδυση είναι αναγκαίο όσο ποτέ να συσπειρωθεί ο πολιτικός και αυτοδιοικητικός κόσμος της Αιτωλοακαρνανίας για τη διεκδίκηση.

Θέματα που ενδιαφέρουν

3 Σχόλια

  1. Άκης Ροδίτης

    Να ετοιμάζεται το ΠΑΜΕ παρακαλώ για τις σχετικές κινητοποιήσεις, μπας και το εργοστάσιο πάει τελικά στην Τουρκία. Εμείς μόνο για δημόσιο, φραπεδοτσιπουράδικα, πάγκους με σουβλάκια στα πανηγύρια και φαρμακευτικούς μπάφους είμαστε. Δεν θα γίνουμε, ούτε τα γκαρσόνια, ούτε οι εργάτες της καπιταλιστικής Ευρώπης!

  2. Άκης Ροδίτης

    Απλά και κατανοητά επίσης, για τα ψέματα που τάιζαν και συνεχίζουν να «ταϊζουν» τον κόσμο με μπούρδες, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί τους εταίροι.

    Καμμένος για Noor One: «Δεν είχα πληροφορίες για εμπλοκή Μαρινάκη στην υπόθεση»

    Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/kammenos-noor-one-den-eiha-plirofories-gia-emploki-marinaki

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.