Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Εμπαιγμός για το Αγρίνιο: δεν επανιδρύεται το Τμήμα ΔΠΠΝΤ, μεθοδεύεται η μεταφορά του Ιστορίας-Αρχαιολογίας

Εμπαιγμός για το Αγρίνιο: δεν επανιδρύεται το Τμήμα ΔΠΠΝΤ, μεθοδεύεται η μεταφορά του Ιστορίας-Αρχαιολογίας

Την μετονομασία και μεταφορά στην Πάτρα του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας εξετάζει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ενώ παραπέμπεται στις καλένδες η επανίδρυση του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών.

Στις καλένδες παραπέμπεται το ζήτημα της επανίδρυσης του  Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών γεγονός που αποτελεί εμπαιγμό για το Αγρίνιο και τους φοιτητές του που δίνουν αγώνα έδω και ένα χρόνο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες , η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επανίδρυσης του τμήματος αλλά στην ατζέντα της είναι η μετονομασία του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας σε «Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού» και εν συνεχεία η μεταφορά του στην Πάτρα, κάτι που ως γνωστόν αποτελεί επιθυμία της πρυτανείας αλλά και ακαδημαϊκών του κύκλων. Σε σχετική απάντηση μάλιστα που έδωσε στους φοιτητές  ξεκαθαρίζει πως δεν έλαβε αίτημα επανίδρυσης του Τμήματος ΔΠΠΝΤ.  Ευλογα ερωτηματικά προκύπτουν και για τους χειρισμούς της Πρυτανείας.

H απάντηση μέσω email της Γραμματείας της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης στους φοιτητές

Θυμίζουμε πως τον Απρίλιο του 2019, στα πλαίσια της ευρύτερης αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη,  το Υπουργείο Παιδείας κατήργησε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών (ΔΠΠΝΤ    ιδρύοντας, αντ’ αυτού, το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Το Τμήμα ΔΠΠΝΤ μάλιστα είχε 18 μέλη ΔΕΠ, 300 φοιτητές, 700 αποφοίτους,  επαγγελματικά δικαιώματα και πιστοποίηση από την ΑΔΙΠ τον Ιανουάριο του 2019.

Έκτοτε οι φοιτητές και απόφοιτοι του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Αγρινίου δίνουν αγώνα για την επανίδρυση του έχοντας στο πλευρό τους την τοπική κοινωνία όπως έχει εκφραστεί και με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Σε στήριξη του αιτήματος τους σύρθηκε και η Πρύτανης η οποία, παρά την έντονη διαφωνία της, δεσμεύτηκε να στηρίξει το αίτημα για επανίδρυση ενώ σχετική απόφαση έλαβε προ διμήνου και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών. Αντίστοιχη συμφωνία υπήρξε και σε σύσκεψη του περιφερειάρχη Νεκτάριου φαρμάκη με την πρύτανη Βενετσάνα Κυριαζοπούλου και τον δήμαρχο Αγρινίου Γιώργο Παπαναστασίου.

Όπως είναι φυσικό στη συνέχεια τα βλέμματα στράφηκαν στην  Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία υποτίθεται θα μελετούσε το σχετικό φάκελο που –υποτίθεται- θα λάμβανε.

Μέχρι σήμερα ωστόσο παρά τις προσπάθειες των φοιτητών αλλά και βουλευτών που κατέθεσαν σχετικά ερωτήματα ουδέν νεώτερο προέκυψε αναφορικά με την επανίδρυση του ΔΠΠΝΤ, αντιθέτως φέρεται να προχωρά η μετονομασία του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας σε «Ιστορίας-Αρχαιολογίας και Ψηφιακού Πολιτισμού» και σε δεύτερο χρόνο η μεταφορά στην Πάτρα, ενδεχόμενο εξάλλου που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους τοπικούς φορείς και κοινωνία.

Στους  φοιτητές του Τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών επικρατεί μεγάλη ανησυχία ενώ ο Σύλλογος τους με πρόσφατη επιστολή προς την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης ζήτησε επίσημη ενημέρωση. «Ειδικότερα θα θέλαμε να μάθουμε σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα της επανίδρυσης και αν απαιτείται κάποια επιπλέον ενέργεια από τους φοιτητές του τμήματος» ανέφερε η επιστολή που κοινοποιήθηκε στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, στους βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, τις αυτοδιοικητικές αρχές αλλά και σε τοπικούς φορείς.

Απάντηση δεν έλαβαν και χθες επανήλθε ο Σύλλογος των Φοιτητών με νέα επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα «επανίδρυση του τμήματος Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος & Νέων Τεχνολογιών Δ.Π.Π.Ν.Τ.» την οποία κοινοποίησε σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό προσωπικό και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

«Με μεγάλη μας  έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο πρόσφατο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας αλλά και στις αποφάσεις της ΕΘΑΕΕ δεν υπάρχει κάποιο θέμα που να αφορά το Πανεπιστήμιο Πατρών και την επανίδρυση του τμήματος μας. ΚΑΛΟΥΜΕ για μια ακόμα φορά, την ελληνική κυβέρνηση, τους αρμόδιους φορείς καθώς και την ελληνική βουλή να άρει την άδικη απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, με την οποία το τμήμα μας είναι το μοναδικό τμήμα ΑΕΙ στη χώρα, που καταργήθηκε αναιτιολόγητα, μέσα σε μία νύχτα. Ένα τμήμα με 15χρονη λειτουργία, με πρόσφατη πιστοποίηση απο την ΑΔΙΠ, με 17 μέλη ΔΕΠ, με υποδομές, με σύγχρονο πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών και με 1150 ενεργούς φοιτητές και αποφοίτους από όλη την Ελλάδα», αναφέρει η επιστολή.

Η επιστολή:

Θέματα που ενδιαφέρουν

5 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  ΑΦΟΥ ΘΑ ΓΕΜΙΣΟΥΜΕ ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΥΣ , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ !!!!

 2. Ανώνυμος

  Βρε η δημαρχαρα μας και ο περιφερειαρχας μας κανουν εργα μεγαλα και τρανα και ασχολειστε με μπουρδες σαν τα πανεπιστημια,τι να τα κανουμε στο αγρινιο αυτα,ολοι μερα θα βολταρουμε με τα ηλεκτρικα πατινια και στους αδειους πεζοδρομους μιας και δεν θα ερχετε κανενας να σπουδαζει στο κουτσοχωρι μας.Κλειστε και τα σχολεια και αφηστε μονο ενα επαλ να βγαζει εκατονταδες ψυκτικους και κομμωτες καθε χρονο.Νουδου μεχρι ο μπακογιαννης,η ντορα και ο κουλης να ειναι και οι 3 μαζι στη βουλη,αυτο μας αξιζει.

 3. Αγρινιο

  Άλλη μια φορά που οι βουλευτές μας, έδειξαν περίτρανα ότι πέρα από την καρέκλα τους στη Βουλή, δεν τους νοιάζει τίποτα!!!!

  Αι μωρέ καρακαημένο Αγρίνιο, που βγάζεις άχρηστους εκπροσώπους!!!
  Ούτε ένωση με την Ιόνιο οδό είδες, ούτε πανεπιστήμιο θα στεριώσεις ποτέ!!!!!

 4. @@@@

  Περιμενετε οπου να ναι θα βγει φωτο ο καραγκουνης με την υπουργο που θα το διαψευδει….

 5. Δημήτρης κοντονικας

  Μόνο ΝΔ
  Βρωμιαρηδες κάπνιαδες
  Θέλετε κ πανεπιστήμιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.