Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, 2020

Γιορτή του Αγίου Θωμά στον Εμπεσό

Κείμενο : Απόστολος Κων. Καρακώστας
Φωτογραφίες : του γράφοντος & Παρθενίας Χαρίτου

Στον Εμπεσό του ορεινού Βάλτου του Δήμου Αμφιλοχίας την Κυριακή 6η Οκτωβρίου 2019 γιορτάστηκε ο Άγιος Θωμάς.

Οι κάτοικοι καθώς και προσκυνητές από την γύρω περιοχή και την πόλη του Αγρινίου, ανηφόρισαν στον παλιό οικισμό του Εμπεσού και παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία που τέλεσαν οι δύο ιερείς της κοινότητας.

Η παλιά πετρόκτιστη εκκλησία του Αγίου Θωμά κτίστηκε το 1700 από τον καπετάνιο Σταθά από την Δούνιστα, (σημερινή ονομασία Σταθάς-άλλαξε το 1928) και περίπου εκατό χρόνια αργότερα το ψηλό καμπαναριό του.

Ήταν η επίσημη-κεντρική εκκλησία του χωριού μέχρι την δεκαετία του 80 που κτίστηκε ο νέος Εμπεσός στην κοιλάδα του Ινάχου.

Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το ασφαλές καταφύγιο/αποκλίστρα της ιστορικής Μηλιάς-γενέτειρας πολλών γνωστών ηρώων του αγώνα αλλά και πολύ περισσότερο άγνωστων μη καταγεγραμμένων από την επίσημη ιστορία πατριωτών-και ήταν τόπος συνάντησης και προσκυνήματοςτων Βαλτινών αγωνιστών της επανάστασης του 21.

Και συνεχίζει και σήμερα να ενώνει τους απογόνους τους μπροστά στον κοινό σκοπό της οργάνωσης συνεδρίου στην περιοχή για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την απελευθέρωση της Ελλάδας.
Στα πλαίσια της διαδικασίας αυτής η κα. Παρθενία ΧαρίτουΣυντονίστρια του Πολιτιστικού Προγράμματος “Βάλτος & Επανάσταση” συναντήθηκε και συνομίλησε με τοπικούς φορείς που εργάζονται τους τελευταίους μήνες εντατικά γι’ αυτόν τον σκοπό.

Το καλοκαίρι του 20 είναι κοντά και οι προετοιμασίες για την διενέργεια Ημερίδας Μελέτης της τοπικής Ιστορίας Ορεινού Βάλτου είναι σε διαρκή εξέλιξη, βάσει προγραμματισμού.
Από την πρώτη συνάντηση πριν δυο μήνες στο Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «το σπίτι του Θανάση» στον Εμπεσό, επακολούθησαν αρκετές άλλες και τα αρχικά σχέδια γίνονται πλέον πράξεις, όσα συζητήθηκαν έχουν δρομολογηθεί και η ανταπόκριση του κοινού είναι θεαματική.

Τώρα, με ενωμένες τις προσπάθειες όλων των απογόνων των ένδοξων πολεμιστών, θα επιτευχθεί επιτέλους-έστω και διακόσια χρόνια μετά-η αναγνώριση των θυσιών που έγιναν από εκείνους, για να μπορούμε σήμερα να είμαστε μια ελεύθερη χώρα στην οποία κυματίζει η γαλανόλευκη σημαία του Βαλτινού Γιάννη Σταθά!

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.