Σάββατο, Μάιος 25, 2019

Ένα βίντεο αφιερωμένο στο «Κελί» Γαβαλούς

Στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής  στην Κελιώτισα της Γαβαλούς είναι αφιερωμένο το νέο βίντεο του Ανδρέα Κουτσοθανάση. dji_0017w Το μοναστήρι είναι ευρέως γνωστό με την ονομασία «Κελί ή Κελλάκι»
Η ευρύτερη περιοχή αποτελούσε λημέρι του μεγάλου οπλαρχηγού της Ρούμελης κατά τον αγώνα της απελευθέρωσης από τον Τούρκικο ζυγό και ηγέτη της Τρίτης φάλαγγας κατά την έξοδο του Μεσολογγίου Δημητρίου Μακρή ο οποίος ήταν θρέμμα της Γαβαλούς.
Πίσω από το Ιερό του Καθολικού βρίσκεται ο τάφος του τελευταίου μοναχού που εγκαταβίωσε στην Ιερά Μονή, μοναχού Ησαΐα (+1943).
Από τότε και μετά έσβησε ο μοναχισμός από την Μονή και για ένα διάστημα εγκαταστάθηκε εκεί μια φτωχή οικογένεια από το χωριό της Γαβαλούς με διακόνημά τους την συντήρηση του χώρου και την διατήρηση της ζωής στο πάλε ποτέ ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Κελιώτισας.
Σήμερα από την Ιερά Μονή σώζεται μόνο το επιβλητικό πέτρινο σταυροειδή με τρούλο Καθολικό της χτισμένο το 1788 και προσφάτως ανακαινισμένο.Κοντά στο Καθολικό βρίσκεται και ένα κτήριο στο οποίο φιλοξενούνται προσκυνητές καθώς και μια πηγή που δροσίζει τους επισκέπτες.
Κάθε χρόνο πλήθος κόσμου καταφθάνει από νωρίς το απόγευμα της παραμονής στις 22 Αυγούστου από όλη την ευρύτερη περιοχή της Μακρυνείας καθιστώντας το ως μεγάλο προσκύνημα μιας και αυτό το διήμερο χιλιάδες προσκυνητές προστρέχουν στην Χάρη της Κελιώτισας.

Πληροφορίες από Romfea.gr | Σπύρος Συμεών

Θέματα που ενδιαφέρουν

2 Σχόλια

  1. Αγρινιώτης

    Άριστη η παρουσίασα. Πολλές σημαντικές πληροφορίες για τον οπλαρχηγό Δημ. Μακρή περιγράφονται στο βιβλίο που εξέδωσε η «ενωμένη ρωμιοσύνη» πριν 3 χρόνια περίπου. Το έχει γράψει ο τρισέγγονος του ήρωα Ιωάννης Μακρής.
    Αλήθεια: Πώς μπορεί κάποιος να επισκεφθεί το μοναστήρι αυτό;

  2. Γαβαλιώτης

    Φτάνοντας στην αρχή του χωριού Γαβαλού Μακρυνείας υπαρχει ταμπέλα προς Ιερά Μόνή Ζωοδώχου πηγής-Κελί Γαβαλούς,από εκεί θα σας οδηγήσουν οι ταμπέλες,είναι περίπου μισή ώρα.Πηγένει κ ΙΧ ,μόνο το χειμώνα αν έχει βρέξει χαλάει ο δρόμος,αλλά φροντίζουν κ τον φτιάχνουν ,περισότερες πλήροφορίες για το αν περνάει ο δρόμος μπορεί να σας δίνει ο Πολιτιστικός σύλλογος Γαβαλούς κ από τη σελίδα του στο FB κ αν ρωτήσετε στο χωριό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.