Τρίτη, 26 Μαΐου, 2020

Ένας χρόνος χωρίς τον Χάρρυ Κλυνν

Του Παναγιώτη Δρέλλια*

Βασίλης Τριανταφυλλίδης(1940 – 2018): ο κατά κόσμον αγαπητός ηθοποιός Χάρρυ Κλυνν ξεχώρισε για τους εμβληματικούς χαρακτήρες που δημιούργησε (αξέχαστη η μορφή του «Τραμπάκουλα») και για την πολύπλευρη παρουσία του, όχι μόνο στη σκηνή, αλλά και στη ζωγραφική, την ποίηση, το ποδόσφαιρο και τα κοινά.

Στις 21 Μαΐου 2018 έφυγε απ’ τη ζωή ο σπουδαίος κωμικός, έξοχος μίμος και σατιρικός ηθοποιός Χάρρυ Κλυνν σε ηλικία 78 ετών, αφού είχε γνωρίσει πριν 2 χρόνια τη δύσκολη – σκληρή απώλεια του γιου του Νίκου Τριανταφυλλίδη (που πέθανε από την ανίατη ασθένεια στα 49 του χρόνια).

Στον αξέχαστο κονφερασιέ Γιώργο Οικονομίδη(1916–1985) οφείλουμε την ανάδειξη και θαυμαστή καθιέρωση του Χάρρυ Κλυνν, τον οποίο ανακάλυψε σε μια βραδιά ταλέντων στη Θεσσαλονίκη, και τον έφερε στην Αθήνα για να ακολουθήσει η επιτυχημένη του πορεία σε κοσμικά κέντρα, ονομαστές ταβέρνες, αναψυκτήρια, θέατρα και καμπαρέ της δεκαετίας του 1960. Εξαιρετικές ήταν οι πρώτες του κινηματογραφικές ταινίες «Γάμος α λα ελληνικά», «Τα 201 καναρίνια», αλλά και οι εμφανίσεις του για δέκα χρόνια(1965–1974) σε καφεθέατρα της ελληνικής διασποράς στο εξωτερικό (ξενιτεύτηκε στις ΗΠΑ και στον Καναδά).

Η επιστροφή του στην Ελλάδα το 1974 συνοδεύτηκε με την ηχηρή και καυστική του σάτιρα σε θεατρικές σκηνές, σε μπουάτ της Πλάκας, στις δισκογραφικές του κυκλοφορίες, στη δημόσια και ιδιωτική τηλεόραση, στα καλοκαιρινά θέατρα, όπου οι δεκάδες επιθεωρήσεις του σημείωσαν εισπρακτικά ρεκόρ. Οι παλαιότεροι σε ηλικία ενθυμούμαστε τις δημοφιλείς παραστάσεις: «Εμπρός προς τα πίσω», «Έλληνες είστε και φαίνεστε», «Ρόμπες ξεκούμπωτες», «Καλατράβα με κι ας κλαίω», αλλά και τους πλατινένιους δίσκους στην εταιρεία Columbia: «Δοξάστε με», «Πατάτες», «Μαλακά, πιο μαλακά», «Και πάσης Ελλάδος», «Έθνος Ανάδελφον».

Αξιοσημείωτες ήταν επίσης:
1) η καλλιτεχνική του παραγωγή (ζωγράφισε εκατοντάδες πίνακες που παρουσίασε σε ατομικές εκθέσεις)
2) η συγγραφική του ενασχόληση(δημοσίευσε 12 βιβλία, με τελευταίο την ποιητική συλλογή του 2016 «Εμφύλιος λόγος» (εκδ. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ) και
3) η ενεργός πολιτική του δράση στο χώρο της ευρύτερης Αριστεράς (εκλεγμένος Δημ. Σύμβουλος στη γενέτειρά του Καλαμαριά).

Τον Χάρρυ Κλυνν με τη σπάνια σατιρική του φλέβα και την αιχμηρή, αλλά βαθιά ανθρώπινη στάση του θα θυμόμαστε πάντα.

*panagd@otenet.gr (Μαθηματικός-ΦΠΨ-ΜSc Φιλοσοφίας)

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.