Δευτέρα, 12 Απριλίου, 2021

Ενδεικτικός χάρτης της αγροτικής γης που είχαν αρπάξει οι Οθωμανοί στην Αιτωλοακαρνανία πριν το 1821

Ενδεικτικός χάρτης της αγροτικής γης που είχαν αρπάξει οι Οθωμανοί στην Αιτωλοακαρνανία πριν το 1821
Χάρτης της Οθωμανικής περιουσίας που κατείχαν οι Οθωμανοί προ του 1821. Η σήμανση έγινε όχι βάση ακριβής θέσης αλλά κατά αναλογίας σε κάθε περιοχή και βασίζεται στα δεδομένα των πρακτικών της Δ΄Εθνοσυνέλευσης.

Του Λίνου Υφαντή,

Έναν αποκαλυπτικό πίνακα για την αγροτική περιουσία που είχαν αρπάξει οι Οθωμανοί περιέχουν τα πρακτικά της Δ΄Εθνοσυνέλευσης. Περιέχουν τον αριθμό των στρεμμάτων που κατείχαν οι Έλληνες και οι Οθωμανοί καθώς και την αναλογία μεταξύ τους στην Αιτωλοακαρνανία. Όπως μπορεί να προσέξει κανείς, την περισσότερη περιουσία οι Οθωμανοί κατείχαν στη σημερινή περιοχή του Αγρινίου (Βλοχός) καθώς η αναλογία ήταν 13 προς 15 υπέρ τους ως προς τα αγροτεμάχια. Ακολουθεί η Μακρυνεία (Ζυγός) με αναλογία 4 προς 1.

Στην υπόλοιπη Αιτωλοακαρνανία οι Οθωμανοί  κατείχαν ελάχιστη περιουσία όπως στο Ξηρόμερο (56 προς 1),  Βάλτος (60 προς 1), Μεσολόγγι (23 προς 1). Χρησιμοποιείται δε το ρήμα “αρπάξει” και όχι αποκτήσει, διότι στο υπόμνημα της Εθνοσυνέλευσης διασώζονται πληροφορίες για αρπαγές γαιοκτησίας χριστιανών από Οθωμανούς το 1770. Διεξοδικά δε καταγράφονται ευρύτερες αρπαγές ιδιοκτησίας στην περιοχή της Άρτας από τον Αλή Πασά. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο για το πως οι Οθωμανοί απέκτησαν τόσο μεγάλο αριθμό περιουσίας στην περιοχή του Βραχωρίου τους προηγούμενους αιώνες, ιδίως τον 17ο και 18ο. Υπάρχει άλλωστε και τα Οθωμανικά κατάστιχα που διέσωσε ο Kiel και αναδημοσιεύτηκε σε προηγούμενο άρθρο που δείχνουν εξαφανισμένα χριστιανικά χωριά στον κάμπο του Αγρινίου, όπως εκείνο της Μποζίκιστας ( δείτε εδώ: https://www.agrinionews.gr/mpozikista-mystiriodis-megalyteri-christianiki-komopoli-aitolikoy-kampoy-to-1500-progonos-agrinioy-poy-chathike-sti-synecheia/).

Όπως και να χει, οι Οθωμανοί προκύπτει ότι επέλεξαν στοχευμένα σημεία για να ασκούν την οικονομική δραστηριότητα τους και την εποπτεία τους στην περιοχή. Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον παραπάνω χάρτη η σήμανση έγινε όχι βάση ακριβής θέσης αλλά κατά αναλογίας σε κάθε περιοχή και βασίζεται στα δεδομένα των πρακτικών της Δ΄Εθνοσυνέλευσης. Σε αυτή δεν λαμβάνονται υπόψιν  οι σημερινές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, διότι πριν 200 χρόνια οι αντίστοιχες έυφορες εκτάσεις ήταν πολύ λιγότερες, λόγω της παρουσίας μεγάλων βαλτώδων περιοχών με λιμνάζοντα ύδατα ή λόγω των μεταβολών της στάθμης του Αχελώου ποταμού, που άλλαζε με βάση τα καιρικά φαινόμενα.

 

Θέματα που ενδιαφέρουν

4 Σχόλια

 1. Ανώνυμος

  Κύριε Λίνο Υφαντή, ποιό πάνω αναφέρεται άλλον βάλτο αυτόν που φυσικά δεν υπάρχει ( ός ορεινός βάλτος ) ποιό κάτω αναφέρεστε ός λιμνάζοντα λίμνες βαλτοτοπος ,βλέπετε ότι δεν αφεινη η πραγματικότητα να αποπροσανατολιση, δεν πήραν μόνο οι Τούρκοι μέρος κτημάτων του βάλτου,αργότερα εκμεταλλεύτηκαν τη κατάσταση και άλλη, ( που τούς κατέβασαν οι Τούρκοι) κάποια εποχή η αγκλια έκανε απογκιστρατηστικα έργα στο βάλτο, ( ο ΒΑΛΤΟΣ ήταν και είναι τα χειμαδια των Ελλήνων αιτωλων από αρχαία χρόνια, και το ξεκαλοκαιρο είναι τα ορεινά πάνω από τη κοιλάδα του βάλτου, έτσι λέει η ιστορία έτσι είναι γραμμένη, Τώρα αν δε βολεύει κάποιους δε φταίει η Αιτωλία,και τότε που θα ήταν οι Τούρκοι τα χειμαδια θα ήταν, διότι οι Αιτωλοί τα χειμαδια τους προς Σπερχειάδα ξεροκαμπο, και Προς βάλτο Αιτωλία ήταν ασταμάτητα ός σήμερα ( βλέπετε η Αιτωλία δεν αναφέρει το πολιτισμό της απομακρύνεται ούτε οι πάνω ούτε οι κατω )

 2. Ανώνυμος

  Τότε πέραν του Αχελώου Προς Ακαρνανία, δεν ήταν έτσι όπως είναι σήμερα, Και ούτε σε άλλες περιοχές γύρω από την αιτωλια

 3. Ανώνυμος

  Αυτό το πίνακα ποιός των έκανε ; και με τόση επημελια ;

 4. Ανώνυμος

  Φανταστείτε όταν θα ασχοληθεί ο ειδικός ιστορικός ερευνητής με τη περιοχή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.