Δευτέρα, Φεβρουάριος 18, 2019

Eνδιαφέρουσα ημερίδα για τις αρχαίες πόλεις και τα μνημεία του δήμου Ξηρομέρου

imerida-dimos-xiromerou-agrinionews Μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ξηρομέρου στoν Αστακό, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα, με θέμα «Αρχαίες Πόλεις και Μνημεία του Δήμου Ξηρομέρου» που συνδιοργάνωσαν το Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ξηρομέρουκαι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος.
Παρουσία εκπροσώπων από τον χώρο της αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων και αρκετού κόσμου, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στα αρχαιολογικά μνημεία που στέκουν επιβλητικά μάρτυρες άλλων εποχών, σε κάθε σημείο του τόπου μας, ένας τόπος με πλούσια ιστορική πορεία.
Την ημερίδα συντόνισε ο Παναγιώτης Κοντός, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Αιτωλικής πολιτιστικής εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε) και οι εισηγητές μίλησαν για τους τομείς που σχετίζονται με την προστασία και ανάδειξη των μνημείων και των αρχαιοτήτων του Δήμου Ξηρομέρου.
Αναλυτικά οι ομιλητές οι οποίοι τοποθετήθηκαν για τον εξαιρετικό ιστορικό πλούτο της περιοχής μας, ήταν:
-Ολυμπία Βικάτου, Δρ. Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας (ΥΠΠΟΑ) με θέμα: “Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία του Δήμου Ξηρομέρου. Η συνέργεια της Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Δήμου με σκοπό την προβολή και ανάδειξή τους”
-Βασίλειος Λαμπρινουδάκης, Δρ. Αρχαιολόγος, Ομότιμος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: “Μνημεία σε αναμονή: Η περίπτωση της Παλαιομάνινας”
-Βασιλική Τσαντήλα, Δρ. Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (ΥΠΠΟΑ) με θέμα: “Περιήγηση στις σημαντικότερες αρχαίες πόλεις του Δήμου Ξηρομέρου”
-Αικατερίνη Χαμηλάκη, Αρχαιολόγος M.Sc. της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (ΥΠΠΟΑ) με θέμα: “Βυζαντινά μονοπάτια του Δήμου Ξηρομέρου”
-Νικόλαος Μίνως, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Επίτιμος Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων (ΥΠΠΟΑ) με θέμα: “Ιερός Ναός Ζωοδόχου Πηγής στο Αρχοντοχώρι Αιτωλοακαρνανίας. Αποκατάσταση και συντήρηση τοιχογραφιών”
-Ιωάννης Μόσχος, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας (ΥΠΠΟΑ) με θέμα: “Η αρχαία Αλυζία και το ιερό της Αρτέμιδος Επικρατείας”
-Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος M.Sc. της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος (ΥΠΠΟΑ)με θέμα: “Εκκλησιαστικά κειμήλια από ναούς και μοναστήρια του Δήμου Ξηρομέρου”
-Γεώργιος Παπανδρέου, Αρχιτέκτονας, Προϊστάμενος της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας-Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΠΠΟΑ) με θέμα: “Τα νεώτερα μνημεία του Δήμου Ξηρομέρου” και
-Κλείσιμο Ημερίδας, απο τον Βασίλη Μουρκούση, Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Ξηρομέρου.

xiromeronews.blogspot.gr-φωτο Make ART

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.