Δευτέρα, 19 Απριλίου, 2021

Η ενδοοικογενειακή βία έχει ανοσία στον κορωνοϊό

Η ενδοοικογενειακή βία έχει ανοσία στον κορωνοϊό

Γράφει η Ζέφη Δημαδάμα*

Η καραντίνα και η απομάκρυνση μας από κάθε κοινωνική δραστηριότητα μας προστατεύουν από τον κορονοϊό αλλά όχι από τη βια. Η ενδοοικογενειακή βια ενισχύεται από την απομόνωση και τον εγκλεισμό.

Τραγικές φιγούρες οι γυναίκες και τα παιδιά θύματα της βίας στο οικογενειακό τους περιβάλλον που επιβάλλεται να ζουν αποκλεισμένοι με το δυνάστη τους.

Τα στατιστικά και αυτή τη φορά δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης. Στην Κίνα αναφέρθηκε ότι ο αριθμός των περιπτώσεων της ενδοοικογενειακής βίας ήταν τρεις φορές υψηλότερος από ότι συνήθως μετά από μερικές εβδομάδες αυστηρών μέτρων απομόνωσης.

Στην Κύπρο, οι κλήσεις σε παρόμοια τηλεφωνική γραμμή αυξήθηκαν κατά 30% την εβδομάδα μετά τις 9 Μαρτίου, όταν το νησί είχε την πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση κορονοϊού και άρχισε η επιβολή των μέτρων της καραντίνας.

Χαρακτηριστική είναι και η διαπίστωση ότι στην πολύπαθη γειτονική μας Ιταλία οι κλήσεις προς τις γραμμές βοήθειας μειώθηκαν δραματικά. Υπάρχει η εξήγηση: οι γυναίκες φοβούνται, οι γυναίκες δεν εχουν τη δυνατότητα να καλέσουν σε βοήθεια αφού συγκατοικούν 24 ώρες το 24ωρο με τον κακοποιητή τους. Αντ ‘αυτού αυξήθηκαν απελπιστικά τα μηνύματα κειμένου (sms) και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς της γραμμές βοήθειας!

Στη Γαλλία κατά την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας αυξήθηκαν οι καταγγελίες για βια στο σπίτι κατά 32% ενώ στο Παρίσι κατά 36%. Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία κατεγράφησαν μόνο για τις περιπτώσεις όπου οι γυναίκες ήταν σε θέση να ζητήσουν βοήθεια.

Η Γαλλία, εν μέσω πανδημίας, αποφάσισε να δράσει άμεσα και αποφασιστικά για τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας. Όλα τα καταλύματα και οι δομές υποστήριξης των γυναικών παρέμειναν ανοιχτά και ενισχύθηκαν.

Συγχρόνως έμφαση δόθηκε στη διασφάλιση διαφορετικών και νέων “καναλιών επικοινωνίας” στις γυναίκες εκτός από το τηλέφωνο, με μηνύματα, με mail ή ακόμη και μέσω Facebook.

Η Γαλλία εισήγαγε μια ξεχωριστή πρωτοβουλία, λίγες μέρες πριν, για να ενθαρρύνει τις γυναίκες να αναφέρουν οτι είναι θύματα ενδοοικογενειακή βια στα φαρμακεία.
Αυτή η πρωτοβουλία ακολουθεί μια παρόμοια δράση στην Ισπανία, όπου οι γυναίκες πάνε στο φαρμακείο και να ζητούν μια «Μάσκα 19» μια λέξη κωδικός, η οποία “στέλνει το μήνυμα”, δηλαδή ειδοποιεί τον φαρμακοποιό για ύπαρξη ενδοοικογενειακής βίας και ανάγκη για άμεση βοήθεια.

Η Γαλλία αποδέσμευσε συγχρόνως 1.1 εκατ ευρώ μόνο για τη στήριξη των παραπάνω καθώς και οργανισμών που υποστηρίζουν κακοποιημένες γυναίκες.

Αποφασιστικής σημασίας είναι η πληρωμή δωματίων σε ξενοδοχεία από το γαλλικό κράτος προκειμένου οι κακοποιημένες γυναίκες και τα παιδιά τους να βρουν καταφύγιο -οι δομές δεν αρκούν- και να φύγουν από το σπίτι τους.

Στη Ελλάδα μια απέραντη σιωπή διαπιστώνεται στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας στα χρόνια της πανδημίας.

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η εκστρατεία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να είναι συνεχής και αδιάκοπη. Η ανάγκη κάθε γυναίκας να “σπάσει τη σιωπή της”, να καταγγείλει τον κακοποιητή της και να ελευθερωθεί, δεν εξαρτάται από την καραντίνα του κορονοϊού.

Όμως τα παγκόσμια δεδομένα καταδεικνύουν ήδη το σκληρό πρόσωπο του εγκλεισμού και την ενίσχυση των φαινομένων βίας μέσα στο σπίτι. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια των γυναικών και των παιδιών. Το Κίνημα Αλλαγής καταθέτει προτάσεις, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη υιοθετήσει μέτρα και δράσεις ενημέρωσης και αντιμετώπισης αυτού του φαινομένου σε μια ήδη βεβαρημένη και δραματική κατάσταση για όλες και όλους μας.
Δυστυχώς, η ενδοοικογενειακή βια έχει ανόσια στον κορονοϊό.

*Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ
Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

 www.athensvoice.gr

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.