Σάββατο, Φεβρουάριος 16, 2019

Ενοικίαση ακινήτων στο Αγρίνιο: Ένα κλειστό σύστημα με υψηλή μελλοντικά ζήτηση

agrinioakinita2 Αν ρωτούσε κάποιος για τα ενοίκια των σπιτιών στο Αγρίνιο πριν 15 χρόνια, η απάντηση που θα έπαιρνε ήταν ότι είναι η πόλη με τα πιο φθηνά ενοίκια και τα περισσότερα ξενοίκιαστα. Η οικονομική κρίση ήλθε, τα ενοίκια έπεσαν σε άλλες πόλεις, στο Αγρίνιο όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει το ίδιο πρόγραμμα με τα ξενοίκιαστα.  Μάλιστα υπάρχουν κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες που έθεσαν κάποιες ιδιαίτερες παραμέτρους στο θέμα της ενοικίασης ακινήτων στην πόλη.

-Νέες κατοικίες δεν δομούνται, παρά ελάχιστες. Αυτό είναι λογικό λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το φαινόμενο των κλειστών σπιτιών πολλαπλασιάζεται. Αυτό έχει δύο όψεις:

α. Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών προτιμούν να κρατούν κλειστά τα σπίτια τους παρά να τα ενοικιάσουν. Υπολογίζουν έτσι ότι δεν θα χάσει την αξία του το σπίτι σε βάθος πενταετίας, από τις φθορές ενός «κακού» ενοικιαστή. Επίσης παραμένουν επιφυλακτικοί στο ενδεχόμενο του κακοπληρωτή ενοικιαστή.

β. Πολλά σπίτια παραμένουν κλειστά  είτε επειδή οι ένοικοι τους βρίσκονται στην Αθήνα η το εξωτερικό για δουλειά. Στην περίπτωση αυτή δεν τα ενοικιάζουν  είτε γιατί είναι σε κακή κατάσταση και δεν μπορούν να τα επισκευάσουν, είτε γιατί έχουν άλλες προτεραιότητες στους τόπους διαμονής τους. Σε αυτή την περίπτωση το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον της πόλης δεν προσφέρεται για επιστροφή.

Το φαινόμενο των κλειστών σπιτιών φέρνει λίγα σπίτια διαθέσιμα για ενοίκιο. Αν προστεθεί και το φαινόμενο μετακόμισης τέκνων με τις νέες τους οικογένειες, τότε οι ευκαιρίες λιγοστεύουν. Επίσης υπήρχε η τάση της αγοράς κατοικίας τα προηγούμενα ιδίως χρόνια, η οποία τώρα έχει μειωθεί.  Αν και τα σπίτια λιγοστεύουν, τα ενοίκια παραμένουν ακόμα χαμηλά γιατί έχει μειωθεί η ζήτηση παράλληλα, λόγω μείωσης έστω και ελάχιστης των φοιτητών και των μετακινούμενων δημόσιων και ιδιωτικών υπαλλήλων.  Όπως πάει όμως η κατάσταση, χωρίς καινούργια σπίτια, χωρίς νέες αγορές σπιτιών και με φθορές των παλαιών, ποια θα είναι η εξέλιξη;

Σε αυτά προσθέτουμε το ότι η ενοικίαση ακινήτων  στο Αγρίνιο αποτελεί ουσιαστικά ένα κλειστό σύστημα.  Κλειστό εννοούμε ότι δεν έχουν μπει στο παγκόσμιο δίκτυο της ημερήσιας ενοικίασης τύπου airbnb διότι η πόλη δυστυχώς δεν είναι δημοφιλής επαγγελματικός ή τουριστικός προορισμός. Για τον ίδιο λόγο δεν έχει παρατηρηθεί μαζική αγορά σπιτιών από ξένους επενδυτές, οι οποίοι ποντάρουν στο να τα χρησιμοποιήσουν ως καταλύματα με ημερήσια αποζημίωση και αυτοί.

Έτσι λοιπόν ιδιοκτήτες και  ενοικιαστές του Αγρινίου ανακυκλώνονται στην ουσία μεταξύ τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έχει υψηλή μελλοντικά ζήτηση. Δεν συνεπάγεται όμως απαραίτητα ότι αυτό θα σηκώσει την τιμή, αν είναι δυσμενές το οικονομικό περιβάλλον. Ο καιρός θα δείξει.

Λ.Υ.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.