Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, 2020

Ενημέρωση για το πρόβλημα των ψύλλων στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ναυπακτίας

Ενημέρωση για το πρόβλημα των ψύλλων στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ναυπακτίας

πρόβατα
Ύστερα από αναφορές κατοίκων για προβλήματα ύπαρξης μεγάλου αριθμού ψύλλων στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Ναυπακτίας, ιδίως, όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες ή οικόσιτα ζώα κοντά σε κατοικίες, με ανακοίνωσή του ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του Δήμου Ναυπακτίας Ανδρέας Κοτσανάς αναφέρει πως κρίνεται σκόπιμη και αναγκαία η παροχή πληροφοριών στου κατοίκους της περιοχής, όσο και οδηγιών για την καταπολέμησή του εποχιακού αυτού προβλήματος.

Γενικά στους χώρους των κατοικιών θα πρέπει να λαμβάνονται από τους ιδιοκτήτες τους τα εξής μέτρα:

Γύρω από τις κατοικίες να γίνεται συστηματική αποψίλωση (κόψιμο των χόρτων), να λαμβάνεται μέριμνα ώστε να μην συσσωρεύονται γύρω από τις οικίες απορρίμματα όπως παλιά αντικείμενα, υφάσματα, χαρτιά, παλιά έπιπλα και άλλα υλικά.

Να υπάρχει επιμελής καθαριότητα σε όλους τους χώρους μέσα και έξω από τα σπίτια. Ιδιαίτερη προσοχή να δίδεται στην καθαριότητα κάτω από τα έπιπλα, συσκευές και γενικά σε χώρους σκοτεινούς και χώρους όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης.

Ψεκάζουμε με κατάλληλο παρασιτοκτόνο όλες τις γωνίες και σχισμές των πατωμάτων και μετά ακολουθεί ο καθαρισμός με τη χρήση της ηλεκτρικής σκούπας, η σακούλα της οποίας μετά θα πρέπει να καεί άμεσα, για να μην υπάρχει δυνατότητα εξάπλωσης των εντόμων.

Αν στο σπίτι υπάρχει και κατοικίδιο (σκυλί ή γάτα) θα πρέπει να ψεκάσουμε και τον χώρο όπου κάθεται και κοιμάται το ζώο, να ληφθεί δε μέριμνα για τοποθέτηση ειδικού κολάρου σ’ αυτό και να γίνει χρήση ειδικών εντομοκτόνων αλοιφών και λοσιόν.

Επειδή το πρόβλημα των ψύλλων ταλαιπωρεί κυρίως τα κτηνοτροφικά χωριά και τις κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να τονιστούν τα εξής:

Ο ψύλλος των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που παρουσιάζει έξαρση ειδικά την Άνοιξη και το Καλοκαίρι είναι ιδιαίτερης σημασίας γιατί παρασιτεί στον άνθρωπο και σε ορισμένες περιπτώσεις αποικούν και στα σπίτια των κτηνοτρόφων και είναι διαφορετικός από τα είδη των ψύλλων του σκύλου και της γάτας.

Ένα κοπάδι μολύνεται συνήθως είτε με αγορά ζώων, που έχουν ψύλλους είτε με μεταφορά της κοπροστρωμνής από κοπάδι με ψύλλους. Για την αντιμετώπιση της επιβαρυμένης στρωμνής με έντομα ψύλλων οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει μόλις τελειώσει ο Χειμώνας στην αρχή της Άνοιξης να απομακρύνουν την επιβαρυμένη στρωμνή και να την καίνε, ούτως ώστε να καίγονται τα εναπομείναντα στη στρωμνή έντομα και τα αυγά τους. Ο στάβλος στη συνέχεια πρέπει να ραντίζεται κατάλληλα.

Αυτονόητο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι, ότι θα πρέπει κάθε κτηνοτροφική επιχείρηση να φροντίζει για τον επιμελή καθαρισμό των εγκαταστάσεών της.

Σημαντικό επίσης θέμα αποτελεί και η θέση και ο τρόπος κατασκευής της κοπροσωρού, όπως και ο συστηματικός ψεκασμός της με κατάλληλα σκευάσματα εγκεκριμένα από την αρμόδια αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.