Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, 2021

Ενημερώθηκαν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Αγώνα Ξηρομέρου για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών

Ενημερώθηκαν οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ από την Επιτροπή Αγώνα Ξηρομέρου για το χωροταξικό των υδατοκαλλιεργειών

 

Διαδικτυακή συνάντηση της “Επιτροπής Αγώνα Δήμου Ξηρομέρου ενάντια στην ΠΟΑΥ Εχινάδων Νήσων και Αιτωλοακαρνανίας” με εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη, 12 Νοεμβρίου, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Ξηρομέρου.

Συμμετείχαν ο ίδιος και τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα καθώς και οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Χαρίτσης (Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων0, κ. Σταύρος Αραχωβίτης ( Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης) και  Πέτη Πέρκα (Αναπληρώτρια Τομεάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος).

Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα και ο δήμαρχος Ξηρομέρου ανέπτυξαν στους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ τις ενστάσεις και τα επιχειρήματά τους ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο της Π.Ο.Α.Υ.

Οι τρεις τομεάρχες   δήλωσαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα  θα επιδιώξουν, μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να καθοριστούν οι επόμενες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το σοβαρό αυτό ζήτημα.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα αναφέρει:

“Την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου το απόγευμα, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Ξηρομέρου, πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή συνάντηση ανάμεσα στο Δήμαρχο Ξηρομέρου, τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα και τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ: κ. Αλέξη Χαρίτση, Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και κα Πέτη Πέρκα, Αναπληρώτρια Τομεάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος.

Σε μία συνάντηση που προετοιμάστηκε πολύ καλά, με δουλειά αρκετών ημερών, με την βοήθεια της επιστημονικής συνεργάτιδας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας και πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ του νομού κ. Ηρώς Ζαβογιάννη, με διαρκή επικοινωνία και προσκόμιση στοιχείων που αφορούν την υπόθεση της υπό θεσμοθέτηση Π.Ο.Α.Υ. Εχινάδων Νήσων και Αιτ/νίας, οι τρεις τομεάρχες άκουσαν με προσοχή τα επιχειρήματα του Δημάρχου και εκπροσώπων της Επιτροπής Αγώνα, που στοιχειοθέτησαν την αντίθεση τους με το συγκεκριμένο σχέδιο της Π.Ο.Α.Υ.

Με στοιχεία έδειξαν ότι το συγκεκριμένο προτεινόμενο σχέδιο Π.Ο.Α.Υ. πάσχει πολλαπλώς:

1. Ως προς την διαδικασία, γιατί στα πλαίσια της διαβούλευσης δεν ζητήθηκαν ποτέ οι θέσεις και οι απόψεις της τοπικής κοινωνίας και ούτε υπάρχουν στο φάκελο της επίμαχης προτεινόμενης Π.Ο.Α.Υ. Η τοπική κοινωνία αγνοήθηκε προκλητικά.

2. Ως προς την ουσία, γιατί το συγκεκριμένο προτεινόμενο σχέδιο Π.Ο.Α.Υ. παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα της νομοθεσίας, που ζητά σαφώς την ύπαρξη συγκεντρωτικής λογικής και οικονομίας του θαλάσσιου χώρου, ώστε να τακτοποιηθούν οι άναρχες χωροθετήσεις του παρελθόντος και να μπει μία σειρά και μία τάξη στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Αντ’ αυτού κάποια τοπικά συμφέροντα, νιώθοντας ότι έχουν την δύναμη και το ανεξέλεγκτο, χρησιμοποίησαν τον νόμο για να δώσουν νομιμοποίηση στην αναρχία, την αταξία και στα λάθη του παρελθόντος και να συμπεριλάβουν στην Π.Ο.Α.Υ. και την παράκτια ζώνη, η οποία εξαιρούνταν σαφέστατα και δεν συμπεριλαμβάνονταν στις δύο Π.Ο.Α.Υ. που ο νόμος πρότεινε για την περιοχή.

Οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκαν και τα δύο επιχειρήματα ως ορθά και απολύτως εύλογα, λέγοντας για το πρώτο, ότι η γνώμη των τοπικών κοινωνιών δεν είναι αποδεκτό να μην έχει καν ζητηθεί και για το δεύτερο, ότι εδώ έχουμε μία σαφή στρέβλωση του νόμου για τις ΠΟΑΥ, όπου αντί συγκέντρωσης προτάσσεται η διασπορά. Επιπλέον, εκτενής συζήτηση έγινε για το πώς πρέπει οι χωροθετήσεις να κουμπώνουν στο σχεδιασμό των Περιφερειών και των Δήμων για πολύπλευρη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι τρεις τομεάρχες κλείνοντας δήλωσαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα, θα επιδιώξουν μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενημέρωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να καθοριστούν οι επόμενες πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το σοβαρό αυτό ζήτημα”.

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.