Τρίτη, Ιούλιος 23, 2019

Επι τάπητος τα ζητήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι στην επίσκεψη της Ν.Κεραμέως

Με την παρουσία της στο γραφείο της ΔΗΜ.Τ.Ο.Αγρινίου της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της βουλευτού Επικρατείας και Τομεάρχου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκης Κεραμέως.
Προηγήθηκαν συναντήσεις της με τους δημάρχους Αγρινίου και Μεσολογγίου και επισκέψεις της στα τμήματα του ΤΕΙ  στο Μεσολόγγι και στα Πανεπιστημιακά Τμήματα του Αγρινίου.
Όπως είναι φυσικό σε αυτές τις επαφές κυριάρχησαν τα ζητήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε μια κρίσιμη συγκυρία στην Αιτωλοακαρνανίας καθώς η Κυβέρνηση σχεδιάζει την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη.

Παπαναστασίου: αναγκαία η αναβάθμιση των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου 

Στο δημαρχείο Αγρινίου η Τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κ. Κεραμέως ενημερώθηκε από τον Δήμαρχο Αγρινίου για τα ζητήματα που αφορούν στην Εκπαίδευση στην περιοχή με αφορμή μάλιστα τις κινητοποιήσεις των μαθητών.

«Πριν από λίγη ώρα με επισκέφθηκαν οι μαθητές της πόλης για να με ενημερώσουν για τα αιτήματα τους. Τους διαβεβαίωσα ότι θα προωθήσω τις διεκδικήσεις τους και θα σας ενημερώσω για τα σοβαρά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Έχουμε ανάγκη από μια καλύτερη παιδεία. Χρειαζόμαστε καλύτερα σχολεία με λιγότερα προβλήματα. Θέλω μάλιστα να ενημερώσω ότι στην περιοχή μας αντιμετωπίζουμε ζητήματα με την κατάργηση ειδικοτήτων σε σχολικά συγκροτήματα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαναστασίου.
Έθιξε ο κ. Παπαναστασίου το ζήτημα των πανεπιστημιακών τμημάτων της πόλης σημειώνοντας τα εξής: «Το μεγαλύτερο ζήτημα που καλούμαστε τα τελευταία χρόνια να αντιμετωπίσουμε σχετίζεται με τα Πανεπιστημιακά τμήματα Αγρινίου. Είναι έντονη η δυσαρέσκειά της τοπικής κοινωνίας για την σημερινή κατάσταση. Έχουμε ανάγκη από προτάσεις που θα εξυπηρετούν μια απρόσκοπτη, χωρίς κωλύματα και περιορισμούς, συνέχιση της λειτουργίας των τμημάτων στο Αγρίνιο και πάντα με την προοπτική της περαιτέρω ανάπτυξή τους. Περιμένουμε να προωθηθούν λύσεις που θα εγγυώνται την αναβάθμιση των τμημάτων».

 Κεραμέως:  Η ΝΔ δεν είναι της λογικής του «ράβε- ξήλωνε» στην Παιδεία 
Ακολούθως η κυρία Κεραμέως, που συνοδευόταν από διάφορα κομματικά στελέχη, μετέβη στα πανεπιστημιακά τμήματα όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους των καθηγητών, μέλη ΔΕΠ, εργαζομένους και φοιτητές σε ανοιχτή σύσκεψη.
Όπως τόνισε η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ, θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι «η λογική του ράβε- ξήλωνε στην Παιδεία» υποστηρίζοντας πως «αν οι αλλαγές που σχεδιάζει η παρούσα κυβέρνηση υλοποιηθούν μέχρι να κυβερνήσει η ΝΔ, το κόμμα της ερχόμενο στη διακυβέρνηση θα επιχειρήσει  σε πρώτο στάδιο παρεμβάσεις και βελτιώσεις προκειμένου να μην υπάρξει ακόμη μια αναταραχή στο κομμάτι της εκπαίδευσης».
Από την πλευρά τους οι καθηγητές επιδίωξαν να πληροφορηθούν τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν . Επεσήμαναν εξάλλου πρόβλημα της έλλειψης φοιτητικής εστίας στην περιοχή.
Όπως ανέφεραν «αναφορικά με τη σίτιση είμαστε όχι σε καλό επίπεδο, αλλά τουλάχιστον πάνω ή κάτω σε εκείνο που βρίσκονται τα περισσότερα τμήματα στην Ελλάδα. Αλλά είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει φοιτητική εστία», με την κ. Κεραμέως να απαντά πως εφόσον δεν μπορούν να βρεθούν κρατικά χρήματα για την κατασκευή και λειτουργία των απαιτούμενων φοιτητικών εστιών , θα μπορούσαν αυτές να γίνουν μέσω ΣΔΙΤ. «Κάποιες αγκυλώσεις και ιδεοληψίες που δυστυχώς υπάρχουν λόγω του ότι συμμετέχουν και ιδιώτες, είναι κρίμα να μην αφήνουν έργα να προχωρούν μέσω άλλων οδών», εξήγησε κάνοντας λόγο για πολύ σημαντικό πρόβλημα.
Η τοποθέτηση αυτή έφερε αντίδραση από μερίδα φοιτητών οι οποίοι παρενέβησαν λέγοντα πως «η συμμετοχή ιδιωτών στη διοίκηση του Πανεπιστημίου επιφέρει μόνο προβλήματα στη λειτουργία του» και πως «κρατικά χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν διοχετεύονται στην Παιδεία».
Στην αιτίαση πως η είσοδος μεγαλοεπιχειρηματιών ιδιωτών και τοπικών αρχόντων στο πανεπιστήμιο δεν επιτρέπει την αυτόνομη λειτουργία του, οι καθηγητές απάντησαν πάντως, πως δεν υπάρχουν παρεμβάσεις στο πρόγραμμα σπουδών ή σε άλλα ουσιαστικά ζητήματα διοίκησης του Πανεπιστημίου.
«Πρώτος μας στόχος είναι να υπάρξει χρηματοδότηση για την Υγεία και την Παιδεία. Όμως από το να μην έχουμε καθόλου εστίες, καλύτερα να έχουμε , έστω και μέσω ΣΔΙΤ», εξήγησε η κ. Κεραμέως λέγοντας παράλληλα πως η κατασκευή των εστιών μέσω ΣΔΙΤ δεν σημαίνει ότι οι ιδιώτες θα έχουν λόγο στη λειτουργία των Πανεπιστημίων.

Ακόμη, ορισμένοι καθηγητές εξέφρασαν ευθέως την άποψη πως εξαρχής η δημιουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος ήταν ολέθριο λάθος ενώ φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων
Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ. δήλωσε πως η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου δεν λειτουργούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια και πως αυτό δεν θα σημάνει υποβάθμιση των δημόσιων ενώ συμπλήρωσε πως αν η ΝΔ είναι η επόμενη κυβέρνηση δεν θα κλείσουν για κανέναν οι πόρτες του υπουργείου.
Από το Πανεπιστήμιο, η κ. Κεραμέως μετέβη στην Οργάνωση Αγρινίου της Νέας Δημοκρατίας, όπου συνομίλησε με εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης . Εκεί αρχικά μίλησε ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Παιδείας του δήμου Αγρινίου Σπύρος Αδάμης, ο οποίος και αναφέρθηκε στα προβλήματα της σχολικής στέγης στον δήμο Αγρινίου, το έμψυχο δυναμικό αλλά και τις ελλείψεις σε υλικά και υποδομές.

Αποκατάσταση αδικιών ζήτησε ο Καραπάνος 

Κατά τη συζήτηση στο δημαρχείο Μεσολογγίου  κυρίαρχο θέμα ήταν η εξέλιξη και διαμόρφωση του «χάρτη» της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης τόσο στην Αιτωλοακαρνανίας όσο και στο Μεσολόγγι ειδικότερα.
Ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Νίκος Καραπάνος απευθυνόμενος προς την κυρία Κεραμέως αναφέρθηκε στο χρονικό λειτουργίας αλλά και κατάργησης του ισχυρού ΤΕΙ Μεσολογγίου και της αντικατάστασής του με το παράρτημα των Πατρών. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κάθε εξαγγελία για αλλαγές και επανασχεδιασμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης»θα πρέπει να συνοδεύεται από βιώσιμες λύσεις, ρεαλισμό και αυθεντικότητα προτάσεων. Θα πρέπει επίσης να διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά και ασφαλώς ξεκάθαρες θέσεις. Σε κάθε άλλη περίπτωση, θα έχει καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα χωρίς να προάγει τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Νίκος Καραπάνος επαναδιατύπωσε τις θέσεις του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου αναφορικά με την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ζητώντας την αποκατάσταση των αδικιών του παρελθόντος ενώ ζήτησε και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης δεν προσφέρεται λόγω της ευαισθησίας του για πολιτικά «παιγνίδια» σε βάρος της ακαδημαϊκής και φοιτητικής κοινότητας.
Απαντώντας στον Δήμαρχο Μεσολογγίου, η βουλευτής Επικρατείας επεσήμανε πως «την ώρα που η ευρωπαϊκή αντίληψη κινείται στον άξονα της στήριξης και ενίσχυσης της τεχνολογικής εκπαίδευσης, στην Ελλάδα συνεχίζει να επικρατεί ένα ασαφές πλαίσιο που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση και βασίζεται ουσιαστικά σε εξαγγελίες». Η κυρία Κεραμέως υποστήριξε πως η Νέα Δημοκρατία   είναι αντίθετη στην επιχειρούμενη αναδιάταξη της ανώτατης εκπαίδευσης καθώς θεωρεί πως αυτή γίνεται χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, αξιολόγηση, μελέτες βιωσιμότητας και διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων. «Οι ορθολογικές αποφάσεις και η πολιτική βούληση, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις» τόνισε η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Οι φωτό που ακολουθούν απο τα πανεπιστημιακά τμήματα του Αγρινίου:

Οι φωτό που ακολουθούν από τα γραφεία της ΝΔ Αγρινίου:

Θέματα που ενδιαφέρουν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.